Püf Noktası

Evde sarımsak tozu nasıl yapılır?

Yemeklerde, farklı tariflerde ve sağlıklı yaşam tavsiyelerinde bolca karşımıza çıkan ve yemek kültürümüzün önemli öğelerinden olan sarımsak son yıllarda karşımıza sarımsak tozu olarak  da çıkıyor ve sarımsak tozu kullanarak hem sarımsağın faydalarından yararlanabiliyor hem de sarımsağı kullanmak adına temizleyip doğrama zahmetine girmemiş oluyoruz. Antibiyotik dolu sebze sarımsağın toz halinde bir baharat gibi kullanılabilmesi için aktarlardan almak yerine şimdi bu baharatı evde de hazırlayabilir ve daha sağlıklı olduğundan emin olabilirsiniz.

Evde sarımsak tozu nasıl yapılır?

Sarımsak tozunu evde hazırlayarak hem sağlıklı hem de pratik bir şekilde faydalarından yararlanmak istiyorsanız, ihtiyaç duyacağınız malzemeler hem çok az hem de hazırlaması aslında bildiğinizden bile daha kolay. Sarımsak tozu hazırlamak için dilediğiniz kadar sarımsak kullanabilir ve dilediğiniz zaman tekrar sarımsak tozu hazırlayabilirsiniz.

Sarımsak tozu hazırlarken ilk önce yapmanız gereken sarımsakları iyice yıkamak ve ardından temizlemek. Ardından sarımsaklarınızı dişlere ayırın ve diş sarımsakları mümkün olduğu kadar ince dilimler halinde doğrayın. Bu aşamada dikkatli bir biçimde iç kısmı yeşillenmiş olan sarımsakları ayırın. Yeşillenmemiş olanları ise bir tülbent içerisinde güneşin altında kurumaya bırakın. Eğer güneşin yeterli olmayacağı kış aylarında hazırlıyorsanız, bir fırın tepsisi içerisine yaydığınız sarımsak dilimlerini kahverengileşmeyecek şekilde 180 derecede birkaç dakika bırakarak da kurutabilirsiniz. Ancak kahverengileşmemesi oldukça önemli. Kuruyan sarımsak dilimlerini bir havan, öğütücü ya da dilediğiniz başka bir alet kullanarak tamamen toz haline gelene dek öğütün.

Ardından dilerseniz sarımsak tozlarınızı bir tepsiye yayarak 1-2 gün kadar havalanmaya bırakabilirsiniz. son olarak ağzı hava almayacak bir kavanozun içerisinde diğer baharatlarınızın yanında saklayabilir ve dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Sarımsak tozunu doğru şekilde sakladığınız takdirde bozulmayacaktır ancak yine de çok uzun süreler saklamamanız öneriliyor. Bu nedenle henüz taze iken kullanmak faydalarından da daha kolay yararlanmanızı sağlayacaktır.

Sarımsak
Sarımsak

Sarımsak tozu nasıl kullanılır?

Sarımsak tozunu dilerseniz yemekleri hazırlarken diğer baharatlar gibi yemeğin pişme aşamasında ya da hazırlanan yemek üzerine serperek kullanabilirsiniz. Aynı zamanda yemeklerin üzerine sos olarak hazırlayacağınız sarımsaklı yoğurt içerisinde de kullanabilirsiniz. Tıpkı havanda ezeceğiniz sarımsakları kullandığınız gibi tozunu da kolaylıkla kullanabilir ve bu sayede yemeği hazırlarken bir de sarımsak temizlemek ile uğraşmamış olursunuz. Pratik yapısı sayesinde kullanımı hızlıca gerçekleşir ve doğal olarak hazırlandığı için sarımsaktan alacağınız verimden bir kayıp yaşamamış olursunuz.

Seyredin: Herkes Evde Kendi Sarımsak Tozunu Yapabilir | Sarımsak Tozu Tarifi

Sarımsak tozu kullanmak sağlıklı mıdır?

Sarımsak tozunu evde herhangi bir katkı maddesi kullanmadan hazırladığınız takdirde kullanımının herhangi bir zararı yoktur. Ancak kullanım miktarı her zaman olduğu gibi yeterli dozda tutulmalıdır. Bunun dışında  dikkat edilmesi gereken başka bir nokta yoktur ancak tansiyon hastaları için kullanmadan önce doktora danışmak en sağlıklısı olacaktır.

Sarımsak tozu kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Sarımsak tozu kullanırken en çok dikkat edilmesi gereken ise, hazırladığınız tozun bir baharat yapısında olacağından normal sarımsak kullanımı gibi bolca kullanmak yerine yemeği kontrol ederek parça parça ilave etmektir. Sarımsak dışında bir malzeme kullanılmamasına güvenerek aşırı miktarda kullandığınız takdirde hem fayda yerine zarar görebilir hem ağır bir sarımsak tadı katarak yemeğinizden alacağınız keyfi kaçırmış olursunuz.

Sarımsak tozu yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  1. Sarımsak köklerini temizleyin ve ince ince doğrayın.
  2. Sarımsakları tavada küçük bir miktar zeytinyağı ile pişirin. Pişirme sırasında sarımsakların kızarmamasına dikkat edin.
  3. Sarımsakları ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  4. Sarımsakları bir elekte geçirin ve toz haline getirin.
  5. Sarımsak tozunu saklamak için bir kap içine doldurun ve buzdolabında saklayın. Sarımsak tozu, hafif nemli bir bezle kapatılabilir ve bu şekilde birkaç hafta boyunca saklanabilir.

Bu tarifte belirtilen miktarlar, ortalama olarak bir çay bardağı kadar sarımsak tozu üretecektir. Sarımsak tozu miktarını isteğinize göre artırıp azaltabilirsiniz. Sarımsak tozu, yemeklerde aromatik bir tat vermek için kullanılabilir ve aynı zamanda sağlık açısından da yararlıdır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Sıkışmış fermuar nasıl açılır?

Sıkışan fermuar problemi hemen hemen herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı durumlar arasında yer alırken, sıkışan fermuarı fermuara zarar vermeden açabilmek
Püf Noktası Sağlık

İlaçsız baş ağrılarını giderme yolları nelerdir? 4 adımda baş ağrılarına veda

Baş ağrısı gün içerisinde yoğun iş temposundan, stresten ve buna bağlı olarak pek çok nedenden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık