Beslenme Sağlık

Hamileler kefir içebilir mi, kefiri kimler içemez?

Bazı gıdalar her ne kadar sağlıklı olsa da belirli hastalık gruplarında olan ya da özel durumları olan insanlar için yenmesi tavsiye edilmeyen gıdalar olarak sınıflandırılırlar. Normal bir yetişkin için faydası bulunan bu gıdalar özel bir durumunuz ya da bir hastalığınız olduğunda ters etkiye neden olabileceğinden tavsiye edilmezler. Hamile bireyler için de yenmesi tavsiye edilmeyen bazı gıdalar vardır. Hamilelik süreci bittiği zaman tüketilmesinde bir sıkıntı olmayan bu gıdalar hamilelik süreci içerisinde ise riskli gıdalardırlar. Hamle bireylerin tüketmemesi gereken gıdaları ve hamile bireylerin kefir içmelerinde bir sakınca olup olmadığını sizler için araştırdık.

Hamileler kefir içebilir mi?

İnsan sağlığı açısından birçok faydası kanıtlanmış olan sağlıklı gıdalar arasında yer alan kefir, bazı durumlarda tüketilmemesi gereken bir gıdadır. Hamilelik gibi hassas dönemlerde de insanlar hangi gıdaları tüketmemeleri gerektiğini araştırdığından, bu durum kefirin hamilelikte tüketiminin nasıl olması gerektiği sorusunu ortaya çıkarıyor. Hamile bireylerin kefir tüketmesinde herhangi bir sorun yoktur. Hamilelik sürecinde bireyler diledikleri takdirde kefir içebilirler. Kefir hamilelik sürecinde tüketildiği zaman sağlıklı yapısı ile anne adaylarının sağlığına katkıda bulunduğu gibi bebeğin anne karnında gelişimini de destekler. Hamilelik sürecinde kefir içilmesi bebekte oluşabilecek egzamanın önüne geçer.

Hamileyken probiyotik alınır mı?

Hamile bireyler için bazı gıda gruplarının alınması riskli olarak kabul edilir. Ancak probiyotik gıdalar bu gruplarda yer almamaktadırlar. Probiyotik gıdalar içerisinde yer alan kefir tüketilebileceği gibi diğer probiyotik gıdalar da hamilelik sürecinde bebeğin gelişimini destekleyen yapıları ile hem anne hem de bebeğin sağlığını korumalarına yardımcı olacaktır. Probiyotik içerikli gıdalar hamilelik sürecinde bebeğin bağışıklığının güçlenmesine katkıda bulunur. Aynı zamanda anne adaylarını en çok zorlayan durumlardan biri olan hamilelikte kabızlık sorunu da probiyotik içerikli gıdaların tüketilmesi ile ortadan kaldırılabilir.

Hamile bireyler hangi gıdaları tüketmemeli?

Hamile bireylerin hem kendi sağlıkları hem de bebeklerin gelişimleri açısından tüketmemeleri gereken bazı gıdalar vardır. Bu gıdaların hamilelikte tüketilmemesinin en büyük nedeni bazıları ne kadar sağlıklı olsa da, bebeğin gelişim sürecinde zararlı olma ihtimalleridir. Bazı gıdalar ise yalnızca hamilelik sürecinde değil, genel olarak tüketimi kısıtlanması gereken ya da terk edilmesi gereken gıdalardırlar. Bu gıdalarda ilk göze çarpan kafein kullanımında kısıtlama oluyor. Hamilelikte kafein tüketiminde sıfırlanamıyorsa dahi kısıtlanmaya gidilmesi gerekiyor.

İlk aylarda kafeinin yanı sıra itki çaylarını da tüketilmemesi gerekiyor. Bitki çaylarının ilk ayda tüketilmeye devam edilmesi düşük ihtimalini arttıran durumlar arasında.  Bunların dışında hamilelik sürecinde kısıtlanması ya da bırakılması gereken gıdalar ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

  • Kola ve asitli içecekler
  • Kızartma
  • ciğer
  • Turşu
  • Çiğ ya da az pişmiş yumurta
  • Alkollü içecekler
  • Tütün ürünleri
  • Midye
  • Şerbetli tatlılar
  • Dondurulmuş meyveler
  • Bitki çayları
  • İşlenmiş et ürünleri

Hamilelikte ilk 3 ay neden tehlikeli?

Hamilelikte en çok dikkat edilmesi gereken dönem ilk 3 aylık süreçtir. Bazı alışkanlıklar ilerleyen aylarda yeniden edinilebilse de, ilk üç ay içerisinde anne ve çocuğun sağlığı için terk edilmesi gereken pek çok alışkanlık vardır. Hamileliğin ilk üç aylık sürecinde bebek bir hücreden fetüse dönüşmeye başlamaktadır. Bu nedenle de özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. İlk üç aylık süreçte bebek en hızlı gelişimini yaşamaktadır. Fakat bu süreç aynı zamanda düşük riskinin en yüksek olduğu dönemdir. Bu sebeple de normal hayatta devam edilen bazı alışkanlıklar hamileliğin ilk üç ayında tamamen bırakılmalıdır.

Yanlış gıdaların tüketilmesi, yanlış egzersizlerin yapılması ya da yanlış ilaçların alınması gibi durumlarda hamileliğin ilk üç ayında düşük risk çok yüksek seviyelere yükselebilir. Özellikle alkollü içecekler hamilelik boyunca tüketilmemesi gereken gıdalardırlar. Düşüğe neden olan bir durum olmasının yanı sıra aynı zamanda dehidrasyona yol açarak bebeğin alacağı minerallerin önünü kesen yapıları vardır. Aynı zamanda sağlık için zararı olduğundan ve kana karıştığından bebeğe zarar verebilirler.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

Duyunca inanamayacaksınız. Süpürge tohumunun faydaları nelerdir?

Bilimsel adı calluna vulgaris olan süpürge otu, tohumu ile insanlara şifa dağıtmaktadır. Halk arasında ise funda bitkisi olarak bilinen süpürge
Sağlık

Yoğurt kabız yapar mı? Bu yöntemler ile kabızlıktan kurtulacaksınız

Yoğurt, sağlık açısından oldukça faydalı bir besin olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden de uzmanlar, düzenli olarak her insanın sık sık