Yaşam

Gusül abdesti nasıl alınır?

Gusül abdesti tüm bedenin yıkanmasıyla alakalı olan ve bedenin temiz olabilmesi amacıyla önemli olan, Müslüman aleminin inanışından gelmektedir. Halk arasında boy abdesti olarak da geçen gusül abdesti, kişinin cünüplükten çıkması ve temizlenmesi amacıyla uygulanmaktadır. Gusül abdestinin nasıl alındığı son dönemlerde fazlasıyla aratılan başlıklar arasında yer alırken haberimizin bu bölümünde gusül abdestinin nasıl alındığını ve gusül abdestinde dikkat edilmesi gerekenleri inceleme altına alacağız. İşte gusül abdesti almanın incelikleri ve gusül abdestinin önemi…

Gusül kelimesinin anlamı nedir?

Gusül kelimesi temel anlamı itibarıyla su ile yıkanmak anlamına gelmektedir. Tüm vücudu hiçbir şekilde kuru yer kalmayacak şekilde yıkanılması gusül abdestinin önemlilikleri arasında yer alırken, gusül abdestinde olan kişinin abdestini tamamlarken dikkat etmesi gereken belli başlı durumlar bulunmaktadır. Gusül abdesti Müslüman alemi tarafından bir çeşit temizlenme olarak görülürken, Müslümanların ibadetlerine hazır bir şekilde olmalarını sağlayabilmek için regli dönemi, cinsel birliktelik, lohusalık süreçlerinden sonra gusül abdestini almaları gerekmektedir. Gusül abdestinin farz olduğu durumların yaşanması durumunda kişinin temizlenmesi son derece önemlidir. Halk arasında boy abdesti olarak lanse edilen gusül abdestini her banyoda tazelemek de son derece önemlidir.

Gusül (boy abdesti) nasıl alınır?

Gusül abdesti Müslüman alemi açısından son derece önemli bir durum arasında yer alırken, doğru gusül abdestinin alınması da fazlasıyla önemlidir. Gusül abdestinizi alırken şu hususlara dikkat etmeniz önemlidir. Gusül abdesti alacak kişi ilk olarak besleme çeker ve niyet eder. Niyetini gerçekleştirdikten sonra ilk olarak ellerini yıkar. Ellerini yıkadıktan sonra vücudunda bulunan kirlilikleri yıkadıktan sonra sağ eli ile üç defa ağzına su verir ve gargara yaparak suyu tükürür. Bu işlemi üç kere gerçekleştirdikten sonra yine sağ el ile avucunuzun içerisine su alın ve burnunuza çekin. Burun direğinizin içeriğine kadar suyun geçmesi önemlidir. Bu iki işlemi gerçekleştirdikten sonra vücudunuzun tamamını su ile yıkayın. Tüm gereklilikleri yerine getirdikten sonra gusül abdestinizi almış olacaksınız.

Gusül abdestinin farzları nelerdir?

Gusül abdestinin belli başlı farzları bulunmaktadır. Gusül abdestinin farzlarını yerine getirmeniz, gusül abdestini tamamlamanız açısından fazlasıyla önemlidir. Gusül abdestinin farzlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Ağza su alıp boğaza kadar iyice çalkalamak
  • Burana su çekip burnu yıkamak
  • Bütün vücudu kuru yer kalmayacak şekilde yıkamak

Gusül abdestinin sünnetleri nelerdir?

Gusül abdesti alınırken çeşitli sünnetlerde bulunmaktadır. Bu sünnetlerin yerine getirilmesi gusül abdestiniz için önemlidir. Gusül abdestinin sünnetlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Gusül abdeste niyet etmek
  • Gusül abdeste Besmele ile başlamak
  • Vücudun bir bölümünde pislik varsa onu önceden güzelce temizlemek
  • Avret yerini yıkamak
  • Gusülden evvel abdest almak
  • Bedenine üç defa su dökmek ve suyu bedenin her tarafına ulaştırmak
  • Su dökünmeye baştan başlamak, sonra sağ omzuna, sonra sol omzuna dökmek ilk defa döktüğü zaman bedeni ovmak ve suyu bedenin her tarafına ulaştırmak
  • Ayağının olduğu yere su birikirse, abdest aldığı zaman ayak yıkamasını sonraya bırakmak

Gusül abdesti ile ilgili ayetler;

  • Kur’an-ı Kerim’de, “Eğer cünüp iseniz, iyice temizlenin (yıkanın)” (Nisâ, 4/43; Mâide, 5/6) buyurulmaktadır. Hz. Peygamberin (s.a.s.) sünnetinde de, ihtilam olma (rüyalanma) veya cinsel ilişki sonucu cünüplük hâlinde veya hayız ve nifas sonrasında gusletmek emredilmiştir (Buhârî, Gusül, 22, 28; Müslim, Hayız, 87, 88; Ebû Dâvûd, Taharet, 127).

Video: Gusül Abdestinin Alınışı

Gusül abdesti, İslam dininde temizlik ve arınma amacıyla alınan bir abdest türüdür. Aşağıdaki adımlar gusül abdestinin nasıl alınacağını açıklamaktadır:

  1. Niyet etmek: Gusül abdesti almadan önce niyet etmeniz gerekir. Niyet, “Niyet ettim Allah’ın emri olan gusül abdestini almaya” şeklinde olabilir.
  2. Elleri yıkamak: Gusül abdesti almadan önce ellerinizi temizleyin. Ellerinizi dirseklerinize kadar yıkayın.
  3. Ön temizlik: Cinsel organ bölgenizi temizleyin. Bu adım sırasında, istenmeyen tüyleri almak için traş edebilirsiniz.
  4. Abdest almak: Normal abdest alırken olduğu gibi ağzınıza su alıp çalkalayın, burnunuza su çekin ve temizleyin. Daha sonra yüzünüzü yıkayın.
  5. Saç: Başınızın tamamını ıslatın ve saçınıza su dökün. Parmaklarınızla saç diplerinizi ovun. Erkekler, saçlarını elleriyle ovamazlar, ancak saç derilerini mesh etmek için ellerini kullanabilirler.
  6. Vücut: Vücudunuzun tamamını baştan aşağıya su ile yıkayın. Herhangi bir leke, kirlilik veya kir kalıntısı kalmamasına dikkat edin.
  7. Ayaklar: Ayaklarınızı yıkayın. Su, ayak bileklerinize kadar çıkmalıdır.

Gusül abdesti alındıktan sonra, abdestli olduğunuzu bilmek için birkaç şey yapabilirsiniz. Örneğin, “Ashhadu anna la ilahe illallah, wa ashhadu anna Muhammadan abduhu wa rasuluhu” duasını okuyabilirsiniz. Bu, İslam inancına göre tanıklık ettiğiniz anlamına gelir. Ayrıca, birçok kişi gusül abdestini aldıktan sonra kıbleye doğru dua etmektedir

Gusülden sonra normal abdest almak gerekir mi?

Gusül abdestinden sonra tekrar, normal abdest alınması gerek yoktur. Gusül abdestini farz ve sünnetlerine uygun bir biçimde almak kişinin temizlenmesine yetecektir. Niyet ettikten sonra gusülün farzlarını uygulayarak gusül abdestinizi gerçekleştirebilirsiniz. “Zira, Hz. Âişe, Resûl-i Ekrem’in (s.a.s.) guslettikten sonra ayrıca namaz abdesti almadığını rivayet etmiştir (Tirmizî, Tahâret, 79). Abdullah b. Ömer de “Hangi abdest gusülden daha umumidir ki!” diyerek gusülden sonra abdeste ihtiyaç olmadığını belirtmiştir (Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebir, XII, 371).”

İslam dininde temizlik her açıdan önemlidir. Beden temizliği kadar ruh temizliğine de önem verilmesi ile birlikte her nasıl vakit namazlarından önce abdest alınması gerekiyorsa, ruhu temizlemek için de gusül abdesti alınır. Ergenlik çağına giren bireylerin alması gereken bir abdest olan gusül abdesti belirli durumlarda alınması gereken, herhangi bir koşulda da haftada bir alınması gereken abdest çeşidi olarak farz kılınmıştır.

Gusül abdesti nedir?

İslam dinine göre ruhun temizliği için niyet edilerek alınan bir abdest çeşidi olan gusül abdesti, kişinin rüyalanması ya da bir ilişki içerisinde olması sonrasında vücudundan meni akması sonrasında cünüp olmasından dolayı alması far kılınan abdest olarak karşımıza çıkar. Bu durumlarda iki vakit namazı arasında gusül abdesti alınması gerekir. Gusül abdesti alınmadığı takdirde ise bir rivayete göre kişinin attığı er adım günah olarak yazılır. Gusül abdesti hem kadınlar hem erkekler için farzdır. Abdestin içerisinde hem sünnet he de farz olan kısımları vakit namazlarından önce alınan namaz abdestinde olduğu gibi bulunmaktadır.

Gusül abdesti nasıl alınır?

Gusül abdesti de tıpkı namaz abdesti gibi standart bir abdest çeşididir. Kadınlar ve erkekler için farklılık göstermeyen gusül abdestinin hiçbir ekstra durum yaşanmaması halinde dahi haftada bir alınması farz olarak koşulmuştur. Ergenlik çağına ulaştıktan sonra alınması gereken gusül abdesti ise şu şekilde alınır:

  • Gusül abdesti kişinin duşta iken anadan üryan şekilde alması gereken bir abdest çeşididir.
  • Gusül abdestine başlamadan önce niyet etmeniz gerekir. ‘Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya’ şeklinde niyet ederek başlayın.
  • Ardından 3 kez ağzınıza 3 kez burnunuza su verin. Gusül abdestinde ve normal abdestte bulunan bu kısmın farkı ise gusül abdestinde mübalağa il yapılmasıdır. Ağızda gargara yaparak ve burunda genze kadar su çekerek yapılır.
  • Daha sonra avret yerlerinin su le yıkanması gerekir.
  • Daha sonra namaz abdesti alınır. Tekrar niyet etmeye gerek yoktur. 3 kez ağza, 3 kez buruna su verilir. 3 kez yüz yıkanır. 3 kez sağ kol, 3 kez sol kol dirseklere kadar yıkanır. Başın dörtte biri mesh edilir. Ense ve kulaklar mesh edilir ve ayaklar bileklere kadar yıkanır.
  • Daha sonra 3 kez kafaya su dökülerek yıkanır. Her seferinde 1 tas olacak kadar suyun baştan aşağı dökülmesi yeterlidir.
  • Ardından 3 kez sağ omuza su dökülür.
  • Son olarak da 3 kez sol omuza su dökülür. Ardından vücutta iğne ucu kadar kuru yer kalmayacak şekilde vücut yıkanır ve abdest tamamlanır. Baş ve omuzlara su dökülürken bir el ile de suyun ovalanarak her yere ulaştırılması gerekir.

Gusül abdestinin farzları nelerdir?

Gusül abdestinin farzları arasında abdest başında mübalağa ile ağza ve buruna su vermek bulunur. Diğer farzlar ise avret yerlerinin yıkanması ve başa, omuzlara 3 kez su dökülmesidir. Son farz ise vücudun iğne ucu kadar kuru yer kalmayacak kadar yıkanmasıdır. Bu şekilde de gusül abdesti alınabilir. Farz olan kısımların tamamlanması  ile gusül abdesti tamamlanabilir.

Gusül abdesti içinde neden normal abdest alınır?

Gusül abdestinin sünnetleri içerisinde namaz abdesti almak da vardır. Bu bir sünnet olduğundan alınmadan da gusül abdesti tamamlanabilir. Ancak sünnet olan bu kısmın da tamamlanması hem abdestin faziletini arttırır hem de kişinin tekrar namaz abdesti almasına gerek kalmamasını sağlar. Normal bir abdest bozan durumun yaşanmaması durumunda gusül abdestine alınan namaz abdesti ile namaz kılınabilir, Kur’an okunabilir. Ancak yine de, bu kısım farz değildir.

Gusül abdestini bozan durumlar nelerdir?

Gusül abdesti normal abdest gibi durumlarda bozulmaz. Kan, irin akması, tuvalete çıkmak gibi abdesti bozan durumlarda gusül geçerliliğini korur. Ancak kişinin rüyalanması ya da ilişkiye girmesi ile vücudundan meni akması sonucunda gusül abdesti bozulur. Bu durumda kişinin bir sonraki vakit namazının ezanı okunmadan önce gusül abdestini yenilemesi gerekir. Aynı zamanda haram olarak nitelendirilen alkol kullanımı da gusül abdestini bozan durumlar içerisindedir. Gusül abdesti alkol ile bozulduğunda, alkolün vücuttan atılacağı zamana kadar kişi gusül alsa da cünüp olarak kalır. Bunlar dışında gusül abdestini bozan bir durum yoktur. Ancak gusül abdesti hiçbir şekilde bozulmasa da, haftada bir alınması gerekir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

İp atlamanın boy uzamasındaki etkileri nelerdir?

Sağlıklı bir yaşam içerisinde olabilmek için kişilerin dengeli ve düzenli beslenmesi son derece önemlidir. Dengeli ve düzenli beslenmek kişinin hayatı
Yaşam

Bu sözler sayesinde sevgiliniz size tekrar tekrar aşık olacak. Sevgilinin kalbini çelecek sözler nelerdir?

Sevgilimize ya da eşimize sevgimizi göstermek için normal veya özel günlerde onlara güzel sözlü mesajlar atmak isteriz. Bu sözler sayesinde