Eski tapu kayıtları nasıl bulunur?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tapu kayıtları bulunmaları halinde devlet bünyesinde kayıtlı olan bu tapular hakkında belgelerini alarak tapularının durumu ve sorgulamasını gerçekleştirebiliyorlar. Eski zamanlardan kalma tapularınızın olup olmadığını merak ediyorsanız, devlet arşivlerinde her tapunuzun kaydının bulunduğunu ve aile tapularının d abu şekilde sorgulanmasının mümkün olduğunu bilmelisiniz. Eski tapuların kayıt sorgulamasını yapmak isteyenler için eski tapu kayıtlarının nasıl bulunduğunu araştırdık.
Eski tapu kaydı nedir?
Eski tapular aslında pek de bildiğiniz gibi şahsınıza ait eski tapuların kaydı değildir. Bu durum biraz daha karmaşık. Eski tapu kayıtları Cumhuriyet öncesi döneme kadar uzanan tapu ve temessük kayıtları demek oluyor. Geçmişte sizin ya da ailenizden birinin olan ancak daha sonra pasif konuma alınan kayıtlardaki tapular eski tapu kayıtları olarak Tapu ve Kadastro Müdürlüğü bünyesinde yer almaya devam ediyor. Sahipleri tarafından ada ve parsel bilgisi, değeri ve bazen hatta mevcut olup olmadığı bile bilinmeyen bazı tapular için oluşturulan bu kayıtlar ile Türkiye çapında tapunuzun olup olmadığını ve de var olan tapularınızın yerleri ile değerlerini öğrenebilirsiniz.
Eski tapu kayıtları nasıl bulunur?
Eski tapu kayıtlarını bulmak isteyen tapu sahipleri için belirli uygulama adımları bulunuyor. Geçmişten aklan ve sahip olduğunuzu bilmediğiniz, size devredilmiş olan bazı tapular bulunabilir. Bu tapuların kayıtlarına erişmek için izleyeceğiniz adımlar ile şahsınıza devredilmiş ya da soyunuzda alındığı halde henüz kimseye devredilmemi olan tapuları bulabilirsiniz. Eski tapu kayıtlarına erişmek için yapmanız gereken tek şey ise Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne girerek taşınmaz yapının sahibine ait kimlik bilgilerin yazmak. Bu bilgileri sisteme yazdığınız zaman o kişinin taşınmaz mülklerin listesi karşınıza çıkacaktır. Eğer taşınmaz yok ise ya da devredilmiş ise bu listede çıkmayacaktır.
Eski tapu devredilebilir mi?
Eski tapu kayıtlarında yer alan tapular belirli bir süre alınmadığı zaman tapu devlet bünyesine aktarılır. Eğer devredilmemişse ya da kadastroya alınmamışsa, ilk 10 yıl içerisinde itiraz ile tapu geri alınabilir. Bu süreçte mahkeme işlemleri ile itiraz değerlendirilerek şahsın kendisine ya da soyundan kişilere tapu tekrar verilir. Ancak tapu devredilmemiş ve itirazı yapılmamışsa, bu durumda üzerinden geçen 10 sene sonunda devlet hazinesine aktarılan arazi konumuna geçer. Ayrıca hazineye aktarılmış olan tapuların kaydı normal bir arama ile bulunamaz.
Hazineye aktarılan tapu geri alınabilir mi?
Eğer geçmiş dönemlerde mirasçısı olduğunuz dedeniz ya da babanıza at olmuş olan bir tapu varsa ve bu tapunun kadastro harici tapu olduğunu biliyorsanız, bu durumda hazineye düşmeden bu tapuyu alabilirsiniz. Ancak bir kez hazineye düştükten sonra tapu hakkında geçmiş dönemde bir itiraz ya da dava açılmış ise tapuyu geri almanız mümkündür. Ancak 10 yılık süreçte herhangi bir itiraz y da dava yoksa, bu durumda yapabileceğiniz bir şey yoktur.
Taşınmazın kaydı nasıl araştırılır?
Taşınmaz eski yapıların kayıtları devlet bünyesinde kayıtlı kalmaya devam ediyor. Eğer mirasçısı olduğunuz kişilerin bir tapusu olduğunu biliyorsanız ve bu tapunun bilgileri elinizde ise, bu durumda yalnızca haritaya bakılarak taunun bilgileri ortaya çıkarılabilir. Ancak tapunun yerini ya da bilgilerini bilmiyorsanız, bu durumda yalnızca şahsın bilgileri ile arama yapılabilir. Eğer tapuya dair bir bilginiz yok ve şahsın tapusu olduğuna dair kesin bir kanıtınız ya da kaydınız yoksa bu durumda uğraşmak sadece vakit kaybı olacaktır. Sonuçlara ulaşılabilir ancak süreç oldukça uzun olacaktır. Diğer bir şekilde tapunun bilgilerini biliyorsanız ve geçmişte tapu sahibinin mirasçısı olduğunuz kişi olduğunu düşünüyorsanız, bu durumda şahsın soy kayıtlarına inilerek geçmişte sahip olduğu tapu kayıtları araştırılır.