Beslenme

Her gün turşu suyu içersek ne olur?

Turşu, toplumumuzda çok sevilen ve tüketilen bir yiyecektir. Pek çok insan evinde turşu kurar ve bir süre sonra onu afiyetle yer. Filmlere bile “Limon mu sirke mi?” diye konu olan bu yiyecek birçok faydaya da sahip. Domates, salatalık, lahana, patlıcan, kavun, armut, ayva, erik, biber, mantar, soğan, sarımsak, patlıcan, karnabahar gibi pek çok meyve ve sebzeden yapılan turşu, suyunun da çokça sevildiği bir şeydir. Hatta turşu suyu tek başına da satılır ve afiyetle içilir. Peki, her gün turşu suyu içersek neler olur?

Turşu suyu nedir?

Turşu suyu, turşu kurulduğunda şişede kalan sudur. Turşuya göre farklılık içerse de turşu suyu su, sirke veya limon, tuz ve probiyotik içermektedir. Pek çok kişi tarafından tüketilen turşu suyu, oldukça faydalı bir besindir.

Turşu suyu içmenin faydaları

Turşu lezzetiyle olduğu kadar şifa veren yönüyle de oldukça değerli bir besindir.

  • Kilo kaybını destekler

Turşu içerisinde bulunan yoğun sirke nedeniyle kilo kaybına hatrı sayılır bir biçimde destek vermektedir. Her gün yeteri kadar turşu ve turşu suyu tüketmek oldukça faydalıdır ve zayıflamaya da yardımcıdır.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir

İçeriğinde bulunan antioksidanlar ve E, C vitaminleri sayesinde vücut direncinin gelişmesine destek olan turşu suyu, bağışıklık sisteminde harika bir etkiye neden olur. Ayrıca içerisindeki sirke de pek çok yararlı bakteri oluşumuna destek verir. Bu sayede pek çok hastalığı önler.

  • Kramp ve ağrıları azaltır

Turşu suyu içerdiği yararlı bakteriler ve vitaminler nedeniyle vücuttaki çeşitli kramp ve ağrıları azaltmaya yardımcı olur.

  • Adet dönemini rahat atlatmanızı sağlar

Regl dönemindeki stresi ve birtakım ağrıları azaltan turşu suyu, aniden gelen tatlı isteğini ve açlık nöbetlerini önler.

  • Kanı düzenler

Kandaki pıhtılaşmayı destekleyen turşu suyu, K vitamini içermektedir. Bu sayede turşu suyu tüketimi durdurulamayan kanamaları durdurmaya yarar. Kan kaybı çok tehlikeli olduğundan hayati önem taşır.

  • Kalp spazmını engeller

Sporcular yoğun efor sarf ettiğinden turşu suyu içmek bu anlamda kalp spazmını önleyici bir görev alır. Eğer yoğun şekilde hareket edecekseniz bir miktar turşu tüketebilir veya turşu suyu içebilirsiniz. Yağ içermemesi sebebiyle de formunuzu korursunuz.

  • Dehidrasyonu önler

Dehidrasyon, vücudun aşırı miktarda su kaybetmesi demektir. Bol bol su tüketmeli, bunun yanında turşu suyu da tüketmelisiniz. Ayrıca sodyum ve potasyum içermesi nedeniyle de su kaybını önlediği gibi uzun süre bu şekilde kalmanıza yardımcı olur.

  • Kan şekerini normal seviyede tutar

Kan şekeri düştüğünde ani açlık krizleri olur. Az miktarda turşu suyu tüketmek bu krizleri ve ani kan şekeri değişikliklerini önler.

  • Kabızlığa karşı güçlendirir

Yoğun karbonhidrat tüketimi ve hareketsiz yaşamdan kaynaklanan kabızlık turşu suyuyla artık dert değil. Sabahları turşu suyu içmek lif içermesi nedeniyle bağırsakları hareketlendirir. Böyle bir sorun yaşıyorsanız özellikle lahana turşusu çok faydalı.

  • Pek çok yararlı mineral barındırır

Vücudun ihtiyaç duyduğu demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve çinko gibi yararlı mineralleri içerisinde bulundurmasıyla turşu suyu, yeterli sağlıklı gıda tüketemeyenler için iyi bir seçenektir.

  • Birçok hastalıktan uzak kalmanızı sağlar

Turşu suyu tüketmek, başta alzheimer gibi sinir sistemini etkileyen hastalıklara karşı bir kalkan oluşturur. İçerisinde mutlaka sarımsak olduğundan hem doğal bir antibiyotik görevi görür hem de bu tip hastalıklardan korur.

Karışık turşu suyu besin değeri

Besin Değeri100 GramdaGünlük Değer*
Kalori12 kcal0.6
Karbonhidrat2 g0.6
Lif0.15 g0.6
Protein0.96 g1.9
Yağ0.1 g0.2
Sodyum0.19 g7.8
A Vitamini167 IU3.3
C Vitamini10 mg16.5
Potasyum100 mg2.9
Kalsiyum13 mg1.3
Demir0.49 mg2.7

Turşu Suyu Nasıl Yapılır?

Turşu suyunu yapmak için öncelikle turşu yapmanız gerekiyor. Eğer turşu yapmakta yeniysek, turşu yapımı için birçok tarif bulabilirsiniz. Turşu suyu yapmak için kullanacağınız turşunun türü size kalmış, ancak genellikle salatalık turşusu veya lahana turşusu kullanılır.

Turşuyu yaparken, turşu suyunu elde etmek için ayrı bir kapta turşu yapmak en iyi yöntemdir. Turşuyu yapmak için önce sebzelerinizi doğrayın. Daha sonra, sebzeleri cam kavanoza yerleştirin. Turşu yapımında, turşu suyunun fermente olabilmesi için tuzlu suya ihtiyacınız olacak. Cam kavanozda sebzelerin üzerini kaplayacak kadar tuzlu su hazırlayın ve sebzelerin üzerine dökün. Daha sonra, turşuyu oda sıcaklığında birkaç gün bekletin. Turşu suyunun fermente olması ve turşuların lezzetinin gelişmesi için bu süre önemlidir.

Turşu suyunu yapmak için, turşunun suyunu ayrı bir kapta toplayın ve turşuları bir kenara ayırın. Turşu suyunun içine az miktarda tuz ekleyin ve karıştırın. Turşu suyunuz hazır!

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Hasta olmak istemiyor musunuz? Canan Karatay’dan özel tarif: Bunu için gerisine karışmayın

Yaz aylarının yerini kış aylarına bırakmasına son derece az bir zaman kalırken, mevsim geçişlerinde hasta olmamak ve daha güçlü bir
Beslenme Yemek Tarifi

Leblebinin faydaları. Leblebi evde nasıl yapılır?

Nohutun kavrulmasıyla ortaya çıkan inanılmaz bir lezzet olan leblebi, günümüzden yüzlerce yıl önce keşfedilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. İlk olarak