Bilim Yaşam

İç gezegenler hangileridir?

İnsanlık hayatları boyunca uzaya akıp onu merak ettiler. Son yüzyılda ise bu merakın sonuçlarını hep birlikte almaya başladık. Önceleri yalnızca yıldızları izleyerek onlar hakkında fikir yürüten insanlar şimdilerde diğer gezegenler üzerinde araştırmalar yapmaya başladılar. Tabi bu araştırmalar da bizleri bir sınıflandırma içerisine itti. Bu sınıflandırmalar gezegenlerin sıralanışları ve özelliklerine göre ayrılmaları şeklinde oluştu. Bu kapsamda oluşturulan bir sınıflandırma grubu ise iç gezegenler. İç gezegenlerin ne olduğunu ve iç gezegenlerin nasıl sıralandığını sizler için araştırdık.

İç gezegen nedir?

İç gezegen tabiri, güneş sisteminde yer alan gezegenlerin bazıları için kullanılan bir tabirdir. Karasal gezegenler olarak da tanımlanırlar. İç gezegenler Güneş’e daha yakın olan ve sıcaklığı diğer gezegenlere göre daha fazla olan gezegenlerdirler. Güneş sisteminde her gezegenin güneşe ve diğer gezegenlere belirli bir uzaklığı vardır. Bu sistemde bir düzen içerisinde dönmeye devam edene gezegenlerden Güneş’e daha yakın olanlar iç gezegenler olarak tanımlanırlar.

İç gezegenler hangileridir?

Güneş sistemindeki gezegenler benzer özelliklerine göre iç ve dış gezegenler olarak iki gruba ayrılmıştır. bu gezegenlerin her bir grupta kendi aralarında benzer dönüş hızları ve sıcaklık seviyeleri gibi ortak özellikleri bulunmaktadır. Güneş sisteminde yer alan gezegenler arasında iç gezegenler olarak bilinen gezegenler, Merkür, Venüs, Dünya ve Mars’tır. En büyük ortak özellikleri ise iç gezegenlerin dış gezegenlere göre daha az uydusunun bulunması ve daha yavaş dönmeleridir. Yörüngeleri daha dar olan iç gezegenlerde Merkür ve Venüs’ün uydusu yoktur. Dünya’da da bildiğimiz üzere yalnızca Ay isimli bir uydu ve Mars çevresinde de 2 uydu vardır. Gezegenlerin uydu sayısı dışarı doğru açıldıkça artmaktadır. İç gezegenlerin tümü demir çekirdekli soğutulmuş magma kayalıklardan oluşmaktadır ve hepsi tarihlerinin erken dönemlerinde jeolojik olarak aktif olmuş olan gezegenlerdirler.

İç gezegenler nasıl sıralanır?

İç gezegenlerin kendi içerisinde de bir sıralanma sistemi bulunmaktadır. İç gezegenlerin sıralanışında ilk sırada Merkür bulunmaktadır. Merkür’den sonra Venüs, Venüs’ün ardından Dünya ve son olarak Mars gelmektedir. İç gezegenler sıralanış bakımından Güneş’e yakınlık ve uzaklık olarak sıralanmaktadırlar. Bu sıralama ile iç gezegenler Merkür, Venüs, Dünya ve Mars şeklinde sıralanırlar.

İç gezegenlerin özellikleri nelerdir?

İç gezegenlerin ortak özelliklerinin yanı sıra kendi başlarına iç gezegenler arasında bulunmalarını sağlayan ve gezegenlerin yapılarını ortaya koyan özellikleri de bulunaktadır. İç gezegenler olan Merkür, Venüs, Dünya ve Mars’ın jeolojik yapıları ve özellikleri şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Merkür

Merkür, iç gezegenler arasında en küçüğü ve en iç kısımda olanıdır. Atmosferi bulunmayan bir gezegendir. Yaşam döngüsü bulunmayacak bir gezegen olan Merkür, her günlük döngüsünde kaynama noktası ve donma noktası arasında değişim geçirir. Bir gün içerisinde Merkür kaynama noktasından donma noktasına ve daha sonra donma noktasından kaynama noktasına doğru döngü devam ettirir.

Venüs

Venüs oldukça garip bir yapıya sahiptir. Boyut, yoğunluk ve kütle bakımından Dünya ile eşit özelliklere sahip olduğu için benzer bir atmosferi ve yeşil yapısı olması beklenen Venüs, bunun tersine yağmurlu bir gezegendir ve yağmuru sülfürik asit olarak yağar. Cıvadan daha sıcak bir gezegendir ve bu da atmosferi ile birlikte Venüs’ün yaşama sahip olamayacak bir başka gezegen olmasına yol açar. Güneş’e daha yakın olmasından dolayı Venüs Dünya’ya kıyasla daha radyoaktiftir.

Dünya

İç gezegenler içerisinde yaşamı desteklediği bilinen tek gezegen Dünya’dır. Üzerinde yaşadığımız gezegenimizin yörüngesi yaşamı mümkün kılan kaynaklara sahip olduğu için Dünya’da yaşam bulunmaktadır. Sıcaklık ve soğukluk bakımından yaşam oluşumuna imkan tanıyan tek gezegendir. Atmosferi zehirsiz olan gezegen olma özelliği de yine yalnızca Dünya’da bulunmaktadır.

Mars

Mars iç gezegenler arasında Dünya’ya en ok benzeyen gezegendir. Geçmişte üzerinde yaşam belirtileri olduğuna inanılan bir gezegen olan Mars’ta su bulunmuştu. Sıcaklık olarak iç gezegenler arasında en soğuk olan gezegendir. Sıcaklığı ve yapısı el verecek şekilde değiştirildiği zaman ise Mars’ın yaşanabilir bir gezegen olacağı inancı bulunuyor. Bunun üzerine devam eden bilimsel çalışmalar da var. Mars’ın diğer gezegenlerden en büyük farkı ise çekirdeğinin çoğunlukla nikel ve daha az olacak şekilde sıvı demirden oluşması.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

Manalı kısa güzel sözler. Manalı kısa ve güzel sözler nelerdir?

Eşe dosta göndermelik, kişinin mutlu olmasını sağlayacak belli başlı sözler bulunmaktadır. Bu sözlerin sosyal platformlar üzerinden gönderilmesi kişilerin birbirlerini mutlu
Yaşam

Camdaki çizikler nasıl geçer? Camdaki çizikleri geçirmek artık çok kolay

Temizlik konusunda yapılan yanlışlar bazen eşyalarımıza zarar vermemize neden olabilir. Daha çok yanlış yapılan temizliklerde verile fiziksel hasarlardan olan ve