Öne Çıkanlar Yaşam

Fındığı bırakıp bunu ekiyorlar, tohumunu bulan ‘paraya para’ demiyor

Günümüzde tarımın önemi her zamankinden daha fazla anlaşılmaktadır. Besin kaynaklarının azalması ve doğal kaynakların tükenmesi gibi faktörler tarımı daha da önemli bir hale getirmektedir.  Türkiye gibi fındık gibi önde gelen tarım ürünlerinden birini bırakıp başka bir ürüne yönelme stratejisi oldukça riskli görünsede bazı girişimciler beklenmedik zenginliklere kavuşuyorlar. Tohumunu bulup, doğru şekilde eken ve bakımını yapan kişiler, topraklarında zenginliğin kapısını açıyorlar.

Türkiye’de salep üretimine yönelik ilgi artıyor

Türkiye’de salep üretimine ilgi son zamanlarda arttı. Salebin yoğun olarak kullanıldığı kozmetik ilaç ve gıda sektöründe, salep üreticileri yüksek kazançlar elde ediyor. Hala Türkiye’de tüketilen salebin yalnızca yüzde 20’si üretiliyor ve genellikle Karadeniz bölgesinde yetiştiriliyor. Fındıklığın yerine birer birer salep tarlasına dönüştürülen araziler, daha düşük maliyetli ancak daha karlı bir seçenek sunuyor. Salep üreticisi Süleyman Yüksel’e göre, salep ekimi için öncelikle uygun toprağı seçmek gerekiyor. Salep toprağı beğenmeyince farklı çözümler arayarak ekip biçen Yüksel, senede 100 bin liralık mal üretiyor. İkinci ve üçüncü senelerde ise üreticinin kar oranı yüzde 100’e kadar çıkıyor. Bu nedenle, salep yetiştiriciliği yeni bir kazanç kapısı olarak görülüyor.

Salep ekimi fındıktan daha karlı çıkıyor

Salep ekimi son yıllarda Karadeniz Bölgesi’nde hızla yaygınlaşıyor ve fındığa göre daha karlı çıkıyor. Salebin kilosu 3.000 TL’nin üstünde değerleniyor. Fındık ve diğer ürünlere göre daha düşük maliyetli ve yüksek verimli olan salep ekimi yapılan bölgelerde fındıklıklar birer birer salep tarlasına dönüştürülüyor. Özellikle Ordu ve Giresun’da yoğunlaşan salep üretimi, tarla sahiplerine yüksek gelir sağlıyor. Salep toprağına uygun cinsin seçilmesi önemli olmakla birlikte, doğru teknikler kullanıldığı takdirde 1 dönüme 1 tona kadar ürün alınabiliyor. İkinci ve üçüncü senelerde rendeleyerek tohum olarak kullanılabilecek ürün vermesi nedeniyle, salep ekimi yapan üreticilerin kendi tohum ihtiyaçları da karşılanmış oluyor.

Salep üretiminde tohumun bulunması önemli

Salep üretimi için tohumun bulunması oldukça önemli. Salep ekimi yapılan 1 dönüme 1 ton tohum ekilmesi halinde 2.5 ton mahsul elde edilebilir. Salep üretimi daha az maliyetli ve fındık üretimine göre daha yüksek kar elde edilmekte. Ancak salep toprağına uygun toprağın kullanılması önemli. Salep toprağı beğenmediğinde verim düşebilmektedir. İklimden iklimde değişebilen salep cinsleri bulunmaktadır. Salep üretimi uzman bir kişi tarafından yapılması daha faydalıdır. Salep yetiştiriciliğindeki püf noktaları incelenerek tohumun bulunması ve doğru dikim yapılması salep üretiminde önemlidir. Böylelikle üreticiler yüksek kar elde edebilirler.

1 dönüme 1 ton ekilen salepten 2,5 ton mahsul alınabiliyor

Yapılan araştırmalara göre, 1 dönüme 1 ton salep ekilmesi durumunda, 2,5 ton mahsul elde edilebilmektedir. Bu oldukça yüksek bir verim oranıdır ve salep yetiştiriciliğinin oldukça karlı bir iş olduğunu göstermektedir. Salep, fındığa nazaran daha düşük maliyetli ancak daha yüksek getiri sağlamaktadır. Özellikle Giresun ve Ordu gibi Karadeniz şehirlerinde salep üretimi oldukça popülerdir. Salep yetiştiriciliği için uygun olan toprakların ise hafif bünyeli, kışın su tutmayan, süzek ve organik madde açısından zengin olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle, toprağın hazırlanması da oldukça önemlidir. Salep yetiştiriciliğinde verimlilik ve karlılık açısından dikkate alınması gereken birçok faktör bulunmaktadır.

Salep ekimine uygun aylar hangileridir?

Salep ekimine uygun aylar, düşük sıcaklık oranlarının olduğu sonbahar ve kış aylarıdır. En ideal dönem ise kışın fırtınalı havalarda, karların üzerinde salep ekim yapılmasıdır. Salep bitkisi, soğuk hava ve karın bitkiye verdiği ekstra nem nedeniyle daha verimli bir şekilde yetişir. Bu nedenle, Aralık ve Ocak ayları salep ekimi için en uygun zamanlardır. Ancak, salep ekimi için uygun toprak hazırlığı da önemlidir. Toprak, salebin cinsine, bölgesel iklim şartlarına ve nem oranına uygun şekilde hazırlanmalıdır. Salep ekiminde hasadın verimliliği de, ekim öncesi hazırlığın doğru yapılmasına bağlıdır. Salep ekiminde doğru teknikleri kullanmak, tohumun kalitesini ve verimliliğini artırabilir.

Dağ salebi ve çayır salebinin farkları nelerdir?

Dağ salebi ve çayır salebinin farkları oldukça belirgindir. Dağ salebi, yüksek rakımlı ve dağlık alanlarda yetişen bir bitkidir. Genellikle yassı ve kuru yaprakları olan bu bitki, çok daha küçük boyutlarda olan çayır salebi ile karşılaştırıldığında daha yüksek bir bitkidir. Ayrıca, dağ salebinin yaprakları daha keskin ve sivri uçludur, çayır salebi ise daha yuvarlaktır. Renkleri de farklıdır; dağ salebi yaprakları yeşilimsi kahverengi iken, çayır salebinin yaprakları daha açık yeşil renklidir. Besin değeri açısından da farklılıklar mevcuttur. Dağ salebi daha yüksek bir kalsiyum ve protein içeriğine sahipken, çayır salebi daha yüksek bir vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Yani, bu bitkilerin özellikleri ve kullanım alanları arasında farklılıklar mevcuttur.

Salep yetiştiriciliği için hangi topraklar uygun?

Salep yetiştiriciliği, son yıllarda Karadeniz bölgesinde ivme kazanmıştır. Salep bitkisi için uygun topraklar ise, nemli ve asitli topraklardır. Toprak pH değerinin 5,5-6,5 arasında olması idealdir. Ayrıca, güneş ışığı ihtiyacı olduğu için açık alanlarda yetiştirilmesi daha uygundur. Yüksek rakımlı ve sıcaklığı yüksek yerlerde yetiştirilmesi önerilmemektedir. Toprak işleme işlemi için, toprağın iyice gevşetilmesi ve gübrelenmesi gerekir. Genellikle hasat yapılacak yılın sonbaharında ekim yapılır ve ilk hasat 3-4 yıl sonra alınır. Salep yetiştiriciliği oldukça kazançlıdır ve fındıktan daha düşük maliyetlidir. İfade edilen veriler, Karadeniz bölgesinde ticari salep yetiştiriciliği için uygun toprakların bulunduğunu göstermektedir.

Salep üretiminde toprak hazırlığı nasıl olur?

Salep bitkisi, hemen her tür toprakta yetişebilse de, kültür ortamında hafif bünyeli, kışın su tutmayan, süzek ve organik madde açısından zengin topraklarda daha iyi sonuç veriyor. Bu nedenle, salep yetiştiriciliği için toprak hazırlığı oldukça önemlidir. Öncelikle, yabancı otların ve diğer bitkilerin temizlenmesi gerekiyor. Daha sonra, toprağın havalandırılması ve su geçirgenliğinin artırılması amacıyla toprak işleme yapılmaktadır. Toprağın pH seviyesinin 6-7 aralığında olması da salep bitkisi için uygun bir ortam sağlamaktadır. Salep ekimi yapılacak toprak, uzun süre güneş almış bir alan ise daha verimli olmaktadır. İyi bir toprak hazırlığı ile salep bitkisinin toprak altındaki yumrularından yüksek verim elde edilebilmektedir.

İzleyin: Salep üretimi toplama kurutma tüm aşamaları

Salep ekiminde dikkat edilmesi gereken püf noktaları nelerdir?

Salep ekiminden zengin olmak isteyen çiftçilerin dikkat etmeleri gereken püf noktaları bulunmaktadır. İlk olarak, doğru toprak seçimi oldukça önemlidir. Salep bitkisi kültür ortamında su tutmayan, organik madde açısından zengin hafif bünyeli, süzek topraklarda daha iyi yetişebilir. İkinci olarak, doğru tür salep seçimi de önemlidir. Dağ salebi daha kaliteli ve fiyatı daha yüksek olmakla birlikte, çayır salebi daha ucuz bir seçenek olarak tercih edilebilir. Üçüncü olarak, doğru dönemde ekim yapmak gerekmektedir. Genellikle ekim-kasım ayları salep ekimine uygundur. Ayrıca, toplama için nisan-mayıs dönemi tercih edilmelidir. Son olarak, dikimden sonra bitkinin gelişmesini takip etmek ve gerekli bakımı yapmak da oldukça önemlidir.

ÖNEMLİ NOT: BU YAZI SADECE GENEL BİLGİLENİRME AMAÇLIDIR. SALEP ÜRETİMİNE GEÇMEDEN ÖNCE MUTLAKA İYİCE ARAŞTIRIN. KONUNUN UZMANLARINDAN EN DOĞRU BİLGİLERİ ALINIZ.

0 Yorum

  1. A kerim

    Ağustos 23, 2023

    Bizim gabar dağlarında çeşit çeşit salep yetişiyor fidanları. Ayrı ayrı renk renk çok ça yetişiyor

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

10 saniyenin altında fark ederseniz dahisiniz. Baykuşların arasında gizlenen kedi nerede?

İnsan gözü yanılmalara müsait bir yapıdadır. Bunun nedeni ise beynimizin gördüklerini otomatik olarak tamamlama güdüsüdür. Bir fotoğraf yeterince kafa karıştırıcı
Yaşam

Karınca yumurtası yağı neden yasaklandı?

İstenmeyen tüyler yüzyıllardır kadınların başının derdi. İstenmeyen tüylerden kurtulmak için pek çok yol denenmiştir ancak bunlardan en etkili olan yollardan