Yaşam

Gök girsin kızıl çıksın ne demek?

Kitaplarda, makalelerde ya da herhangi bir başka kaynakta gördüğümüz bazı yazı ve cümlelerin anlamlarını bilmeyebiliriz. Eğer yeterince bilinçli bir okuyucu isek, bu yazıların anlamlarını araştırır ve okuduğumuz herhangi bir kaynakta anlam karmaşasına izin vermeden ya da konu bütünlüğünü kaçırmadan okuduğumuz yazıları takip etmeye devam ederiz. Genellikle yabancı romanları ya da eski kitapları okurken karşımıza çıkan ve anlamını bilmediğimizi sözleri araştırırız. ”Gök girsin kızıl çıksın” cümlesinin anlamını izler için araştırdık.

Gök girsin kızıl çıksın ne demek?

Gök girsin kızıl çıksın demek, aslında bir yemindir. Bu yemin eski Türk topluluklarında ciddi bir anlam taşıyan bu cümle, yapılacak olan önemli işlerin yerine getirilmesi gerektiği zaman kullanılırdı. Gök Tanrı inancına bağlı bir yemin olan ”Gök girsin kızıl çıksın” cümlesi, günümüzde de kullanılan yeminler gibi inanç temelli bir yemin çeşididir.

Gök girsin kızıl çıksın sözü nereden geliyor?

Gök girsin kızıl çıksın cümlesi, eski Türk toplumlarına dayanan bir yemindir. Daha çok 1. Göktürk Hakanlığı zamanlarından kalma bir yemin çeşidi olan Gök girsin kızıl çıksın cümlesi, hem Türk toplumunun geleneklerinden hem de Gök Tanrı inancından gelen bir yemindir. Eski Türk toplumları askerliğe ve askeri düzene oldukça önem veren toplumlardı. Bu nedenle de yeminleri genel olarak askerlik üzerine olurdu. Özellikle Göktürkler zamanlarında karşımıza çıkan bu yemin daha çok komutanların askerlerine savaş hakkında söyleyeceklerini söylemesinin ardından ordu yol çıkmaya hazır olduğu anda hep beraber ettikleri bir yemin şeklinde karşımıza çıkıyordu.

Gök girsin kızıl çıksın ne anlama geliyor?

Gök girsin kızıl çıksın sözü, iki farklı anlam taşıyan bir yemindir. Gök girsin kızıl çıksın cümlesinin ilk anlamı aslında gökyüzü anlamına gelen gök demek değil. Yemindeki ”gök” çeliğin erimesinden sonra üzerine su dökülmesi ile birlikte mavimsi bir rengi almasından dolayı çeliğe verilen isimdi. Bu nedenle de gök girsin kızıl çıksın sözü eğer ki sözümden dönersem bu kılıç bedenime gök gibi girsin kıpkırmızı çıksın anlamı taşıyordu. Bir diğer anlamı ise yemini eden kişinin yemininden dönmesi halinde gök tanrının azabı ile karşı karşıya kalmayı kabul etmesi anlamına geliyordu.

Gök girsin kızıl çıksın sözü ne zaman kullanılır?

Gök girsin kızıl çıksın cümlesi bir yemin olduğundan, genel olarak önemli bir konuda söz verme üzerine kullanılırdı. Bu yemini ederken kişi kılıcını yani pusatını havaya kaldırır, yeminini ederdi. Gök girsin kızıl çıksın daha çok vatanı için savaşan askerler tarafından kullanılan bir yemin çeşidi idi. Özellikle koruması gereken kişileri koruyamayan bir kişi bu yeminini tutamadığı için kendi kılıcı ile kendi hayatına son verirdi. Gök girsin kızıl çıksın sözü aslında bir bakıma bir Japon geleneği olan harakiri ile benzerlik göstermektedir. Ancak bu yemin harakiriden çok daha eskiye dayanan bir yemin çeşididir.

Gök girsin kızıl çıksın hala kullanılıyor mu?

Gök girsin kızıl çıksın yemini eski devirlerde kılıç kullanan askerler tarafından kullanılan bir yemin çeşididir. Bu yemin günümüzde hala Türk toplumlarında kullanılan bir yemin çeşididir. Daha çok Orta Asya’da yaşayan Türkler tarafından kullanılır. Genellikle ise hala bir asker yemini olarak bilinmektedir. Ancak günümüzde kullanımı kılıç ile değildir. Tahmin dilebileceği gibi kılıç kullanımının ateşli silahların üretilmesi sonucu bitmesi ile kullanılmamaktadır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

10 saniyenin altında fark ederseniz dahisiniz. Baykuşların arasında gizlenen kedi nerede?

İnsan gözü yanılmalara müsait bir yapıdadır. Bunun nedeni ise beynimizin gördüklerini otomatik olarak tamamlama güdüsüdür. Bir fotoğraf yeterince kafa karıştırıcı
Yaşam

Karınca yumurtası yağı neden yasaklandı?

İstenmeyen tüyler yüzyıllardır kadınların başının derdi. İstenmeyen tüylerden kurtulmak için pek çok yol denenmiştir ancak bunlardan en etkili olan yollardan