Öne Çıkanlar Püf Noktası

Halı nasıl temizlenir? 10 dakikada yorulmadan ‘halı temizliğinin’ püf noktaları

Gün içerisinde, özellikle dış ortamdan ev içerisine gireriz. Ayakkabı içerisinde oluşan tozlanmalar, ayak terlemesi sonucu ortaya çıkan mikroorganizmalar ve zararlı özellikleri bulunan birçok etken, halıların kirlenmesine neden oluyor. Ayrıca, gün içerisine en çok temasın bulunduğu ve kaçınılmaz olarak kullanılması gereken alanlardan bir tanesinin de halı olması, halı temizliğini zorunlu kılmıştır.

Bu nedenle, konu hakkında; halı temizliğinde neler kullanılmalıdır, kimler hali temizleyebilir, bu temizlik nasıl gerçekleştirilir ve halı temizliği esnasında nelere dikkat edilmelidir, konularını da öğrenmek gerekir.

Halı Temizliğinde Kullanılması Gereken Malzemeler Nelerdir?

Halı üzerinde yaşayan zararlı canlıların bulunması, gün içerisinde toz veya çeşitli artıklara maruz kalınması ve bu tür sebepler; halı temizliğinin yapılmasını gerekli kılmıştır. Ayrıca, halı temizliğinden verim alınması için kullanılması gereken bazı malzemeler söz konusudur.

Bu malzemeler:

  • Yumuşak uçlu halı fırçası (Özellikle, halı yapısının hassas ve tüy yapısının narin olduğu durumlarda yumuşak uçlu fırça kullanılması oldukça önemlidir.
  • Halı yıkama deterjanı kullanılması gerekir. Halılar için özel deterjanların bulunmasının yanı sıra, daha yumuşak bir sonuç elde etmek için halı yumuşatıcılar da kullanılabilir.
  • Tüy ve kıl toplama fırçası
  • Yeterli miktarda su
  • Su çekecek bir alet
  • Elde imkân olması durumunda halı yıkama makinesi

Gibi gerekenler, halı temizliği yapılmak istendiği zaman zorunlu olarak temin edilmesi gereken malzemelerdir.

Seyredin: 10 DAKİKADA HALI SİLME /İNANAMIYACAKSINIZ

Halı Temizliği Nerede Yapılır?

Halının temizlenmesi için uygun olan birçok ortam vardır. Ancak tüm ortamların genel özelliğine bakıldığı zaman ise, düz ve sert bir zemin olduğu görülecektir. Bu bağlamda halıların temizlenmesi; geniş bir banyo, balkon veya ev içerisinde boşaltılan herhangi bir zemin olabilir. Ayrıca, su tüketiminin fazla olacağı düşünülüyorsa, su giderinin olduğu bir ortamın tercih edilmesi kolaylık sağlayacaktır.

Halı Temizliği Nasıl Yapılır?

Halı temizliği yapılırken, elde halı yıkama makinesinin olması ve olmaması durumlarında ayrı ayrı işlemler yapılır. Halı temizliği yapacak olan kişinin hâlihazırda bir halı yıkama makinesi varsa; öncelikli olarak halının üzerinde bir nesne kalmadığına emin olur. Daha sonra süpürme işlemini gerçekleştirir ve halı yıkama makinesini kullanma aşamasına geçer.

Bu makineler, içerisinde yer alan su haznesinin yardımıyla; dönüşümlü olarak halı üzerine su teması sağlar, kirli suyun alınmasını sağlar ve temiz bir halı sonucunu bırakır. Bunun yanı sıra, halı temizleme esnasında makine olmaması durumunda; halının süpürülmesi sağlanır ve tüy fırçası yardımıyla halı üzerindeki istenmeyen kıl artıkları alınır. Bir kova içerisine hazırlanan ılık suyun içerisine, halı yapısına uygun olarak seçilen deterjan eklenir. Halı üzerinde yavaş fırça hareketleriyle temizlik sağlanır ve halı durulanır. Her iki işlemde de halı temizliği derinlemesine gerçekleşir.

Halı Nasıl Günlük Olarak Temizlenir?

Halılar için her zaman derinlemesine temizlik yapılmasına gerek yoktur. Günlük olarak yapılacak halı temizliğinde bazı durumlara dikkat edilmesi, hijyen olarak verim alınmasına yardımcı olacaktır. Bu işlemde, halının süpürülmesi tamamlanır.

Eğer ortam olanakları elverişli haldeyse, halının silkelenmesi ve tozlarından da arındırılması gerekir. Bu aşama, günlük olarak halı temizliği için genel olarak yeterlidir. Ancak kişinin biraz daha temizlik istemesi halinde, halı fırçası kullanılarak daha derinlerde yer alan kirlerden de kurtulmak mümkündür.

Video: HALI YIKATMAYA SON KAR BEYAZ HALILAR. HALI NASIL SİLİNİR? YIKANMIŞ GİBİ TERTEMİZ MİS GİBİ HALILAR

Halı Temizliği Ne Sıklıkta Yapılmalıdır?

Halı temizliği, oldukça sık yapılması gereken bir temizlik çeşidi olmamakla beraber önemli bir temizliktir. Bu nedenle, hangi sıklıkta temizlik yapılacağının iyi bilinmesi ve güzel bir şekilde ayarlanması gerekir.

Bunun yanı sıra, halı temizliği, yaşanılan durumlara göre şu şekildedir:

  • Evde bebek olması durumunda: Bebekler, günün her alanında kirlenmeye ve etraflarını kirletmeye meyilli haldedir. Ayrıca hassas bir vücut yapısına ve bağışıklık sistemine sahip olmaları nedeniyle, bulundukları ortamın temiz ve hastalık alınmasına engel olacak şekilde tutulması gerekir. Bu nedenle, evinde bebek olan insanların yaklaşık iki günde bir olacak şekilde halı temizliği yapması gerekir. Temizliğin derinlemesine olması gerektiği de unutulmamalıdır.
  • Halı üzerinde ayakkabıyla dolaşılması durumunda: Ayakkabılar sayesinde birçok kirin halı üzerine yerleştiği görülecektir. Ortaya çıkan kirli halı, hem estetik açısından hem de hijyen açısından zararlıdır. Bu tür durumlarda her gün halı temizliği yapılmalıdır.
  • Normal şartlarda ve özel bir durumu olmayan evlerde halı temizliği: Temizleme sıklığı iki günde bir olarak belirlenebilir. Derinlemesine halı temizliği ise haftalık veya iki haftada bir sağlanabilir.
  • Nadiren kullanılan odalar içerisinde yer alan odalardaki halılar: Bu tür durumlarda halılar, insan veya kirletme nedeni olan bir faktörle temas içerisinde olmaz. Doğal olarak da kirlenme söz konusu olamaz. Ancak; oda içerisine bir şekilde giren toz parçaları dibe çöker. Bu durumda halı üzerinde toz oluşur ve temizlenmesi gerekir. Toz oluşumunun da çok hızlı olmaması, halı temizliğinin üç haftada bir yapılması halinde sağlanacağı sonucunu doğurur.

Bu sıklıklar, özel nedenlerde artırılabilir veya azaltılabilir.

Halı Temizleme Esnasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Halı temizlenirken dikkat edilmesi gerekenler; hem halının uzun ömürlü olarak kullanılmasına, hem insanların daha hijyenik bir ortamda bulunmasına, hem de estetik olarak temiz bir halı elde edilmesine yardımcı olur.

Bu kapsamda, halı temizlerken şunlara dikkat edilmelidir:

  • Kullanılan malzemeler halı yapısına uygun olarak seçilmelidir. Örnek olarak; hassas üretim özelliklerine sahip olan halının hızlı bir şekilde silkelenmemesi ve sert yapıda fırçalarla temasa maruz bırakılmaması gerekir.
  • Kullanılan deterjanlar, halının rengine göre özel olarak üretilen deterjanlar olabilir. Bu tür durumlarda, halı renginin solmaması adına uygun olan deterjan seçilmelidir.
  • Halı yıkama sıklığı mutlaka ihtiyaca göre belirlenmelidir ve bu düzene uyum sağlanmalıdır. Gereğinden sık zaman aralıklarında yapılan temizlik halının daha erken eskimesine yol açarken, gereğinden geç yapılan temizlik de bakteri üremesine ortam oluşturur.
  • Halı yıkama eyleminde bulunan kişinin bu konu hakkında bilgi sahibi olması gerekir.

Bu unsurlara dikkat etmek, ideal halı temizliği ve bu temizlikten alınacak olumlu sonuçlar açısından önem arz eder.

Halı Temizliği Kimler Tarafından Sağlanabilir?

Bir insanın halı temizliği konusunda bilgi ve donanıma sahip olması, o insana yetki veren ana unsurdur. Doğal olarak da, halı temizlemenin nasıl olacağını bilen bir insanın rahatlıkla bu işi yapabileceğini söylemek gerekir.

Ancak bazı hallerde kişinin; gereken ortama, malzemelere veya bilgiye sahip olmaması halinde başkalarından hizmet alması gerekebilir. Ortaya çıkan durum bu olunca; halı yıkama merkezlerinin, bazı oto yıkama merkezlerinin, yıkama salonlarının ve bazı halılar için kuru temizlemenin hizmetinin alınabildiği bilinmelidir.

Halı Temizliği Ne Kadar Sürede Tamamlanır?

Halı temizliğinin tamamlanma süresi, her halı için aynı değildir. Özellikle halının; boy ölçülerinin ne olduğu, kalınlık durumunun ne halde olduğu, ne kadar kir içerdiği, temizleme aşamasında kullanılacak teçhizat malzemelerinin neler olduğu, halı temizleme süresine doğrudan etkide bulunur.

Bu bağlamda; ince ve orta boyutta bir halının normal, temizliği yaklaşık olarak beş dakikada tamamlanırken; derinlemesine temizliğinin yaklaşık yarım saat sürdüğü bilinmelidir. Bu süreler, uzun veya kalın olan halılarda; ortalama olarak beş dakika ile üç saat arasında değişken olarak insanların karşısına çıkar.

Halı Temizliğinde Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

Halı temizliği aşamasında yapılması gerekenlerin önemli olduğu kadar, yapılmaması gerekenlerin de önemi vardır.

Bu kapsamda, halı temizliğinde yapılmaması gerekenler:

  • Bu işi bilmeyen bir insanın halı temizleme aşamasına girişmesi
  • Makine deterjanı veya mutfak deterjanları kullanılarak halının yıkanmak istenmesi
  • Kullanılan suyum sert su veya çeşitli sebeplerle köpürmeye engel teşkil edecek olması
  • Halı temizleme ortamının toz veya kir içeren bir halde olması
  • Temizleme esnasında ne sebeple olursa olsun halının; belirli bir bölümünün, çocuğun veya kenarlarının kesilmesi

Gibi işlemler, halılar temizlenirken asla yapılamayacaklar olarak yer alır. Yapılması durumunda ise halının zarar göreceği veya kirlerinden arındırılması yerine daha çok kirleneceği hatırlanmalıdır.

0 Yorum

  1. Avatar

    elif

    Ağustos 22, 2023

    Elinize sağlık suya biraz çamaşır suyu koyu olandan katarsanız lekeler gider yada ıslak mendiller silin bilginize.

  2. Avatar

    meryem

    Ağustos 22, 2023

    Guzel gorunuyior… Cocuklu evde, surekli halida oturip kalkorlar, O kadar kimiasal temizleme durulamadan yapmak tehlikeki degil mi?

  3. Avatar

    sema

    Ağustos 22, 2023

    Denedim halımı düzenli silerim çıkmayan lekeler vardı kolayca çıktı halım mis gibi oldu teşekkürler

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Yumurta kabuklarının nasıl kullanabiliriz? Bu yöntemleri duyunca asla çöpe atmayacaksınız

Yumurta özellikle spor ile uğraşanlar için önemli bir besin kaynağı. Zengin yapısı ile hayatı hem kolaylaştıran hem lezzetli bir öğün
Püf Noktası

Demlikte kalan çaylarınızı neden çöpe dökmemelisiniz?

Geleneklerimiz arasında yer alma hakkını çoktan kazanmış olan ve hemen hemen her gün tüketimini gerçekleştirdiğimiz çaylar ile ilgili bilmemiz gereken