Beslenme

Herkes kullanıyor ama dikkat! Muskatı sütle neden tüketmemeliyiz?

Hindistan cevizi gibi, ama Hindistan cevizi değil; çünkü sadece isim benzerliği var. İştah açıyor, bağırsak hareketlerini dengeliyor, çocuklarda iştah açıcı etkisi var. Ve günde 1 çay kaşığı tüketirseniz inanılmaz bir fayda görüyorsunuz… Ve çok önemli bir uyarı sakın süt ile tüketmeyin.

Hint cevizi ya da Muskat, portakal ağacına benzeyen ve ana vatanı Banda Adaları olan bir ağaç cinsinin meyvesi. Hindistan cevizi ile isim benzerliği dışında aslında hiç bir benzerliği yok.

Aşırı tüketilmediği ve dikkatli tüketildiği takdirde inanılmaz faydaları var. Bağırsaklardaki hareketleri kolaylaştırır, gaz çıkartılmasını sağlar, özellikle çocuklarda veya kilo almak isteyen kişilerde iştahsızlığın geçmesini ve iştahın açılmasını sağlar. Yine az miktarda tüketildiği taktirde, sinirlerin sakinleşmesine yardımcı olur. Bir çay kaşığı ucu kadar tüketilmesi durumunda, stres veya kaygı bozukluklarının iyileşmesini sağlar. İçeriğinde aromatik ve tatlı bir tat olduğundan, tükürükte bulunan hücrelerin bu koku ile kaplanarak güzel kokmasını ve bu nedenle ağzın güzel kokmasını sağlar. Özellikle regl dönemlerindeki sancıların ve kasılmaların iyileşmesinde etkilidir. C vitamini ve antioksidan bakımından zengin olduğundan, bağışıklık sisteminin temizlenmesinde yardımcı olur. Serbest radikallerin vücuttan idrar yoluyla atılmasını sağlar. İçinde bulunan antiseptik özelliği nedeniyle soğuk algınlığı gibi üst solunum yollarını etkileyen rahatsızlıkların iyileşmesinde etkilidir. Kusma ve mide bulantısı gibi şikayetlerin giderilmesinde etkilidir.

İzleyin: Muskat nedir?

Bebekler için gaz giderici

Ağacın meyveleri olgunlaştığında kurutulup baharat olarak kullanılır. Bol miktarda rendelenmiş olarak tercihen süt ile birlikte alındığında halüsinasyon görülmesine yol açar. Endonezya’da meyvenin etli dokusu palmiye şekeriyle karıştırılıp güneşte kurutularak besleyici bir tatlı yapılır. Geçmişte reçeli de yapılmıştır. Bebeklerde gaz giderici olduğuna dair inanışlar mevcuttur. Çekirdeği ve içi neredeyse aynı tattadır ama etli kısmı daha tatlıdır ve daha yoğun bir tadı bulunmaktadır. Çekirdeği, safran rengi nedeniyle hafif yemeklerde kullanılır. Peynir sosları için lezzetli bir ek olarak görülür özellikle taze rendelenmiş olarak. Küçük Hindistan cevizi, sıcak elma suyu, sıcak şarap ve eggnog için kullanılan geleneksel bir tattır.

Faydaları

  • Muskat, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor, bu sayede hazımsızlık problemi yaşayanları rahatlatıyor.
  • Bu sebeple oluşabilen mide ağrısı, kramp, kasılma gibi sorunların da önüne geçiyor.
  • Bağırsak hareketlerinin de düzenlenmesinde etkili olduğundan gaz problemi yaşayanların da bu problemine kısa sürede çözüm oluyor.
  • Muskat, aynı zamanda iştahsızlık problemi yaşayanların da sorununu çözüyor, iştah açıcı bir etki oluşturuyor.
  • Antiseptik özellikleri sayesinde vücudu birçok zararlı ve yabancı maddeden koruyor, bağışıklığın güçlenmesine yardımcı oluyor.
  • Düzenli olarak tüketildiğinde ağız kokusuna kalıcı bir çözüm sunabildiği söyleniyor.
  • Adeta doğal bir sakinleştirici görevi gören muskat, sinire, strese iyi geliyor.
  • Bu özelliği sayesinde stres kaynaklı uykusuzluk ve baş ağrısı çekenlerin de sorununa ilaç oluyor.
  • Cilt sağlığını olumlu yönde etkileyen muskat, özellikle sivilce problemi yaşayanların bu sorundan çok daha kısa sürede kurtulmasını sağlıyor.
  • Muskatın afrodizyak etkisi olduğu da biliniyor.

Zararları da olabilir aman dikkat

Muskat bunca faydasının yanı sıra ölçülü ve dikkatli bir şekilde kullanılmadığında ciddi zararlar da verebiliyor. Özellikle sütle tüketildiğinde sanrılar, halüsinasyonlar görülmesine neden olabiliyor. Bu nedenle sütle birlikte asla tüketilmemesi, içinde süt de bulunan, çorba dahil diğer tüm sıvılarda ölçülü bir şekilde, çok az miktarlarda kullanılması gerektiği söyleniyor.

Bunların yanı sıra, yüksek dozda muskat tüketildiğinde baş dönmesi, mide bulantısı, ağız kuruluğu, yüz kızarıklığı, kabızlık ve kalp ritminin bozulması gibi problemler oluşabiliyor. Bu nedenle muskatı her zaman tariflerde belirtildiği kadar kullanmanız, asla aşırıya kaçmamanız büyük önem taşıyor.

Aynı zamanda her zaman söylediğimiz gibi, ciddi, kronik bir rahatsızlığınız varsa, alerjik bir bünyeye sahipseniz ya da özel bir beslenme programı/perhiz uygulamanız gereken bir sağlık probleminiz varsa muskat da dahil herhangi bir ürünü faydalarından yararlanmak için kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekiyor.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Akşam yemeği menüsü nasıl olmalıdır? Karbonhidratsız beslenme şart

Kilo vermenin kilit noktası olan akşam yemeğiyle ilgili, Dr. Ayşegül Çoruhlu altın değerinde bilgiler verdi. İşte akşam yemeğinin nasıl olması
Beslenme

Sarımsak ve balın inanılmaz faydaları. Sarımsağı balla yemenin faydaları nelerdir?

Sarımsak ve bal çok eski çağlardan beridir kullanılan iki üründür. Özellikle faydaları bakımından tıpta çok kullanılmışlardır. Sarımsak eski dönemlerde doğal