Çiçek ve Bitkiler

Hostes çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Süs bitkileri arasında yer alan Hostes çiçeği, yeşil yapraklı olup üzerinde beyaz, pembe veya kırmızı renklerde benekleri vardır. Bu görüntü genelde genç olanlarda ortaya çıkar. Ayrıca bu güzelliğin ortaya çıkabilmesi için de ortamın çok uygun olması gerekir.

Ömrü birkaç yıldan fazla sürmeyen bir çiçektir. Bu nedenle güzelliği kalıcı değildir. Bunu sürdürmek için düzenli bir şekilde çoğaltmanız gerekir.

Aynı zamanda budama işlemlerini de mutlaka yerine getirmeniz gerekiyor. Hostes çiçeğinin bakımındaki püf noktaları bilmek çok işinize yarar. Çünkü kendisi özel bir bitki olduğu için bakımının da özel olması gereklidir.

Hostes Çiçeğinin Özellikleri

Hostes çiçeğinin özellikleri şunlardır:

  • Madagaskar’dan gelen bir çiçektir.
  • Kırmızı ve beyaz renkte benekleri bulunur.
  • 30 veya 50 cm’ye kadar büyüyebilirler.
  • Küçük boyutludurlar.

Bu çiçek, halk arasında çilli yaprak olarak da tanınır. Normalde evde yaşamaya uygun bir bitki değildir. Ama gerekli şartlar sağlandığında evde de büyütülebilir. Fitonyayla benzerlik gösteren bir yapısı vardır. Bu çiçeğin, Madagaskar’da 80 kadar türünün olduğu bilinmektedir. Fazla gösterişli bir bitki değildir. Ancak yapraklarındaki farklılık, dikkat çekmesini sağlamıştır.

Konum Ve Sıcaklık

Bu çiçeğin bulunduğu yerin sıcak olması çok önemlidir. Bölgenin doğrudan ışık almaması gerekir. Eğer yeteri kadar ışıklı bir ortamda olmazsa büyüme hızında azalma meydana gelir. Narin ve hassas bir bitki olduğu için soğuğa dayanıklı değildir. Yaz mevsiminde 20-23 derecelik bir sıcaklık gayet idealdir.

Eğer ortamın sıcaklığı 15 derecenin altında olmaya başlarsa bitkinin hastalanması kaçınılmazdır. Bunun yanı sıra soğuk hava akımları konusunda da dikkatli olunması gerekir. Çiçeğin az miktarda gölge olan yerlerde konumlandırılması daha uygundur. Aşırı derecede ışık almak, yapraklarının renksizleşmelerine neden olabilir.

Sulama

İlkbahar aylarından sonbahar aylarına kadar bu çiçeğin sulanmasına dikkat etmeniz gerekir. Bu işlemin her zaman eşit şekilde yapılması çok önemlidir. Sulama aralıklarında toprak yüzeyinin az miktarda kurumasına izin vermelisiniz. Suyun oda sıcaklığında olması gerekir. Aynı zamanda bekletilmiş ve yumuşak bir su olması önemlidir. Bu hususta yağmur suyunu kullanabilirsiniz. Mevsim kışa döndüğünde sulama sıklığını yavaşlatmanız gerekir. Bu dönemlerde püskürtme yöntemini kullanmak daha uygundur. Toprağının orta derecede nemli kalmasını sever. Sulama rutinlerinin iyi belirlenmesi gerekir. Özellikle mevsim geçişlerinde doğru bir sulama rutini yapmalısınız.

Toprak Seçimi Ve Gübreleme

Kompost ve gevşek topraklardan hoşlanan Hostes çiçeği, besin yönünden zengin olan alt tabakalar sayesinde güzel bir büyüme gösterir. Uzun süre aynı toprakta büyümeleri doğru değildir. Çünkü saksıdaki topraklar belli bir zaman sonra özelliklerini kaybetmeye başlarlar. Bu durumda 2 yılda bir toprak ve saksı değişimi yapılması gerekir. Toprağın taze tutulması, büyümenin düzenli şekilde gerçekleşebilmesi açısından önemlidir.

Gübreleme işlemlerinin saksı değişikliği yapıldıktan 1 sene sonra yerine getirilmesi uygundur. Kış aylarında gübreleme yapılmaz. Nisan ve Eylül aylarında sıvı gübre kullanarak bitkinin ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz.

Budama

Budama, her bitki için önemli bir durumdur. Çünkü gerekli budama yapılmadığında bitkinin büyümesi imkansızdır. Sürgün kısımların uçlarını mutlaka kesmeniz gerekir. Hatta uzun olan sürgünlerinde belirli bir seviyede kesilmeleri uygundur. Bitkinin formunu korumak için budamayı ihmal etmemeniz gerekir.

Çiçeğin yaprakları 40 cm’nin üzerine çıkmamalıdır. İlkbahar mevsimine girildiği zaman bu işlemin yapılması gerekir. Bunun haricinde kışın veya yazın kesim yapılması uygun değildir. Bitkinin daha dinç ve sağlıklı olabilmesi için her sap üzerinde bulunan 2 yaprağı kesmelisiniz. Bu şekilde çiçeğin ömrünü de uzatmış olacaksınız.

Çoğaltma

Bu çiçeği çoğaltabilmek için önünüzde iki farklı seçenek bulunur. Bunlardan ilki tohumdur. Bitkiye ait tohumları kullanarak çoğaltma yapabilirsiniz. İkincisi ise budama esnasında elde edilen kısımların kullanılarak toprağa ekilmesidir.

Her iki durumda da çoğaltma mümkündür. Ancak ikinci yöntem hem daha kolay hem de daha hızlıdır. Eğer kesim yöntemini kullanmak istiyorsanız, ilkbahar aylarını ya da Ağustos ayını tercih edebilirsiniz. Tohum yönteminde ise Mart-Nisan ayları uygundur.

İzleyin: Hostes Çiçeği/Çilli Yaprak Güzeli

Hostes Çiçeği Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bazı insanlar, bitkinin hızlı bir şekilde büyümesi için ilaç kullanımı yaparlar. Ancak ilaçlar etkisini kaybetmeye başlayınca çiçeğinizin gür görüntüsü ortadan kalkacaktır. Bu nedenle ilaç kullanımı yapmak gibi bir hataya düşmemeniz gerekir. Toprağının fazla ıslak kalmamasına dikkat etmelisiniz.

Aksi halde köklerin zarar görmesine neden olabilirsiniz. Bunun sonucunda da yapraklar solacaktır. Yetersiz bir sulama yaptığını zaman yapraklarda renk değişimi ortaya çıkacaktır. Yeşil renkteki yapraklar kahverengiye veya sarıya dönecektir. Beneklerin kaybolduğunu gördüğünüz zaman da bitkinizi çok fazla karanlıkta bıraktığınızı anlamanız gerekir. Ayrıca çeşitli sinek saldırılarına karşı da dikkatli olunmalıdır.

Bunları da beğenebilirsin

Çiçek ve Bitkiler

Acem düğün çiçeğinin bakımı nasıl yapılır?

Çiçekler, yediden yetmişe herkesin çok sevdiği canlılardır. Güzel görünümleriyle çeşit çeşit çiçekler aynı zamanda mis gibi kokuları ile hayran olmamanın
Çiçek ve Bitkiler

Mor kadife çiçeğin bakımı nasıl yapılmalıdır?

Çiçekler, güzel görünümleri ve hoş kokuları ile birlikte çok sevilen bitkilerdir. Pek çok özel günde de sıklıkla hediye edilen çiçekler,