Güneşte kurutmadan evde salça tarifi
Evde salça nasıl yapılır? Birçok kişi marketten hazır salça almak yerine evde kendisi yapmayı tercih eder. Çok basit birkaç yöntemle evde salça yapımı mümkündür. Ancak salça yapmak istediğiniz zaman biraz daha sabırlı olmanız gerekir. Çünkü sadece hemen olan bir işlem değildir.
Salça yapmanın ilk püf noktası güneşte kurutma veya ocakta kaynatmaktır. Evde salça yapmaya karar verdiyseniz eğer Ocak başında pişirmek daha mantıklı olacaktır. Domatesleri tuz oranını istediğiniz gibi ayarlamanız mümkün. Kendi el lezzetinize göre evde salça yapmaya başlayabilirsiniz.
Yapılan bu salçaların kabının içersin de kış ayları boyunca saklanması oldukça önemlidir. Sebze seçiminde doğru malzeme kullanımı yaparsınız eğer domates salçanızda oldukça güzel olacaktır.
Domates Salçası Yapımı
Domates salçası yapmanın püf noktası sebzelerin doğru bir şekilde seçilmiş olmasıdır. Domatesin renginin iyi olması ve kıvamında olması salçanın tat almasını sağlar. Ancak tadı güzel olmayan bir domates seçimi yaparsanız eğer saçınız da tam tadında ve kıvamında olmaz. Bu nedenle domates seçimde dikkatli bir şekilde yapmak oldukça önemlidir.
Salça yapmaya karar verdiğiniz zaman domatesleri ağustos ayından sonra seçmek daha sağlıklı olacaktır. Çünkü tüm marketleri ağustos ayından sonra tadı yerinde olan domates gelir. Kaynatma veya güneşte kurutma işlemlerinin de birkaç gün önceden yapılmış olması gerekir. Her bir domatesi 4 eşit parçaya bölerek başlayabilirsiniz.
Domatesleri bu şekilde gördükten sonra içerisine kaya tuzu dökerek iki gün boyunca kapalı bir tencerede bekletmek gerekir. Bu işlemi yaptığınız zaman domatesler de çekirdeklerinden ve kabuklarından daha kolay bir şekilde ayrılmış olur. 2 gün sonra kevgir yardımıyla süzme işlemini gerçekleştirmek gerekir. Daha sonra güneşte kurutma veya tencerede kaynatma işlemini de yapmaya başlayabilirsiniz.
İzleyin: Domates salçası nasıl yapılır – Güneşte kurutmadan pratik yöntemle tam kıvamında salça tarifi
https://www.youtube.com/watch?v=SRyJhDRIH44
Kaynatma İşlemi
Kaynatma işleminin doğru bir şekilde yapılması domates salçasının daha yerinde olmasını sağlar. Kaynatma işlemi için domatesleri derin ve geniş bir tencereye almak gerekir. Daha sonra kısık ateşte sık sık çevirerek suyunu çekerek kaynatma işlemi yapmak gerekir. Kaynatma işlemini yaptıktan sonra domates salçası hazır olur ve ayrı ayrı kavanozlara koyarak iyice kapatmamız gerekir.
Ağzını hiçbir şekilde hava almaması oldukça önemlidir. Güneş görmeyen bir yerde kavanozları muhafaza etmek gerekir. Ağzı açık kalan hava alan Kavanozlar genellikle bir süre sonra bozulur. Bu nedenle muhafaza işlemi de oldukça önemlidir.
Salça Nasıl Saklanır?
Domates salçası yaptığınız zaman uzun bir süre saklanabilmesi oldukça önemlidir. Doğru bir şekilde sakın işlem yapılmazsa eğer kısa süre içeresinde küflenmeye başlar. Bu kavanoz kalanı seçimi doğru bir şekilde yapmak gerekir.
Kavanoz kullanımı yapacağınız zaman temiz ve kuru olan kavanozları kullanmak gerekir. Aynı zamanda kavanozların çatlak olmamasına dikkat etmek gerekir.
- Kavanozları kapatırken mutlaka kapaklarına dikkat etmek gerekir. Eskimiş veya içi paslanmış olan kapakları kullanmamakta fayda var.
- Domates salçasını kavanoza doldurduğunuz zaman mutlaka üzerine zeytinyağı da eklemelisiniz. Böylelikle bozulma ihtimali de ortadan kalkmış olacaktır.
- Salça yapımı sırasında kaya tuzu kullanmak uzun süre dayanıklılığını da artırmış olur.
- Salçayı açıp kullandığınız da mutlaka buzdolabında muhafaza etmelisiniz.
- Metal kaşık yerine tahta kaşık kullanımı yapmak gerekir.
- Lezzetli bir salça yapımı için domatesi doğru bir şekilde seçmek gerekir. Tatsız bir domatesi seçtiğiniz zaman salçanın tadı da güzel olmaz. Bu nedenle tadına bakarak almak daha sağlıklı olacaktır.
- Özellikle domatesin çekirdeklerinin olmamasına dikkat etmek gerekir. Çekirdekler domatesin tadını bozar.
Domates salçası yaparken muhafaza etmek uzun süre dayanıklı olmasını sağlar. Bu nedenle salça yaptıktan sonra kapalı ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza etmek gerekir.
Lezzetli Domates Salçasının Püf Noktaları
Lezzetli bir şekilde domates salatası yapmanın iki püf noktası bulunur. Domates salçasını yaparken hem sıcak hem de soğuk işleme olarak yapmanız mümkün. Her iki yöntemi de uygulayarak tadı yerinde olan bir domates salçası yapmış olursunuz.
- Domates salçasının püf noktası domates seçimidir. Domates salçası için domates alırken mutlaka marketlerden seçimini iyi bir şekilde yapmak gerekir.
- Kabukları soyulmuş olan ve çekirdekleri çıkartılan domatesler de salça daha iyi olur.
- Uzun süre kaynatmak ve suyunun çekmesini beklemek lezzetli bir domatesi salçası ortaya çıkartır.
Bu nedenle domates salçası yaparken püf noktalarını bilerek yapmak daha sağlıklı ve lezzetli bir domates salçası ortaya çıkartır.
Domates Salçası Ne Kadar Sürede Yapılır?
Domates salçası genellikle kaynatma yöntemiyle yapıldığı için bu durum biraz uğraştırabilir. Ancak kaç kilodan domates salçası yapacağınız oldukça önemlidir. Eğer az miktarda domates salçası yapacaksınız aynı gün içerisinde salçayı yapabilirsiniz. Ancak çok fazla salça yapacaksanız eğer bu durum birkaç gününüzü de alabilir. Çünkü her domatesin soyulması ve kabuklarının çıkartılması uzun bir vakit alabilir.
Domates Salçası Nerelerde Kullanılır?
Domates salçası yaptığınız zaman bu salçayı hemen hemen her yemekte kullanmanız mümkün. Salçayı kendiniz yaptığınız için içine konulan tüm malzemeleri de bilmiş olursunuz. Bu nedenle evde salça yapımı oldukça sağlıklı olur. Herhangi bir sebze yemeğinde veya makarna sos yapmak için domates salçası tercih edebilirsiniz. Bu nedenle domates salçası yaptığınız zaman hemen hemen birçok yemek de kullanabilirsiniz.
Domates Salçası Sağlıklı Mı?
Dışarıdan alınan domates salçası ile evde yapılan domates salçası arasında çok fazla fark bulunur. Dışarıdan aldığınız salçaların içerisinde ne olduğunu bilmediğiniz için sağlıksız olabilir. Ancak evde yapılan salçayı siz yapmış olursunuz. İçine konulan tüm malzemeler de sizin tarafınızdan seçilir. Evde yapılan domates salçası daha sağlıklı olacağı için güvenilir bir şekilde salçayı yiyebilirsiniz. Bu nedenle salçayı dışarıdan almak yerine evde biraz zaman ayırarak kendi salçanızı yapmanız daha sağlıklı olacaktır.