Evden çıkarken okunacak dua hangisidir?
İnsanlar kendi inançları doğrultusunda yaşayıp, bu yaşayış doğrultusunda hayatlarına devam edip evden çıkarken okunacak dua ve eve girerken okunacak dua okurlar. Çünkü yapılan araştırmalar gösteriyor ki insanların yüzde 95’inin bir şeye inandıkları görülmüştür.
Bu da bir şeye inanılıyorsa bu doğrultuda inanmaya ve inandığı şey doğrultusunda yaşadığı tespit edilmiş olduğu gösteriyor. Denildiği gibi inançlar insanların yaşamında çok etkili olduğu için çoğu insan evden çıkarken bir dua okumak istedikleri oluyor. Çünkü inancı bunu emrediyor.
Emredilen şey inanç doğrultusunda yaşamaktır. Bu evden çıkarken okunacak duayı hatırlatır onlara. Evden çıkarken birden çok dua bulunuyor. Bunların bir kısmını sizinle paylaşmak istenilirse…
Okunan Duaların Bir Kısmı
Evden çıkarken okunabilecek duaları şöyle özetleyebiliriz:
1- Bismillahi tevekkeltü alellahi ve la havle ve la kuvvete illa billah’tır. Anlamı: Rahman ve Rahim olan Allah’ım senin adınla, Allah’ım sana güvendim. Kuvvet ve kudret Sendedir. Yüce ve büyük Sen’sin.
2- Allah’ım senin adınla Allah’ım sana tevekkül ettim. Güç ve kuvvet, ancak Sana’dır.
3- Allah’ım (doğruluktan) sapmaktan veya (başkası tarafından) saptırılmaktan, hata etmekten veya hataya düşürülmek-ten, zulmetmekten veya zulme uğramaktan, cahiller gibi hareket etmekten veya cahillere davrandığı gibi davranmasından sana sığınırım.
4- Allah’ın adıyla Allah’ım sana tevekkül ettim. Allah’a dayanmaktan başka kudret ve kuvvet yoktur. Duası okunmalıdır.
6- Resul-u Ekrem Efendimiz: Evinden çıkarken iki rekat namaz kıl, seni kötü bir yere gitmekten muhafaza eder demiş, evine girdiğin zaman iki rekat namaz kıl, seni kötü bir yere girmekten muhafaza eder, buyurmuştur.
7- Allah’ım senin adınla sana tevekkül ederim. Allah’ım doğru yoldan sapmaktan veya saptırılmaktan, ayağımın kaymasından veya kaydırılmasından, haksızlık etmekten veya haksızlığa uğramaktan, saygısızlık etmekten veya saygısızlığa uğramaktan sana sığınırım diye duada bulunulmuştur.
8- Evden çıkıldığında Allah’ım bu evden doğru bir şekilde ayrılıp, hayırlı bir şekilde dönmemi sağla. Hayırlı işlerde beni öncelikli kıl. Bana her zaman yardım et. Senin yardımına her daim muhtacım. Beni kimselere muhtaç eyleme. Beni anamı, babamı ve tüm Müslümanları bağışla. Evlerimizden çıkarken ve evlerimize girerken bizi her zaman doğrulukla ve doğruluk üzerinde sabit kıl, şeklinde dua edilir. Dualardan bazılarını sizlerle paylaşmış olduk.
Neden Evden Çıkarken Dua Okunulur?
İslam dininde ve daha öncesinde Türk toplumunun örf, adet ve geleneklerinde evden çıkan kişinin sağ salim bir şekilde eve dönülmesi için dua ediliyormuş. Eski Türk toplumunda savaşlar ve kargaşalar devam ederken aile reislerinin özellikle evden çıkarken geri dönülmesi için dua ediliyormuş.
Bu İslam ile birleştiğinde ne kadar da birbirine bağdaştığını görüyoruz. Çünkü İslam dini her zaman dua edilmesini özellikle evden çıkarken dua edilmesin benimsemiş bir din olarak kabul ediliyor. Bunun için evden çıkarken duanın önemi vurgulanmıştır.
Dualar Niçin Önemlidir?
Dualar İslam dininde çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü hada önce dediğimiz gibi insanlar inançları doğrultusunda yaşadığı için İslam dini de bu kurala çok ehemmiyet veriyor. İslam dininde peygamber efendimizin yaptıkları sünnet olduğu için onun yaptıklarını insanlar da yapmak isterler. Bunun için özellikle duaların önemi olduğu için herkes evden çıkarken o sünneti uygulamak istediği görülüyor. Yapılan bu duaların gerçekten işe yaradığı, ona inananların, yürekten inananların bu durumu çok ciddiye aldıkları görülüyor.
Duaları Yeri
Duaların yeri ve zamanı yoktur. Çünkü İslam dininde güzel olan her yerde dua dilmesi gerekiyor. Duanın yeri ve zamanın olmadığın gösteriyor. Ancak bazı yerler istisna olarak görülüyor.
Her Yerde Dua Yapılır mı?
Dua denildiği gibi hemen hemen her güzel yerde yapılan bir yakarıştır. Bu yakarışları güzel yerde yapmak gerekiyor. Örneğin mis kokulu bir odada, temiz ferah bir yerde yapılan ve dünyalık hiç bir şeyin olmadığı yerde dua etmek çok önemlidir. Yapılan duanın kabulü daha da makbul olur biliniyor. Bunların dışında tuvalette banyoda dua okunmaz yani Allah’a yakarış olmaz. Buralara girerken ve çıkarken farkı dualar okunur.
Tuvalette Okunacak Dua Nedir?
Denildiği gibi tuvalette okunacak dua normal zamanlarda yapılan dualardan farklıdır Wc’lere girerken ve çıkarken şu dua okunur. Tuvalete girerken Besmele çekilip, Allahümme inni eüzü bike minel ğubsi vel ğabais duası okunur.
Manası: Allah’ım beni kötü şeylerden, şeytanların dişilerinden sana sığınırım diye duada bulunulur. Tuvalete giren kişinin elinde ve üstünde Allah yazıyı yazan herhangi bir şey bulunulması doğru bir şey değildir. Çünkü buralar necis yerler olarak biliniyor. Ve Müslüman olan birçok insan bu kuralların çoğuna riayet ettikleri görülüyor. Çünkü inancı gereği bunları yapmaz ise mutlu bir ortam içinde bulunduğunu hissetmiyor.
Banyoda Okunacak Dua Nedir?
Banyoda necis yerlerden sayıldığı için burada da genelde dua okunması gerekmiyor diye biliniyor. Banyo ya girerken ve çıkarken insanlar şu duayı okumalı:
“Allahümme inni es’eluke minel-cenneti ve naimi-ha ve eüzü bike minen-nari ve hamimiha”
Allah’ım senden cenneti ve cennet nimetlerini istiyorum, cehennemden ve cehennemin hararetinden sana sığınıyorum.
Banyodan çıkarken de şu dua okunmalı:
Elhamdü lillahillezi ezhebe anni’I-eza ve afani duası okunur.
Benden sıkıntıyı gideren ve bana afiyet bahşeden Allah’a hamd olsun. duası okunmalıdır.
Yatarken Okunacak Dua Nedir?
İnsanlar dediğimiz gibi inançları doğrultusunda yaşadıkları için hemen hemen her yerde dua okuyup hayatlarını devam ediyorlar. Yatarken Okunacak dua da şöyledir:
Yatağına abdestli girerek, Besmele okuyarak girilir. Sağ yan üzerine kıbleye karşı yatılır. Sağ avucunu sağ yanağın altına konulur. Euzü Besmele ve bir Ayetel kürsi okunulur. Sonra her biri için ayrı ayrı Besmele okuyarak 3 İhlas suresi, sonra 1 Fatiha, sonra birer defa Felak ve Nas surelerini okunulur.
Sonra 3 defa istiğfar duası (Estağfirullahel’azim ellezi la ilahe illa hü) okunulur. Üçüncüsüne (el-hayyel-kayyüme ve etübü ileyh.) ilave edilir. Sonra 10 kere (Tevekkeltü alellah ve la havle ve le kuvvete illa billah) okunulur. 10. suna (hil aliyyil azim ellezi la ilahe illa hü) ilave edilir. Sonra, (Allahümmeğfir li ve li valideyye ve lil-m’minine vel-müminat), 1 kere (Allahümme salli ala seyyidina Muhammed), 1 kere (Allahümme Rabbena atina fiddünya haseneten ve fil ağıreti haseneten ve kına azabennar bi-rahmetike ya Erhamerrahimin),okunur. Ardından Kelime-i şahadet okunur.
Kalkarken Okunacak Dua Nedir?
Yatağa girerken dua okunduğu gibi yataktan çıkarken de dua ediliyor. Çünkü islam dini her an için dua edilmesini tavsiyede bulunmuş olduğu gösteriliyor. Yataktan kalkarken de şu dua okunmalı:
Okunuşu: Elhamdülillahillezi ahyana ba‘de ma ematena ve ileyhi’n-nüşur
Meali: Bizi öldükten sonra dirilten Allah’a hamd olsun. Yeniden diriltip huzurunda toplayacak olan da O’dur, şeklinde dua ediliyor.
Su İçilirken Yapılan Dua Nedir?
İnanan insanla yemek yerken su içerken her zaman Allah’ın adıyla başlar ve sonunda Allah’a hamd ederek tamamlamış olur. Su içilirken yapılan dua ise şöyledir:
Su içerken Besmeleyle başlamak ve her nefesin sonunda da Allahü tealaya hamd ederse Elhamdülillah” derse içtiği su, diğer zaman su içmesine kadar karnında tesbih eder. Hadis-i şerifte de “Günahı çok olan, çok su dağıtsın buyurduğu biliniyor.
İlişkiye Girerken Dua Edilir mi?
İnsanlar ilişkiye girerken bile dua edilir mi sorusunu akıllara getirebiliyor. Evet ilişkiye girerken bile dua ediyor. Bu dua ise şöyledir:
Okunuşu: Bismillahi Allahümme cennibna-ş-şeytane ve cennibi-ş-şeytane ve ma razaktena
Meali: Allah’ın ismiyle, Allah’ım, bizi ve bize vereceğin evladımızı şeytanın şerrinden muhafaza eyle, diye duada bulunursa olan çocuğu şeytan kolay kolay yaklaşamaz ve hamilelik dönemde hamile olan kişinin yanına şeytan yaklaşamaz.
Namazdan Sonra Okunan Dua Nedir?
Namazdan sonra bir sürü dua okunur. Özellikle yapılan bir ibadet sonucu insanların dua etmesi, Allah’a yakarışı İslam dininde çok önemlidir. Yapılan ibadetler sonucu toplu olarak edilen duaların daha makbul olduğu biliniyor. Çünkü topluca bir şeyi istemek ve namaz sonrasında istemek önemlidir. Bunun için namazdan sonra özellikle dua ediliyor.
Duanın Kabulu Ne Zaman?
Yapılan duaların ne zaman kabul olduğu elbette düşünüyor. Çünkü insanlar duanın yapıldığı kişiyi yani Allah’ı her zaman yüce tutarlar ve ettikleri duaları kabul olmasını isterler. Ancak yapılan hiç bir dua karşılıksız kalmaz. (iyi anlamda yapılan dualar) Ancak insanlar yaptığı duanın kabul olması için hemen ısrarcı oluyorlar. Hangi duaların bizler için şer hangi duaların hayır olduğunu yalnızca Allah bildiği için sabırla yapılan duada devam edilmeli. Ve hayır olan Allah’tan istenildiği biliniyor.