Glutensiz beslenmede hangi gıdalar tüketilmelidir?
Birçok farklı sebebten ötürü glutensiz beslenmek gerekebilir. Özellikle gluten duyarlılığı olanlar ve çölyak hastalığına sahip olan kişilerin glutensiz beslenmesi gerekiyor. Ancak birçok farklı gıdada gluten bulunuyor ve bu gıdaları tüketmek, bu tür hastalıklara sahip olan kişilerin belli sorunlar ile karşı karşıya kalmasına sebep olabilir. Fakat birçok farklı glutensiz besin ve besin grupları bulunuyor. Bu yazımızda sizlere, glutensiz beslenme sırasında hangi gıdaların tüketilmesi gerektiğinden bahsettik.
Glutensiz gıdalar nelerdir?
Gluten duyarlılığı olan kişilerin, kesinlikle gluten içeren besinler ile beslenmemeleri gerekiyor. Bu kişilerin gluten tüketmesi halinde birçok farklı sorunlar ile karşılaşabilmektedir. Bu yüzden de glutensiz besinlerin hangileri olduğu, sürekli olarak araştırılmaktadır. Gelin hep birlikte gluten içermeyen besinler ve bu besin gruplarını inceleyelim.
Et ürünleri
Etler, gluten içermeyen besinlerdir. Tabii ki nasıl bir tarifte kullanıldığına bağlı olarak bu durum değişebilmektedir. Ancak sade bir şekilde pişirilen etler, gluten içermez ve protein açısından da oldukça zengin besinlerdir. bu yüzden de et tüketmek, kişinin kas kütlesi gelişimi için oldukça elzemdir. Aynı zamanda B12 vitamini açısından zengin olan etler, kişinin sinir sisteminin sağlığını korumaktadır. Kırımızı et, balık eti ve beyaz ette gluten yoktur.
Glutensiz meyveler
Bazı meyve çeşitlerine gluten yer alırken, bazı meyve çeşitlerinde ise gluten bulunmamaktadır. Bu tür glutensiz meyveler, genellikle C vitamini açısından zengin oluyor ve bu sayede de gluten içermeyen meyveleri tüketmek, kişinin bağışıklık sisteminin gelişmesine katkı sağlıyor. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, kişinin soğuk kış günlerinde grip ve nezle gibi hastalıklara karşı korunmasında oldukça etkili olmaktadır. Gluten içermeyen meyveler şu şekildedir:
- Mango
- Papaya
- Avokado
- Limon
- Ananas
- Kuru erik
- Misket limonu
- Üzüm
- Kayısı
- Kavun
Glutensiz baklagiller
Bazı baklagil çeşitlerinde gluten vardır. Eğer baklagil tüketmek istiyor ama glutene karşı duyarlılığınız varsa, kesinlikle birazdan listeleyeceğimiz gluten içermeyen baklagil çeşitlerini tercih edebilirisiniz. Bu tür baklagil çeşitlerinin lif bakımından zengin olması, bağırsakların çok daha hızlı ve çok daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlayacağı için kabızlık gibi bazı sindirim sistemi problemlerinin önüne geçebileceksiniz. Gluten içermeyen baklagil çeşitleri şu şekildedir:
- Soya fasulyesi
- Bezelye
- Mercimek
- Pirinç
- Maş fasulyesi
- Nohut
- Barbunya
- Fasulye
Glutensiz sebzeler
Glutensiz sebzelerde genellikle yüksek oranda antioksidan madde bulunur. Bu sayede bu tür sebze çeşitlerini tüketmek, kişini vücudundaki toksik maddelerin atılmasını sağlayacaktır. Ek olarak bu tür besinlerin tüketilmesi sağlık açısından oldukça önemlidir. Eğer bir kişi sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak istiyorsa, kesinlikle sebze tüketimine ağırlık vermeli. Glutensiz sebzeler şunlardır:
- Şalgam
- Salatalık
- Bal kabağı
- Tere
- Rezene
- Kırmızı biber
- Ispanak
- Karalahana
- Çin lahanası
- Brokoli
- Taze fasulye
- Maydanoz
- Taze soğan
- Pırasa
- Beyaz lahana
- Enginar
- Pazı
- Yonca filizi
- Brüksel lahanası
- Kuşkonmaz
- Marul
- Soğan
- Sarımsak
- Mantar
- Domates
- Patlıcan
- Kereviz
- Yeşil biber
- Turp
- Meksika turpu
- Su kestanesi
- Karnabahar
Glutensiz yağlar
Birçok farklı doğal yağ çeşidi vardır. Ancak bu yağ çeşitlerinden bazıları gluten içermektedir. Fakat doğal yağların birçoğunda gluten yoktur. Bu yağlar sayesinde sindirim sisteminin daha hızlı bir şekilde çalışmasını sağlayabilir ve metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Ek olarak bu tür doğal yağların düzenli tüketilmesi ile birlikte kilo vermeniz daha kolay olacaktır. Gluten içermeyen doğal yağlar şu şekildedir:
- Ayçiçek Yağı
- Susam Yağı
- Hayvansal Hint yağı (Ghee)
- Avokado Yağı
- Mısır yağı
- Fındık yağı
- Otçul hayvanların iç yağları
- Saf Zeytinyağı
- Ceviz Yağı
- Hindistan Cevizi Yağı
- Kanola yağı
- Badem Yağı
Glutensiz tahıl ürünleri
Glutensiz tahıl ürünleri, glutene karşı hassasiyeti olanlar için önerilen oldukça besleyici besinlerdir. Bu tür besinler, genellikle salatalarda tercih edilebilir. Hatta kendinize tavuk eti, sağlıklı sebzeler ve glutensiz tahıllardan bir öğün oluşturabilirsiniz. Bu sayede hem engeli bir şekilde beslenmiş olacak hem de gluten hassasiyetinizi tetiklememiş olacaksınız. Gluten içermeyen tahıl ürünleri şu şekilde listelenebilir:
- Keten tohumu
- Chia Tohumu
- Karabuğday
- Beyaz pirinç
- Darı
- Kahverengi doğal pirinç
- Kinoa
- Teff
- Sorgum