Yemek Tarifi

Gül şeklinde ‘elmalı tart’ nasıl yapılır? Hem görüntüsüyle hem de tadıyla yiyenleri büyüleyecek

Yaz gelince şerbetli ve ağır tatlılar yerini hafif tatlılara bırakır. Tartlar da bu tatlılardan biri. Sıradan tartlardan sıkılanlar için lezzetli bir önerimiz var. Hem görüntüsüyle hem de tadıyla büyüleyen, yedikçe yemek isteyeceğiniz gül şeklinde lezzetli mi lezzetli elmalı tart. Misafirlere kolaylıkla ve gururla sunabileceğiniz bu tatlı, tadıyla kendine hayran bırakacak. Elmanın tart hamuruyla mükemmel uyumuna siz de eşlik etmek isterseniz, tarife geçelim.

Malzemeler

Hamuru için

  • 2,5 su bardağı un
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Yarım limon suyu
  • 125 gr soğuk tereyağı
  • 1 adet yumurta

Kreması için

  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya

Üzeri için

  • 6 tane kırmızı elma
  • 2,5 su bardağı su (500 ml)
  • Yarım çay bardağı toz şeker

Hazırlanışı

  • Öncelikle tart hamuru için 125 gram soğuk tereyağı, yarım su bardağı toz şeker, 2,5 su bardağı un ve yarım limonun suyunu rondoya koyun. Malzemeler iyice karışana kadar rondodan geçirin.
  • Sonrasında birleşen karışımı bir yoğurma kabına alın.
  • Karşıma 1 adet yumurta da ilave edin ve yoğurmaya başlayın.
  • Streç filmden bir parça alın ve hamuru bir güzel sarın.
  • Hamuru buzdolabına kaldırın ve 10 dakika kadar dinlendirin.
  • Diğer yandan elmaları yıkayın ve çekirdeklerini çıkarın. Sonra elmaları ince bir şekilde dilimleyin.
  • Elmaları dilimledikten sonra kararmaması için limonlu suda bekletin.
  • Uygun bir tencereye 2,5 su bardağı su ve yarım çay bardağı toz şekeri ekleyin ve iyice kaynatın.
  • Elmaları şekerli suyun içine koyun ve yaklaşık 2 dakika kadar haşlayın.
  • Elmalar yumuşamalı ve kıvrılacak kadar yumuşak bir kıvamda olmalıdır.
  • Elmaları kevgir ile süzün ve bir tabağa koyun.
  • Pişirme kağıdından bir parça alın ve fırın tepsisine yerleştirin.
  • Elma dilimlerini bir bir sıralayın.
  • Elmaları tepsiye yerleştirin ve sonra yine kararmamaları için üzerini streç film ile kapatın. Elmaları bu şekilde bir kenarda bekletin.
  • Tartın kreması için 2 su bardağı süt, 3 yemek kaşığı un ve 1 çay bardağı toz şekeri tencereye alın ve iyice karıştırın.
  • Ocağı orta ateşte açın ve kaynayana kadar karıştırarak pişirin.
  • Krema göz göz olana kadar karıştırmaya devam edin. Krema göz göz olduğunda 1 paket vanilya ilave ederek son kez karıştırın ve ocaktan alın.
  • Pişirme kağıdından bir parça alın ve makas ile birlikte uzun şeritler halinde kesin.
  • Sırada dinlenen hamuru şekillendirme işlemi var.
  • İlk olarak hamuru birkaç parçaya bölün ve elinizle toparlayın.
  • Daha sonra tezgaha un serpin ve açmaya başlayın.
  • Hamuru ince bir şekilde açın ve sonra bir kase ile daire olacak şekilde kesin.
  • Muffin kalıbına ilk önce pişirme kağıdından hazırlamış olduğunuz şeridi, daha sonra da hamuru yerleştirin ve  düzeltin.
  • Hamur bitene kadar bu yöntemle şekillendirin ve muffin kalıbına yerleştirmeye devam edin.
  • Tartların tabanlarına çatal ile delikler açın.
  • Daha sonra hazırladığınız kremayı bir kaşık ile beraber tartların içine paylaştırın.
  • Son aşamada fırın tepsisine sıralamış olduğunuz ve beklettiğiniz elmaları rulo olacak şekilde sarın.
  • Hazırladığınız gülleri tartların üzerine yerleştirin ve hafifçe bastırın.
  • Tartları önceden 180 derece ısıtılmış alt-üst fansız ayardaki fırında yaklaşık 40 dakika pişirin.
  • Tartlar piştikten sonra biraz bekleyin.
  • İlk sıcağı çıkan tartların üzerine pudra şekeri serpin.
  • Gül şeklinde nefis mi nefis elmalı tartlar servise hazır! Afiyet olsun.

Gül şeklinde elmalı tart tarifinin detaylı videosunu izlemek için: 

https://www.youtube.com/watch?v=Z_0VrcoYrg0

Elmalı tart sağlıklı mıdır?

Elmalı tart, birçok kişi tarafından sevilen bir tatlıdır. Ancak, tatlı severlerin aklında beliren ilk sorulardan biri, “Elmalı tart sağlıklı mıdır?” sorusudur. Bu soruya yanıt vermeden önce, elmalı tartın besin değerine bakmakta fayda var.

Elmalı tart, elma, tereyağı, un, şeker ve tarçın gibi malzemelerden yapılır. Elma, C vitamini ve lif gibi sağlıklı besinlerin yanı sıra antioksidanlar açısından da zengindir. Tarçın ise, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur ve anti-inflamatuar özellikleri vardır. Ancak, tereyağı ve şeker gibi bazı malzemeler, yüksek miktarda doymuş yağ ve şeker içerdiğinden, sağlığımız için zararlı olabilir.

Elmalı tartın sağlıklı olup olmadığına karar vermek, tükettiğimiz diğer yiyeceklerin türüne ve miktarına bağlıdır. Sağlıklı bir diyetin bir parçası olarak, elmalı tart gibi tatlıların tüketimini sınırlamak önemlidir. Ancak, ölçülü tüketildiğinde, elmalı tartın sağlıklı bir atıştırmalık veya tatlı seçeneği olabileceği söylenebilir.

Elmalı tartın besin değeri, malzemelerine ve porsiyon büyüklüğüne göre değişebilir. Ancak, genellikle bir dilim elmalı tart, yaklaşık 300-400 kalori, 15-20 gram yağ ve 30-40 gram şeker içerebilir. Bu nedenle, elmalı tartın sağlıklı bir seçenek olabilmesi için, ölçülü tüketilmesi ve sağlıklı bir diyetin bir parçası olarak yer alması önemlidir.

Sonuç olarak, elmalı tart sağlıklı bir seçenek olabilir ancak, tüketim miktarı ve sıklığına dikkat etmek önemlidir. Elmalı tart gibi tatlıları, ölçülü tüketmek ve sağlıklı bir diyetin bir parçası olarak yer vermek, sağlıklı bir yaşam tarzının bir parçası olarak kabul edilebilir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yemek Tarifi

Sadece 3 malzeme ile yapabileceksiniz. Mozaik pasta nasıl yapılır?

Dünyanın en basit ama en lezzetli tatlılarından biri olan mozaik pastayı hiç bu kadar kolay yapılabildiğini biliyor muydunuz? Sadece 3
Beslenme Yemek Tarifi

Leblebinin faydaları. Leblebi evde nasıl yapılır?

Nohutun kavrulmasıyla ortaya çıkan inanılmaz bir lezzet olan leblebi, günümüzden yüzlerce yıl önce keşfedilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. İlk olarak