Yemek Tarifi

Enfes çıtır çıtır kahvaltılık gözleme tarifi: Sadece 20 dakikada hazılanabiliyor

Hem kahvaltı hem de çay saatlerinin en sevilen lezzetlerinden biri olan gözleme, özenle açılan hamuru ve lezzetli iç harcıyla daima göz doldurur. Kendi mutfağınızda bu sevilen lezzeti hazırlamak isterseniz, işte sizin için detaylarına aşağıda yer verdiğimiz, çıtır çıtır gözleme tarifimiz.

Kahvaltı sofraların vazgeçilmezlerinden biri olan gözleme, yapılışı ve lezzeti ile herkesin ilgisini çekiyor. Birçok farklı çeşitte yapılabilen gözleme, pratikliği ile sofralarınızda yerini almaya hazırlanıyor. Bu yazımızda sizlere, kahvaltılık gözlemenin nasıl yapılacağından bahsettik. Gözleme yapabilmek için bu malzemelere ihtiyaç duyacaksınız:

  • 6 su bardağı un
  • 1 paket instant maya
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 ya da 2,5 su bardağı su
  • Peynir (İstenilen peynir türü olabilir)

Kahvaltılık gözleme nasıl yapılır?

Gözleme yapabilmek için öncelikle uygun bir karıştırma kabı içerisine 6 su bardağı un, 2 tatlı kaşığı tuz ve 1 paket instant maya alınır. Daha sonra ise yavaş yavaş su ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayalım. Gözleme hamurunuzun ele yapışmayan bir kıvamda olmalı. Hamurlarımızı hazırladıktan sonra ise hamurlardan parçalar alarak bezeler oluşturalım. Daha sonra bu bezelerin üzerlerini kapatalım ve bezelerimizin kurumamasını sağlayalım.

1 adet bezemizi alalım ve tezgaha biraz un serpelim. Daha sonra bu bezeyi güzel bir şekilde açalım. Gözlememizin güzel olabilmesi için hamurların ince bir şekilde açılması gerekiyor. Hamurumuzu güzel ve ince bir şekilde açtıktan sonra ise iç malzememizi yerleştirmemiz gerekiyor. İstediğiniz bir peynir türünü iç malzeme olarak kullanabilirsiniz. Hamurun yarısını iç malzemem ile dolduralım ve hamurun diğer yarısı ile iç malzememizin üzerini kapatalım. Hamurun kenarlarına bastıralım ve hamurun güzel bir şekilde kapanmasını sağlayalım.

Bütün hamurları bu şekilde hazırladıktan sonra ise tavamızı alalım ve gözlememizin arkasını ve ön tarafını güzel bir şekilde kızartalım. Ancak gözleme pişirdiğimiz tavayı kesinlikle yağlamıyoruz. Pişen gözlemeleri servis tabağına alalım ve üzerlerine ufak tereyağı parçaları koyarak yağlayalım. Gözleme üzerindeki tereyağı erirken servis edebilirsiniz.

İzleyin: Gözleme Tarifi – Ev Yapımı Nefis Gözleme

İlk Sıraya Konulacak Bir Tarif: El Açması Gözleme

Hazır yufka kullanmadan, ev yapımı, sıcacık bir gözleme denemeye ne dersiniz? Mayasız hamur kullanarak hazırlayacağınız bu tarif, hem çay saatlerinizin vazgeçilmezi olacak, hem de sevdiklerinizin beğenisini toplayacak. İstediğiniz her öğünde afiyetle yiyebileceğiniz bu gözlemeyi, yanında ayran ya da demli bir çay ile tüketebilirsiniz. İşte malzeme listemiz ve hazırlanışı:

Gözlemenin Malzemeleri Nelerdir?

Hamur Malzemeleri:

  • 3,5 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz

İç Harç Malzemeleri:

  • 1,5 su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş)
  • 2,5 su bardağı lor peyniri
  • ¼ demet maydanoz (kıyılmış)
  • 1 küçük kase sıvı yağ (pişirmek için)

Gözleme Nasıl Yapılır?

  1. Unu derin bir kabın içerisine ekleyin, ortasına bir çukur açın. Çukura sıvı yağ, tuz ve ılık suyu ekleyin. Sonra tüm malzemeleri güzelce karıştırın.
  2. Ele yapışmayan ve yumuşak bir kıvamda bir hamur elde edene kadar yaklaşık 10 dakika yoğurun.
  3. Hamuru eşit parçalara bölün ve üzerini bir bezle örtüp, oda sıcaklığında 10 dakika dinlendirin.
  4. Hafif unlanmış bir zemin üzerinde, oklava yardımıyla hamur parçalarını tabak büyüklüğünde açın. Hamuru incecik açmaya özen gösterin ve fazla ununu hamurun üzerinden alın.
  5. Peynirli harcı hazırlayın: lor peyniri, rendelenmiş kaşar peyniri ve doğranmış maydanozu karıştırın.
  6. Hamurun ortasına peyniri harçtan serpin. Keskin bir bıçakla fazla olan kısımları kesin. Kenarları kapatırken, açılmaması için hafifçe sıvı yağ sürün.
  7. Hamurun uç kısmından tutarak kapatarak bir yastık şekli oluşturun.
  8. Hafif yağlanmış bir tavada, kısık ateşte gözlemeleri önlü arkalı pişirin. Diğer hamur parçaları için de aynı işlemi tekrarlayın. Sıcak servis yapabilirsiniz.

Alternatif olarak iç harcını patatesli, kıymalı veya ıspanaklı olarak da hazırlayabilirsiniz.

Gözlemeyi Yapmanın İncelikleri Nelerdir?

Gözlemenin lezzetli bir şekilde pişmesi için sac tava kullanmanız daha uygun olabilir. Eğer sac tavanız yoksa, granit veya teflon tavalar da kullanabilirsiniz. Yufka açmadan önce hamuru en az yarım saat dinlendirmeniz, hamurun sert değil, yumuşak bir kıvama gelmesini sağlayacaktır.

Gözlemenin Yanında Ne Tüketilir?

Gözlemenin yanına iyi gidecek birkaç önerimiz var. Eğer akşam yemeği için gözleme tüketecekseniz, mevsim sebzeleriyle hazırlanan bir salata ideal olabilir. İçecek olarak ise bol köpüklü bir ayran yapabilirsiniz. Dilerseniz gözlemenin yanında mevsimine göre kayısı ya da vişne kompostosu yapabilirsiniz.

Öğle ya da beş çayında gözleme tüketecekseniz, menünüzü kısır, patates salatası veya Amerikan salatası ile tamamlayabilirsiniz.

Unutmayın, en lezzetli gözleme ev yapımıdır ve siz de kendi mutfağınızda bu lezzeti hazırlayabilirsiniz. Hem pratik, hem ekonomik, hem de lezzetli bir seçenek olan ev yapımı gözleme, sizin ve sevdiklerinizin vazgeçilmezi olacak. Şimdiden afiyet olsun

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yemek Tarifi

Sadece 3 malzeme ile yapabileceksiniz. Mozaik pasta nasıl yapılır?

Dünyanın en basit ama en lezzetli tatlılarından biri olan mozaik pastayı hiç bu kadar kolay yapılabildiğini biliyor muydunuz? Sadece 3
Beslenme Yemek Tarifi

Leblebinin faydaları. Leblebi evde nasıl yapılır?

Nohutun kavrulmasıyla ortaya çıkan inanılmaz bir lezzet olan leblebi, günümüzden yüzlerce yıl önce keşfedilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. İlk olarak