Yaşam

İbn-i Sina’nın ‘pürüzsüz ciltler’ için 1000 sene önce önerdi. Günde sadece 100 gram tüketilmesi gereken besin

İbn-i Sina tarafından bin yıl önce tavsiye edilen besin, cilt başta olmak üzere birçok fayda sağlıyor. Günde yalnızca 100 gram tüketilmesi önerilen besin, parlak ve pürüzsüz cilt isteyenlerin bir numaralı tavsiyesi oluyor. İşte İbn-i Sina’nın seneler önce önerdiği besin…

İbn-i Sina’nın Kuru Kayısı Önerisi ve El-Kanun fi’t-Tıb Kitabındaki Yeri

İbn-i Sina’nın tavsiye ettiği besinler arasında yer alan kuru kayısının yararları saymakla bitmiyor. Günde 100 gram tüketilmesi önerilen kuru kayısı, cilt için oldukça yararlı oluyor. Cilt için parlaklık ve pürüzsüzlük etkisi oluşturan kuru kayısı, kas fonksiyonlarının korunmasına da yardımcı oluyor. Ayrıca İbn-i Sina’nın da ele aldığı besin, özellikle cilt için sıklıkla tercih edilebiliyor.

İnsanlar alternatif tıp için doğaya yönelince, hangi besinlerin tüketilmesi gerektiği sorusu da ortaya çıktı. Pek çok uzman farklı besinleri önerirken, İbn-i Sina yıllar öncesinde bazı besinlere dikkat çekti. İbn-i Sina’nın El-Kanun fi’t-Tıb kitabına da konu olan kuru kayısının faydaları saymakla bitmiyor. Başta cilt olmak üzere birçok yararı dokunan besin, İbn-i Sina tarafından yıllar öncesinde ele alındı.

Kuru kayısı
Kuru kayısı / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

Cilt İçin Kuru Kayısının Faydaları ve Diğer Özellikleri

  • Cilt parlaklığı: Kuru kayısı cildin doğal parlaklığını korumasına yardımcı olur.
  • Kuru kayısı yağı: Cildin parlak ve pürüzsüz görünmesi için cildin canlandırılmasına yardımcı olur.
  • Kuru kayısı suyu: Uyuz, egzama ve güneş yanığının sebep olduğu kaşıntıların tedavisinde tercih edilebiliyor.
  • Cilt sorunlarının tedavi sürecinde destekçi olabiliyor.
  • Kasları besler.
  • Potasyum bakımından en zengin meyvelerdendir. Kan gelişimi ve büyümede etkili olabiliyor.
  • Protein sentezi için fayda sağlayabiliyor.
  • Kanın pıhtılaşmasını sağlamaya destekçi olabiliyor.
  • Göz sağlığını koruyabiliyor: Kuru kayısı, göz sağlığı için önemli olan A vitamini açısından zengindir ve bu sayede göz sağlığını destekler.
  • Kan seviyelerine faydası olabiliyor: Kuru kayısı, demir açısından zengin olması sebebiyle anemi (kansızlık) riskini azaltır ve kan yapımını destekler.
  • Solunum yollarını rahatlatabiliyor: Kuru kayısı, solunum yolu sağlığını destekleyici etkilere sahiptir ve özellikle astım semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir.
  • Kalp ritmini düzenleyebiliyor: Kuru kayısı, yüksek potasyum içeriği sayesinde kalp ritmini düzenlemeye yardımcı olabilir.
  • Sindirim sistemini temizleyebiliyor: Kuru kayısı, sindirim sistemini düzenlemeye ve kabızlık sorununu önlemeye yardımcı olan lif açısından zengindir.

Günde Ne Kadar Tüketilmeli?

Kuru kayısının her 100 gramında 48 kalori bulunmaktadır. Bu nedenle ölçülü tüketilmeli. Toplam 1 kase yenilen yaş meyvenin kuru hali tüketildiğinde, bu oran yarım kase olmalıdır.

Özellikle spor yapanlar için enerji kaynağı olarak tüketilebilecek kuru kayısının günlük 4 adetten fazla tüketilmemesi gerektiği öneriliyor. Diyabet hastalarının ise taze kayısı tüketmeleri tavsiye ediliyor. Ayrıca diyabet hastalığı varsa doktora danışmadan kayısı yenilmesi önerilmiyor.

Kayısı İle Zayıflama

İbn-i Sina’nın da önerdiği kuru kayısı cilt başta olmak üzere insan sağlığına pek çok yarar sağlıyor. Birçok fayda sağlaması kayısının zayıflatıp zayıflatmadığı sorusunu da ortaya çıkartıyor. Kayısının zayıflattığı ile ilgili henüz net bir açıklama bulunmuyor. Bu nedenle kayısının zayıflattığı sadece kanıtlanmamış bir iddia olarak kalıyor.

Kuru Kayısının Fazla Tüketilmesi ve Olası Yan Etkileri

İbn-i Sina’nın El-Kanun fi’t-Tıb kitabında da yer alan kuru kayısının faydaları saymakla bitmiyor. Fakat aşırı kuru kayısı tüketilmesi bazı sağlık sorunlarına da neden olabiliyor. Nitekim kilo kontrolü konusunda problem oluşturabileceği gibi, içerdiği şeker sebebiyle de dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Kan şekerinin artmaması için dikkatli tüketilmesi öneriliyor.

Aşırı kuru kayısı tüketiminin olası yan etkileri şunlardır:

  • Kilo alımı: Kuru kayısı enerji yoğunluğu nedeniyle, aşırı tüketimi kilo alımına neden olabilir.
  • Kan şekeri düzeylerinde dalgalanmalar: Kuru kayısı doğal şeker içerir ve bu nedenle diyabetiklerin dikkatli tüketmeleri önemlidir.
  • Potasyum düzeylerinde yükselme: Kuru kayısı yüksek potasyum içeriği nedeniyle, potasyum düzeylerinin anormal derecede yükselmesine (hiperkalemi) neden olabilir. Böbrek hastalığı olanlar özellikle dikkatli olmalıdır.
  • İshal: Kuru kayısıda bol miktarda bulunan lif, aşırı tüketildiğinde ishale neden olabilir.

Sonuç

İbn-i Sina’nın bin yıl önce önerdiği kuru kayısı, cilt sağlığı başta olmak üzere pek çok fayda sağlamaktadır. Ancak, bu faydalardan yararlanmak için önerilen miktarlarda tüketilmesi önemlidir. Aşırı tüketim, kilo alımı, kan şekeri düzeylerinde dalgalanmalar ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.

Günde sadece 100 gram tüketilmesi önerilen kuru kayısı, ölçülü şekilde tüketildiğinde cilt sağlığına olumlu katkılar sunar ve genel sağlığı destekler. İbn-i Sina’nın El-Kanun fi’t-Tıb kitabında da yer alan bu değerli besin, dengeli ve sağlıklı bir diyetin parçası olarak tüketilmelidir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

Manalı kısa güzel sözler. Manalı kısa ve güzel sözler nelerdir?

Eşe dosta göndermelik, kişinin mutlu olmasını sağlayacak belli başlı sözler bulunmaktadır. Bu sözlerin sosyal platformlar üzerinden gönderilmesi kişilerin birbirlerini mutlu
Yaşam

Camdaki çizikler nasıl geçer? Camdaki çizikleri geçirmek artık çok kolay

Temizlik konusunda yapılan yanlışlar bazen eşyalarımıza zarar vermemize neden olabilir. Daha çok yanlış yapılan temizliklerde verile fiziksel hasarlardan olan ve