Beslenme

En yararlı ‘pekmez türü’ hangisidir?

Üzüm, incir, dut ya da keçiboynuzu gibi gıdaların ezilerek kaynatılmasıyla elde edilen pekmez, Anadolu kültüründe tüketimi ise oldukça yaygın bir gıdadır. Üzümden yapılan pekmez daha tatlı bir tada sahipken dut pekmezi ise biraz daha acımsı tada sahiptir. Milenyum devrinde ‘Yersen pekmez, enerjin bitmez.’ sloganıyla çocukların günlük gıda ihtiyaçların alternatif oluşturan ve hem tıbbi amaçlı hem tatlı olarak gıda sektöründe yer alan pekmezin, çeşitlerine göre de faydaları değişiyor.

Pekmez çeşitleri

Pekmez üretimi genel itibariyle içine konulan ana madde niteliğindeki gıdanın kaynatılarak şıra ile karıştırılması sonucu elde edilir. Yapımı çeşitleri arasında küçük farklılıklar gösterirken, her pekmez çeşidini tüketmek ise farklı faydasından yararlanmamızı sağlıyor. İşte pekmez çeşitleri ve faydaları:

Andız (Ardıç) pekmezi

Ardıç ağacının meyveleri olan ardıç kozalaklarının özü ile yapılan ardıç pekmezi, çoğunlukla Mersin ve çevresinde yaygındır. Ardıç pekmezi tüketmek bronşit, öksürük, sarılık, egzama, kaşıntı, mide bulantısı gibi rahatsızlıkları tedavi eder. Aynı zamanda ardıç pekmezi akciğer ve karaciğer sağlığı açısından yararlı bir besindir.

Dut pekmezi

Duttan elde edilen pekmez türüdür. Kan hastalıklarından mustarip kişilerce tüketimi önem taşır. Özellikle mide rahatsızlıkları ve ülsere iyi geldiği bilinir. Astım ve bronşit hastalıklarının tedavisinde kullanılabilen dut pekmezi aynı zamanda soğuğa karşı direnç sağlamamıza yardım eder. Spor ile ilgilenen kişilerin günlük enerji ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar zengin yapısı ile dut pekmezi aynı zamanda bebek ve çocukların bedensel ve zihinsel gelişimini destekler. Özellikle çocuklarda karşılaşılan pamukçuk hastalığının tedavisinde kullanılabilir. Gargara şeklinde kullanıldığı takdirde ağız ve boğaz hastalıklarından kurtulmaya yarar.

Üzüm pekmezi

Pekmez türleri arasında en meşhuru olan üzüm pekmezinin en bilinen faydası ise kan yapıcı özelliğidir. İştahsızlık çeken kişilerin iştah açıcı olarak kullanması tavsiye edilir. Üzüm pekmezi; mide, bağırsak ve böbrek sağlığını destekler ve bu organlarda oluşacak hastalıkları önler. Damar sertliğine iyi gelir, kan dolaşımının kolaylaşmasını sağlar.

En sağlıklı pekmez türü, keçiboynuzu pekmezi

Keçiboynuzu pekmezi pekmez türleri arasında en sağlıklı ve en faydalı pekmez türü olarak bilinir. Ege ve Akdeniz bölgelerine has bir pekmez türüdür. Doğal hazırlanmış ve katkı maddesi içermeyen keçiboynuzu pekmezinin tüketimi şiddetle tavsiye edilmektedir. Keçiboynuzu pekmezi nefes darlığı başta olmak üzere akciğer kaynaklı rahatsızlıkların önüne geçer. Kolesterolün düşürülmesinde ve tansiyonun dengelenmesinde yardımcı yapısı vardır. Kalp sağlığı için önde gelen besinlerdendir, kalp çarpıntısı riskini düşürür. Hücrelerin yenilenmesinde rol oynar. Bağırsak fonksiyonlarını düzenler. Bağışıklığı destekleyen keçiboynuzu pekmezi, çocuk gelişimi açısından önemlidir. Keçiboynuzu pekmezi aynı zamanda zengin ve çeşitli bir vitamin kaynağıdır. Yapısında A, B, B2, B3 ve D vitaminlerini barındırır. Kuvvet verici ve enerji sağlayıcıdır.

Tahin pekmez
Tahin pekmez

Pekmezin faydaları

Her türünün kendisine has olduğu gibi genel olarak pekmez tüketiminin de faydaları çok olup, günlük tüketimi tavsiye edilmektedir. Düzenli olarak pekmez tüketmenin faydaları:

  • Günlük kalsiyum, potasyum ve magnezyum ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar.
  • Yüksek miktarda içerdiği krom sayesinde dokuların genç kalmasını sağlar.
  • Bağırsak kurdu, tenya ve solucan gibi bağırsak parazitlerini temizler.
  • Kan hastalıklarının önüne geçer, güçlü bir kan yapıcıdır.
  • İltihap söktürücü özelliği vardır ve karaciğeri temizler.
  • Diş ve kemikleri güçlendirir.
  • İyileşme sürecini hızlandırır. Hastalıklara karşı bağışıklık kazandırır.
  • Öksürüğü keser. Özellikle kuru öksürüğe karşı yemeklerden önce 1 kaşık tavsiye edilir.
  • Sindirim sisteminin çalışmasını düzenler, kabızlığa ve hazımsızlığa karşı etkilidir.
  • Enerji vericidir. Gün içinde formunuzu korumanızı sağlar.

Keçiboynuzu pekmezinin yararları nelerdir?

Bilhassa demir hastalığı başta olmak üzere birçok hastalıkların tedavisinde kullanılan keçiboynuzu son dönemlerin revaçta olan besinleri arasında yerini alıyor. Kişinin sağlığını büyük ölçüde koruma altına alan keçiboynuzu pekmezinin düzenli ve yeterli miktarda kullanılması sonucunda kişinin bağışıklık sisteminin güçlenmektedir. Birçok alanda çeşitli farklı faydalar gösteren keçiboynuzu pekmezinin tüm faydalarını sizler için derledik. İşte keçiboynuzu pekmezinin faydaları ve keçiboynuzu pekmezinin besin değerleri…

Keçiboynuzu pekmezinin yararları nelerdir?

İçeriğinde yüksek miktarda A,B2,B3 vitaminleri bulunduran keçiboynuzu pekmezi potasyum, kalsiyum, fosfor, sodyum, magnezyum, demir, bakır, çinko, mangan, gallik asit mineralleri açısından da oldukça gelişmiştir. İçerisinde bunca vitamin ve minerali barındıran keçiboynuzu pekmezinin tüm faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İçeriğinde bulunan bileşenler sayesinde kemik gelişimine büyük katkı sağlayan keçiboynuzu pekmezi, kemik erimesine karşı büyük koruma altına almaya yardımcı olmaktadır. Bilhassa yaşlılık dolayısıyla ve menopoz döneminde olan kişilerde sıklıkla görülmeye başlayan durumlar arasında yerini alan keçiboynuzu pekmezini düzenli olarak tüketmeniz, bu risklere karşı sizi korumaya yardımcı olur. Kemikler için büyük bir şifa deposu olan keçiboynuzu pekmezinin içerisinde aynı zamanda kalsiyum da bulunmaktadır.
  • Üst solunum yolu tıkanıklarına bir hayli etki eden keçiboynuzu pekmezinin düzenli tüketilmesi, üst solunum yollarının açılmasına yardımcı olurken mevcut olan balgamın dışarı çıkmasına ve kişinin rahatlamasına yardımcı olur.
  • Alerjik etmenler dolayısıyla ortaya çıkan nefes darlığı probleminin doğal yollarla tedavisini sağlamak amacıyla keçiboynuzu pekmezini tüketebilirsiniz.
  • Guatr hastalığı dolayısıyla oluşan nefes darlığı probleminin tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır. Alerjik nefes darlığı çekenler ve yılın belli dönemlerin öksürük krizleri olan kişilerin düzenli olarak keçiboynuzu pekmezi tüketmesi kişinin nefesinin açılmasına katkı sağlarken, nefes darlığı probleminin tedavi edilmesine de yardımcı olmaktadır.
  • Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olan keçiboynuzu pekmezi, vücut içerisinde kötü kolesterol seviyesinin düşmesine de yardımcı olmaktadır. Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olan keçiboynuzu pekmezi, şeker hastalığı olan kişilerde büyük bir antioksidan görevi görmeye yardımcı olur.
  • Hemen hemen her pekmezde olduğu gibi, keçiboynuzu pekmezi de demir hastalığı olan kişilerin demir seviyesinin yükselmesine yardımcı olmaktadır. İçeriğinde bulunan E vitamini sayesinde anemi hastalığına iyi gelmektedir.
  • İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde sindirim sistemi probleminin tedavi edilmesine ve sindirim sisteminde meydana olumsuzlukların kısa süre içerisinde geçmesine yardımcı olmaktadır. Bu durumun gerçekleşmesi için elbette düzenli olarak keçiboynuzu pekmezi tüketilmesinin önemi büyüktür.
  • Antioksidan özelliği sayesinde büyük bir antibiyotik görevi bulunmaktadır. Vücut içerisinde bulunan kalp damar hastalıklarının tedavi edilmesine ve damar içerisindeki tıkanıkların kısa vadede tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır.
  • Yeterli ve düzenli miktarda tüketilen keçiboynuzu pekmezi kişinin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olurken, hastalıklara karşı da kişiyi koruma altına alır.

Keçiboynuzu pekmezinin besin değeri tablosu;

Besin Değeri100 gramda1 Çay Bardağı (100 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori270 kcal270 kcal% 13.5
Karbonhidrat65.67 g65.67 g% 21.9
Lif1.0 g1.0 g% 3.9
Protein1.3 g1.3 g% 2.5
Yağ0.0 g0.0 g% 0.0
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini0.0 IU0.0 IU% 0.0
C Vitamini0.0 mg0.0 mg% 0.0
Potasyum1262.0 mg1262.0 mg% 36.1
Kalsiyum62.0 mg62.0 mg% 6.2
Demir0.1 mg0.1 mg% 0.4

Keçiboynuzu pekmezinin zararı var mıdır?

  • Tüketilmesi gereken miktardan çok daha yüksek seviyede tüketilmesi, kişide mide bulantısı ve baş dönmesi problemlerinin açığa çıkmasına neden olabilir.
  • İçeriğinde bulunan lifler sayesinde sindirim sisteminin çok hızlı çalışmasına neden olacağı için bağırsaklarda ishal probleminin oluşmasını tetikleyebilir.
  • Bilhassa hamile kadınlar için ciddi zararlar oluşturabilme ihtimali bulunan keçiboynuzu pekmezini, yeterli düzeyde tüketmeye özen gösterin.
  • Diyabet hastalığının tedavi edilmesine yardımcı olsa dahi doktor kontrolünde tüketilmesi önemlidir.

0 Yorum

  1. Avatar

    osman

    Mayıs 18, 2023

    Pancar pekmezi Demir orani cok yuksek butun pekmezleri tuketirken seker hastalarinin dikkatli olmasi lazim cunku butun pekmezler yuksek oranda seker var.

  2. Avatar

    ramazan

    Mayıs 18, 2023

    Zaten kac cesit pekmez var yetmiyomu 3 ceviz pekmezin litresi 50 tl olmus alabileceklermi sormuyonuz

  3. Avatar

    erdinç

    Mayıs 18, 2023

    Keçi boynuzu pekmezi, şaşma

  4. Avatar

    kemal

    Mayıs 18, 2023

    Mevsiminde ve doğal olarak yetişen tüm meyvelerin doğal yollarla elde edilen pekmez, pestil, reçel ve marmelat benzeri ürünlerin hepsi insanların sağlığının korunması bakımından çok zengin mineralleri içeren gıdalar olduğu için çok yararlıdır ve bu bağlamda şeker kamışı pekmezini diyabet hastaları bile güvenle kullanılabilir.

  5. Avatar

    Bahcivan

    Mayıs 18, 2023

    Şeker kamışı pekmezi
    Tamamen organiktir hiç bir katkı ve koruyocu içermez

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme Sağlık

Hangi besinler gaz sancısına iyi gelir? Gaz sancısının nedenleri

Gaz, besinlerin bağırsaklarımıza ulaştığı sırada fermente edilmesi sırasında  oluşur. Gaz  yapan besinler genellikle ya gazlı içecekler ya da posa yönünden
Beslenme

Her alanda kullandığımız limonun besin değerleri ve kalorisi nedir?

Limon, turunçgillerden Güney Asya’ya özgü bir çiçekli bitkidir. Limon dünya çapında hem mutfakta hem de mutfak dışı amaçlarla, temizlikte kullanılır.