Taş gibi ‘yoğurt mayalamak’ isteyenler buraya. Evde yoğurt kaç saatte mayalanır?
Son zamanlarda evde yiyecek ve içecek hazırlamaya olan ilginin git gide arttığı dikkatlerden kaçmıyor. Evde en çok yapılan doğal ürünlerden biri de yoğurt oluyor. Anadolu mutfağının en önemli doğal ürünleri arasında bulunan yoğurdun faydaları her geçen gün yapılan araştırmalarla daha da ortaya çıkıyor. Evde kendi yoğurdunu yapıp sağlıklı ve lezzetli ev yoğurdu tüketmek isteyenler bunu nasıl yapacağını merak ediyor.
Evde yoğurt mayalamak her ne kadar kolay gibi görünse de aslında oldukça dikkat edilmesi gereken detaylar barındırıyor. Evde yoğurt mayalamayı bir kez başardıktan sonra kolayca kendi yoğurdunuzu yapmanın ne kadar güzel bir his olduğu anlaşılıyor. En iyi kıvamlı ev yoğurduna sahip olmak için mayalama süresinin net olarak bilinmesi gerekiyor.
Evde Yoğurt Nasıl Yapılır?
Fabrikasyon ürünlerini tüketmek istemeyen kişiler haklı olarak geçmişte büyüklerin yaptığı gibi ev ortamında doğal ürünleri yapmak istiyor. Evde yoğurt mayalamanın oldukça kolay olduğu düşünülüyor. Ancak ne yazık ki evde yoğurt mayalamak sanıldığı kadar kolay olmuyor. Yoğurt, fermente bir yiyecek olduğu için içinde milyonlarca canlı bakteri barındırıyor.
Bu bakteriler vücut için oldukça faydalı olduğundan birçok beslenme uzmanı da evde mayalanan yoğurdun tüketilmesini tavsiye ediyor. Ev yoğurt mayalayabilmeniz için ilk olarak bu işlemi nasıl yapacağınızı da bilmeniz gerekiyor. Evde yoğurt yapmanız için mümkünse doğal süt temin etmeniz daha iyi olur. Evde yoğurt yapmak için uygun malzemeleri ve hijyenik ortamı sağladığınız takdirde kolaylıkla evinizde yoğurdunuzu yapabiliyorsunuz.
Ev Yoğurdu Yapmak İçin Malzemeler
Evinizde son derece lezzetli ve besleyici bir yoğurt yapmak isterseniz ihtiyacınız olan malzemeleri temin etmeniz gerekiyor. Ev yoğurdu için gerekli olan malzemeler; süt, temiz bir kap, tahta kaşık ve mayalık yoğurt oluyor. Sadece birkaç malzemeyle sizde evinizde kolaylıkla ev yoğurdunuzu yapabiliyorsunuz.
Ev yoğurdu yapmak için gerekli olan malzemeler her ne kadar sınırlı olsa da bu malzemelerin her birinin yoğurdun kalitesi üzerinde büyük bir etkisi oluyor. Ev yoğurdu yapmak için kullanacağınız tüm malzemelerin oldukça temiz olması gerekiyor. Aksi takdirde içinde bulunması gereken faydalı bakteriler yerine zararlı bakteriler çoğalabiliyor.
Evde Yoğurt Yapılışı
Evde yoğurt yapmanız için ilk olarak gerekli malzemeleri temin etmeniz gerekiyor. Ardından ilk olarak sütü bir tencereye alıp kaynatmanız gerekiyor. Bu işlemin yapılmasının nedeni sütün içinde olabilecek mikropların kaynatılarak yok edilmesi oluyor. Sütü kaynatıp ılımaya bırakın. Süt ılıdıktan sonra yoğurdunuzu mayalayacağınız kabın içerisine alırken bir tülbent ve süzgeç yardımıyla sütü süzün. Bu işlemin yapılma nedeni ise sütün içinde olabilecek herhangi bir şeyi ayırmak oluyor. Son olarak ılık olan sütün derecesini varsa bir termometre ile ölçün.
Eğer ısı ölçeriniz yoksa serçe parmağınızı süte batırıp sekize kadar sayın. Eğer eliniz sekizden sonra yanarsa mayalanmaya hazırdır. Ancak süt çok sıcaksa ılıması için biraz daha bekletmeniz gerekiyor. Son olarak bir tahta kaşık yardımıyla mayalık yoğurdu süte ekleyip biraz karıştırın. Daha sonra sıcak ve sessiz bir ortamda 24 saat mayalanmaya bırakmanız gerekiyor.
Ev Yapımı Yoğurdun Faydaları
Evde yapılan her şeyin dışarıda üretilen şeylere nazaran son derece sağlıklı olduğu biliniyor.
Ev yapımı yoğurdun faydaları şu şekildedir:
- Sağlıklı kilo verilmesini sağlar
- Cilt sağlığını olumlu yönde etkiler
- Bağırsak florasını düzenler
- Saç ve tırnakları güçlendirir
- Cilt yapısını gençleştirir
- Uyku sorunlarını hafifletir
Ev yapımı yoğurdun bilinen faydaları maddelerde belirtildiği şekilde oluyor. Düzenli olarak ev yoğurdu tüketen kişilerin bu etkilerin neredeyse hepsi gözlemlediği biliniyor. Ev yapımı yoğurdun oldukça faydalı olduğu biliniyor. Ancak ev yapımı yoğurt tüketilirken abartıya kaçılmaması gerekiyor.
Video: DİKKAT: TAŞ GİBİ YOĞURT MAYALAMAK İSTEYENLER BURAYA!PÜF NOKTALARIYLA YOĞURT MAYALAMA
https://www.youtube.com/watch?v=yYV90bgkDsE
Ev Yapımı Yoğurdun Mayalanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ev yapımı yoğurt mayalanırken dikkat edilmesi gereken birçok şey bulunuyor. Ev yapımı yoğurdun en çok dikkat edilmesi gereken kısmı mayalanma kısmı oluyor. Bu aşamada başta ısı ve temizlik olmak üzere birçok şeye dikkat edilmesi gerekiyor. Ev yapımı yoğurdun mayalanma süresi 24 saat olsa da bu sürenin bir kısmını sıcak bir kısmını soğuk mayalama şeklinde yapabiliyorsunuz.
İlk 18 saat oda sıcaklığından biraz daha sıcak bir ortamda mayalanma işlemini yapabiliyorsunuz. Daha sonra yoğurdu buzdolabına alıp belli bir sürede orada mayalandırmaya devam etmeniz gerekiyor. Eğer yoğurdunuzun çok sulu olmasını istemiyorsanız ilk mayalama işlemi sırasında kabın ağzını sıkıca kapatmadan üzerine peçete veya tülbent örtün. Bu şekilde içinde bulunan fazla suyun çekilmesi sağlanıyor. Ayrıca yoğurt mayalama işleminin daha iyi olması için bakraç kapları ya da cam kavanozları tercih etmenizde fayda bulunuyor.