Beslenme

Glutensiz beslenmede hangi gıdalar tüketilmelidir?

Birçok farklı sebebten ötürü glutensiz beslenmek gerekebilir. Özellikle gluten duyarlılığı olanlar ve çölyak hastalığına sahip olan kişilerin glutensiz beslenmesi gerekiyor. Ancak birçok farklı gıdada gluten bulunuyor ve bu gıdaları tüketmek, bu tür hastalıklara sahip olan kişilerin belli sorunlar ile karşı karşıya kalmasına sebep olabilir. Fakat birçok farklı glutensiz besin ve besin grupları bulunuyor. Bu yazımızda sizlere, glutensiz beslenme sırasında hangi gıdaların tüketilmesi gerektiğinden bahsettik.

Glutensiz gıdalar nelerdir?

Gluten duyarlılığı olan kişilerin, kesinlikle gluten içeren besinler ile beslenmemeleri gerekiyor. Bu kişilerin gluten tüketmesi halinde birçok farklı sorunlar ile karşılaşabilmektedir. Bu yüzden de glutensiz besinlerin hangileri olduğu, sürekli olarak araştırılmaktadır. Gelin hep birlikte gluten içermeyen besinler ve bu besin gruplarını inceleyelim.

Et ürünleri

Etler, gluten içermeyen besinlerdir. Tabii ki nasıl bir tarifte kullanıldığına bağlı olarak bu durum değişebilmektedir. Ancak sade bir şekilde pişirilen etler, gluten içermez ve protein açısından da oldukça zengin besinlerdir. bu yüzden de et tüketmek, kişinin kas kütlesi gelişimi için oldukça elzemdir. Aynı zamanda B12 vitamini açısından zengin olan etler, kişinin sinir sisteminin sağlığını korumaktadır. Kırımızı et, balık eti ve beyaz ette gluten yoktur.

Glutensiz meyveler

Bazı meyve çeşitlerine gluten yer alırken, bazı meyve çeşitlerinde ise gluten bulunmamaktadır. Bu tür glutensiz meyveler, genellikle C vitamini açısından zengin oluyor ve bu sayede de gluten içermeyen meyveleri tüketmek, kişinin bağışıklık sisteminin gelişmesine katkı sağlıyor. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, kişinin soğuk kış günlerinde grip ve nezle gibi hastalıklara karşı korunmasında oldukça etkili olmaktadır. Gluten içermeyen meyveler şu şekildedir:

  • Mango
  • Papaya
  • Avokado
  • Limon
  • Ananas
  • Kuru erik
  • Misket limonu
  • Üzüm
  • Kayısı
  • Kavun

Glutensiz baklagiller

Bazı baklagil çeşitlerinde gluten vardır. Eğer baklagil tüketmek istiyor ama glutene karşı duyarlılığınız varsa, kesinlikle birazdan listeleyeceğimiz gluten içermeyen baklagil çeşitlerini tercih edebilirisiniz. Bu tür baklagil çeşitlerinin lif bakımından zengin olması, bağırsakların çok daha hızlı ve çok daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlayacağı için kabızlık gibi bazı sindirim sistemi problemlerinin önüne geçebileceksiniz. Gluten içermeyen baklagil çeşitleri şu şekildedir:

  • Soya fasulyesi
  • Bezelye
  • Mercimek
  • Pirinç
  • Maş fasulyesi
  • Nohut
  • Barbunya
  • Fasulye

Glutensiz sebzeler

Glutensiz sebzelerde genellikle yüksek oranda antioksidan madde bulunur. Bu sayede bu tür sebze çeşitlerini tüketmek, kişini vücudundaki toksik maddelerin atılmasını sağlayacaktır. Ek olarak bu tür besinlerin tüketilmesi sağlık açısından oldukça önemlidir. Eğer bir kişi sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak istiyorsa, kesinlikle sebze tüketimine ağırlık vermeli. Glutensiz sebzeler şunlardır:

  • Şalgam
  • Salatalık
  • Bal kabağı
  • Tere
  • Rezene
  • Kırmızı biber
  • Ispanak
  • Karalahana
  • Çin lahanası
  • Brokoli
  • Taze fasulye
  • Maydanoz
  • Taze soğan
  • Pırasa
  • Beyaz lahana
  • Enginar
  • Pazı
  • Yonca filizi
  • Brüksel lahanası
  • Kuşkonmaz
  • Marul
  • Soğan
  • Sarımsak
  • Mantar
  • Domates
  • Patlıcan
  • Kereviz
  • Yeşil biber
  • Turp
  • Meksika turpu
  • Su kestanesi
  • Karnabahar

Glutensiz yağlar

Birçok farklı doğal yağ çeşidi vardır. Ancak bu yağ çeşitlerinden bazıları gluten içermektedir. Fakat doğal yağların birçoğunda gluten yoktur. Bu yağlar sayesinde sindirim sisteminin daha hızlı bir şekilde çalışmasını sağlayabilir ve metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Ek olarak bu tür doğal yağların düzenli tüketilmesi ile birlikte kilo vermeniz daha kolay olacaktır. Gluten içermeyen doğal yağlar şu şekildedir:

  • Ayçiçek Yağı
  • Susam Yağı
  • Hayvansal Hint yağı (Ghee)
  • Avokado Yağı
  • Mısır yağı
  • Fındık yağı
  • Otçul hayvanların iç yağları
  • Saf Zeytinyağı
  • Ceviz Yağı
  • Hindistan Cevizi Yağı
  • Kanola yağı
  • Badem Yağı

Glutensiz tahıl ürünleri

Chia tohumu
Chia tohumu

Glutensiz tahıl ürünleri, glutene karşı hassasiyeti olanlar için önerilen oldukça besleyici besinlerdir. Bu tür besinler, genellikle salatalarda tercih edilebilir. Hatta kendinize tavuk eti, sağlıklı sebzeler ve glutensiz tahıllardan bir öğün oluşturabilirsiniz. Bu sayede hem engeli bir şekilde beslenmiş olacak hem de gluten hassasiyetinizi tetiklememiş olacaksınız. Gluten içermeyen tahıl ürünleri şu şekilde listelenebilir:

  • Keten tohumu
  • Chia Tohumu
  • Karabuğday
  • Beyaz pirinç
  • Darı
  • Kahverengi doğal pirinç
  • Kinoa
  • Teff
  • Sorgum

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Akşam yemeği menüsü nasıl olmalıdır? Karbonhidratsız beslenme şart

Kilo vermenin kilit noktası olan akşam yemeğiyle ilgili, Dr. Ayşegül Çoruhlu altın değerinde bilgiler verdi. İşte akşam yemeğinin nasıl olması
Beslenme

Sarımsak ve balın inanılmaz faydaları. Sarımsağı balla yemenin faydaları nelerdir?

Sarımsak ve bal çok eski çağlardan beridir kullanılan iki üründür. Özellikle faydaları bakımından tıpta çok kullanılmışlardır. Sarımsak eski dönemlerde doğal