Yedikçe yiyesiniz gelecek! Çıtır çıtır ‘fındık lahmacun’ nasıl yapılır?
Lahmacun, çeşit çeşit formlarıyla toplumumuzda çok sevilen bir yiyecektir. Çok sevilen lahmacun, aynı zamanda diyete uygun olmasıyla da oldukça tercih edilen bir yiyecektir. Hem lezzetiyle hem de diğer lezzetli yiyeceklere oranla daha hafif olmasıyla dikkat çeken lahmacunun bir de minicik bir versiyonu var: fındık lahmacun. Fındık lahmacun oldukça leziz bir lahmacun türüdür ve yemesi de diğer büyük boyuttaki lahmacunlardan daha keyiflidir. İşte kaç tane yazamayacağınız o fındık lahmacun tarifi.
Fındık lahmacun için malzemeler
Hamuru için
- 2 su bardağı ılık su (400 ml)
- 1 paket instant maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 4 su bardağı un
- Kıymalı harcı için;
- 400 gr kıyma
- 1 adet küçük boy kuru soğan
- 2 adet domates
- 2 diş sarımsak
- Çeyrek demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Fındık lahmacunun hazırlanışı
- Fındık lahmacunu hazırlamak için ilk olarak lahmacun hamuru hazırlanmalı. Lahmacunun hamuru için uygun bir yoğurma kabına 4 su bardağı unu alın.
- Üzerine 1 çay kaşığı tuz ekleyin ve elinizde şöyle bir karıştırın. Ortasına ise bir çukur açın.
- Açmış olduğunuz çukura 2 su bardağı ılık su, 1 yemek kaşığı toz şeker ve 1 paket instant mayayı ilave edip yoğurma işlemine başlayın.
- Hamur hazır. Hamurun üzerini streç film ile kapatıp yaklaşık 45 dakika mayalanmaya bırakın.
- Bu esnada fındık lahmacunun kıymalı iç harcını hazırlamaya başlayın.
- Harç için ilk olarak domatesin kabuklarını soyun ve ardından kabuklarını soyduğunuz 2 adet domatesi, 1 adet küçük kuru soğanı, çeyrek demet maydanozu ve iki diş sarımsağı küçük küçük doğrayın. Daha sonra da büyük bir bıçak yardımıyla sebzeleri ince ince kıyın.
- İnce bir şekilde kıydığınız sebzeleri bir yoğurma kabına alın.
- Üzerine 400 gram kıyma, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiberi ilave edin ve bir güzel karıştırın.
- Dinlendirdiğiniz ve mayalanan hamuru un serptiğiniz tezgaha alıp şöyle bir toparlayın.
- Toparladığınız hamuru daha sonra 4 parçaya ayırın ve her bir parçayı dışarıdan içe yuvarlayarak beze haline getirin.
- Ardından merdane yardımı ile bezeleri açmaya başlayın.
- Herhangi bir bardak veya hamur kesme aparatı ile açtığınız bezeden daire şeklinde parçalar kesin.
- Kestiğiniz parçaları fırın tepsisine dizdikten sonra aynı işlemi diğer bezeleri de bitinceye kadar tekrarlayın.
- Bu ölçülerle yaklaşık 45-50 tane fındık lahmacun elde edeceksiniz.
- Fırın tepsisine dizdiğiniz hamurların üzerine hazırladığınız kıymalı harçtan alıp eliniz ile tüm hamurun üst kısmına yayın.
- Fındık lahmacunları önceden ısıttığınız 220 derece fırında yaklaşık 10 dakika pişirin.
- Pişen fındık lahmacunları fırından alın. Fındık lahmacunlar servise hazır. Şimdiden afiyet olsun!
https://www.youtube.com/watch?v=n5h07mnSHWk
Lahmacun nedir?
Lahmacun, Türkiye’de yaygın olarak yapılan ve birçok yerde satılan bir yiyecektir. Lahmacun, ince bir hamur tabakası üzerine, baharatlar, kıyılmış et ve diğer sebzeler eklenerek hazırlanır. Hamur, genellikle yufka hamuruna benzer bir şekilde hazırlanır ve sonrasında fırında pişirilir. Lahmacun, genellikle yoğurt ve biber sosu ile servis edilir. Lahmacun, Türkiye dışında da popüler olan ve birçok ülkede satılan bir yiyecektir. Lahmacun, genellikle fast food olarak servis edilir ve yemek için lezzetli bir seçenek olarak kullanılır.
Yedikçe yiyesiniz gelecek! Lezzetiyle büyüleyen fındık lahmacun
Dışarıda aradığınız lezzetleri doğru tariflerle hazırlamak oldukça kolay. Dışarıdakileri aratmayacak, çıtır çıtır hamuruyla mest edecek fındık lahmacunu her zaman yapmak isteyeceksiniz. Oldukça kısa süre içerisinde hazırlayabileceğiniz fındık lahmacunu tüm aileniz sevecek. Yapımı son derece pratik olan fındık lahmacunu hazırlamak için kolları sıvayabilirsiniz…
Malzemeler;
Hamuru için;
- 2 su bardağı ılık su (400 ml)
- 1 paket instant maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 4 su bardağı un
Kıymalı harcı için;
- 400 gr kıyma
- 1 adet küçük boy kuru soğan
- 2 adet domates
- 2 diş sarımsak
- Çeyrek demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı;
Fındık lahmacun için ilk olarak hamurunu hazırlayarak başlıyoruz. Hamuru için uygun bir yoğurma kabının içerisine 4 su bardağı unu alalım. 4 su bardağın unun ardından içerisine 1 çay kaşığı kadar tuz ilavesinde bulunalım ve unu şöyle bir karıştıralım. Un ile tuzu karıştırdıktan sonra ortasına bir çukur açalım ve 2 su bardağı ılık su, 1 yemek kaşığı toz şeker ve 1 paket instant mayayı ilave edelim. Ortada havuzu oluşturduktan sonra kenarlarındaki unları alarak yavaş yavaş yoğurma işlemini devam ettirelim. Hamur kıvamına geldikten sonra üzerini streç film ile kapatıp yaklaşık 45 dakikalık bir dinlenmeye alalım.
Bu esnada fındık lahmacunun iç harcını hazırlamaya başlayabiliriz. İç harcı için kabuklarını soyduğumuz 2 adet domates ve 1 adet küçük kuru soğanı minik minik doğrayalım. Soğan ve domateslerin ardından, çeyrek demet maydanoz ve iki diş sarımsağı da incecik olacak şekilde doğrayalım. Akabinde büyük bir bıçak yardımıyla tüm sebzelerimizi güzelce doğrayalım bu noktayı satır şeklinde düşünebilirsiniz. İnce ince doğradığımız sebzeleri uygun bir kabın içerisine alalım ve üzerine 400 gram kıyma, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiberi ekleyelim. Malzemeler birbirine karışana dek iyice yoğuralım. Dinlenme süresi biten hamuru tezgaha alalım.
Video: Kaç Tane Yediğinizi Sayamayacaksınız 🔥 Çıtır Çıtır Fındık Lahmacun Tarifi
https://www.youtube.com/watch?v=n5h07mnSHWk
Hamuru 4 barçaya bölelim ve parçaya böldüklerimizi beze şekline getirelim. Akabinde ilk bezemizi merdane yardımıyla güzelce açalım. Açma işlemini tamamladıktan sonra kesme aparatı ya da herhangi bir bardak yardımıyla yuvarlak şekillerde keselim. Yuvarlak şekilde kestiğimiz hamurları fırın tepsisine dizdikten sonra diğer hamurlar için de aynı işlemi uygulayalım. Fırın tepsisinde bulunan hamurların üzerine hazırladığımız kıymalı harçtan koyalım ve güzelce yayalım. 220 derecelik fırında yaklaşık olarak 10 dakika kadar pişirelim. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra afiyetle tüketelim.