Yemek Tarifi

Elma sirkesi yapmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Evde en kolay ‘elma sirkesi’ nasıl yapılır?

Hemen hemen her evde bulunan ve bolca kullanılan sirkelerin en sağlıklısı sayılan elma sirkesini dışarıdan almak yerine evde hazırlayabilirsiniz. Hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli bir elma sirkesi hazırlamaya yardımcı olan tarif ile satın alınan elma sirkesi yerine daha doğal ve içerdiği tüm malzemeleri bileceğiniz bir sirkeyi yemeklerinizde, temizlikte ve hatta cilt bakımınızda bile kullanabilirsiniz. Evde elma sirkesi hazırlamak ise çok kolay.

Elma sirkesi, sağlıklı bir yaşamın önemli bir parçasıdır. Tarih boyunca, yemeklerin lezzetlendirilmesi, konserve yapımı ve diğer amaçlar için kullanılmıştır. Bununla birlikte, son zamanlarda elma sirkesinin sağlığa birçok faydası olduğu ortaya çıkmıştır.

Elma Sirkesinin Faydaları

1. Sindirim Sistemi Sağlığı

Elma sirkesi, sindirim sistemi sağlığına önemli bir katkıda bulunabilir. Sindirim enzimlerinin üretimini artırarak yiyeceklerin daha iyi sindirilmesine yardımcı olur. Ayrıca, gaz ve şişkinliği önleyebilir ve kabızlığı önleyebilir.

2. Kan Şekerini Düzenleme

Elma sirkesi, kan şekeri seviyelerini düzenleyebilir. Bu özellik, özellikle diyabet hastaları için önemlidir. Araştırmalar, elma sirkesinin kan şekeri seviyelerini düzenleyebileceğini ve insülin direncini azaltabileceğini göstermektedir.

3. Kilo Kontrolü

Elma sirkesi, kilo kontrolünde de etkili olabilir. Araştırmalar, elma sirkesinin, tokluk hissini artırarak kalori alımını azaltabileceğini göstermektedir. Ayrıca, vücuttaki yağ birikimini azaltabilir.

4. Bağışıklık Sistemi

Elma sirkesi, bağışıklık sistemi sağlığına da faydalıdır. İçeriğindeki asetik asit, bakteri ve mantarların büyümesini engelleyebilir ve enfeksiyonları önleyebilir.

5. Kolesterol Seviyelerini Düşürme

Elma sirkesi, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Araştırmalar, elma sirkesinin LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürebileceğini göstermektedir.

Pratik elma sirkesi tarifi ile sirkenizi kendiniz hazırlayın

Pratik tarifi ve kolay hazırlanışı ile evde elma sirkesi yapmak çok kolay. Yalnıza 3 malzemeye ihtiyaç duyacağınız elma sirkesi tarifini kullanarak tamamen doğal ve katkısız şekilde evde kendi elma sirkenizi hazırlayabilirsiniz. Bu sayede de hem kendi elinizle yaptığınız için içiniz eder rahat hem de doğal olması ile oldukça sağlıklı bir elma sirkesi kullanırsınız. Ayrıca sağlık için faydaları bakımından evde hazırlanan ve fermente edilen elma sirkesi satın alınanlara göre çok daha büyük fayda sağlar. Basit adımlar ile kolaylıkla hazırlanan bu tarif ile evde elma sirkesi yapmak hiç olmadığı kadar kolay bir hale geliyor. İşte hazırlanışı, malzemeleri ve püf noktaları ile elma sirkesi tarifi:

Sirke

Elma sirkesi malzemeleri

Elma sirkesi hazırlarken ihtiyaç duyacağınız malzemeleri hem bulması kolay hem de oldukça ekonomik. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz elma sirkesini hazırlarken ortalama olarak 2 kilogram kırmızı elma, 4,5  litre içme suyu, boş cam kavanoz ve 6 yemek kaşığı bal kullanmanız yeterli olacaktır.

Elma sirkesi hazırlanışı

Elma sirkesini evde hazırlamak isteyenler için pratik bir doğal elma sirkesi hazırlama adımları şu şekilde karşımıza çıkıyor:

  • Elmalarınızı iyice yıkayın. Yıkadıktan sonra ise küçük küçük doğrayın ve çekirdekli kısımları ayırın.
  • Önceden temizlediğiniz bir kuru cam kavanoz içerisine elma dilimlerini koyun.
  • Kavanozun içerisine koyduğunuz elmaların üzerine içme suyunu ilave edin ancak üst kısımda bir parça boşluk kalmasına dikkat edin.
  • Daha sonra kavanozun içerisine 2 yemek kaşığı balı ilave edin ve tahta kaşık yardımı ile karıştırın.
  • Kavanozun üst kısmını hava alan pamuklu bir tülbent ile sararak kapatın. Yan kısımlarını lastik ile de sabitleyebilirsiniz.
  • Daha sonra bu kavanozu güneş görmeyen, serin ve karanlık bir ortamda 1,5 ay kadar bekletin. İlk zamanlarda günaşırı ve daha sonra haftada bir olacak şekilde tahta bir kaşık yardımı ile karıştırın. Bu işlemi elmalar kavanozun dibine çökene kadar devam ettirin.
  • Belirli bir zaman sonra elmaların yavaş yavaş kavanozun üst kısmına çıktığını ve çürüdüğünü göreceksiniz. Aynı zamanda çevrede sirke sinekleri oluşacak ve sirke kokusu alacaksınız. Bu belirtiler meydana geldikten sonra sirkeyi süzün ve elma posalarını atın.
  • Süzdüğünüz sirkeyi tekrar temiz bir cam kavanoza alın ve kalan bal le birlikte tuz ekleyerek karıştırın.
  • Sirke üzerinde sirke anası denilen beyaz şeffafa yakın bir yuvarlak olmaya başladığı zaman sirkeniz kullanıma hazır demektir. Sirke anasını metal değdirmeden tahta kaşık ile alarak sirkeyi süzebilir ve kullanabilirsiniz.

Elma Sirkesi Yaparken Püf Noktaları

Elma sirkesi hazırlarken, elmaların kabuklarını soymadan kullanmaya dikkat edin. Organik ve taze elmaların tercih edilmesi de önemlidir. Mayalanma işleminin zamanı gelmeden yaşanmasını önlemek için elmalarınızı zedelenmemiş ve sulu elmalardan seçin. Kavanoza koyduğunuz elmalar kavanozun yarısına kadar gelecek miktarda olmalı. Eğer mayalanma sürecinde doğru sıcaklık ve ortamı sağlayabilirseniz, sirkeniz çok daha keskin olacaktır. Sirke mayalarken oluşan sirke anasını saklayarak bir sonraki sirke yapımında maya olarak kullanabilirsiniz. Elma sirkesini evde hazırlarken, dışarıdan satın aldığınız kadar berrak bir renkte olmayacaktır. Bu durum bozulduğunu göstermez.

Elma sirkesi yapmak oldukça kolaydır, ancak bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir.

1. Kaliteli Elma Kullanın

Elma sirkesi yaparken, kaliteli elmalar kullanmak önemlidir. Organik, taze ve doğal elmalar kullanmaya özen gösterin.

2. Sirke Kültürü Kullanın

Elma sirkesi yaparken, sirke kültürü kullanmak gereklidir. Sirke kültürü, sirkenin oluşumunu sağlayan bakterilerdir. Sirke kültürü, sirke yapımında kullanılan mayalar ve bakterilerin karışımıdır. Sirke kültürü, sirke yapımında kullanılacak olan elma suyunun mayalanmasını sağlar.

3. Temiz Kaplar Kullanın

Elma sirkesi yaparken, temiz kaplar kullanmak önemlidir. Kullanacağınız kapların steril ve temiz olması gereklidir. Bu, sirke yapımının doğru bir şekilde gerçekleşmesi için önemlidir.

4. Kullanacağınız Suyun Kalitesine Dikkat Edin

Elma sirkesi yaparken, kullanacağınız suyun kalitesine dikkat etmelisiniz. İdeal olarak, kullanacağınız su, doğal kaynak suyu ya da arıtılmış su olmalıdır.

5. Sirke Oluşumunu Sağlamak İçin Hava Alışverişine İzin Verin

Elma sirkesi yaparken, sirke kültürü ve elma suyu karışımının havayla temas etmesine izin vermelisiniz. Bu, sirke oluşumunu sağlar. Sirke kültürü, elma suyu ile birlikte hava alarak mayalanır ve sirke oluşur.

6. Olması Gereken Sıcaklık

Elma sirkesi yaparken, sıcaklık önemlidir. Sirke oluşumu için ideal sıcaklık 20-30 derece arasındadır. Bu sıcaklık aralığında, sirke kültürü etkili bir şekilde mayalanarak sirke oluşur.

Elma Sirkesi Ne Kadar Aralıklı Kullanılmalı?

Elma sirkesi, günlük olarak tüketilebilir. Ancak, kullanım miktarı önemlidir. İdeal olarak, günde 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi tüketebilirsiniz. Bu miktar, sağlığınız için yeterlidir.

Sonuç

Elma sirkesi, sağlıklı bir yaşamın önemli bir parçasıdır. Sindirim sistemi sağlığı, kan şekeri düzenlemesi, kilo kontrolü, bağışıklık sistemi sağlığı ve kolesterol seviyelerini düşürme gibi birçok faydası vardır. Elma sirkesi yaparken, kaliteli elmalar kullanmak, sirke kültürü kullanmak, temiz kaplar kullanmak, su kalitesine dikkat etmek, havayla temas etmesine izin vermek ve ideal sıcaklığı sağlamak önemlidir. Elma sirkesi günlük olarak tüketilebilir, ancak miktarı önemlidir. Sağlıklı bir yaşam için, günde 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi tüketebilirsiniz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yemek Tarifi

Altın gününe özel çıtır çıtır sigara böreği nasıl yapılır?

Altın günleri oldukça keyifli ortamın olduğu, ev hanımları için hem sosyalleşme hem de birikim yapmasına olanak sağlayan bu günlerin hatırı
Yemek Tarifi

3 malzemeyle 5 dakikada dünyanın en lezzetli ve en pratik tatlısını yapmaya hazır mısınız?

Sadece 3 malzemeyle dünya tatlısı yapmaya hazır olun. 5 dakika içerisinde İspanyol’ların meşhur churros tatlısını yapabilir ve misafirlerinize ikram edebilirsiniz.