Yemek Tarifi

İçli köftenin yanına ne gider?

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan enfes bir yöresel yemek içli köfte. Enfes olduğu kadar da kalorisi yüksek ve özellikle hassas mide yapısına sahip kişilere ağır gelen bir yapısı var ne yazık ki. Ne kadar ağır da olsa vazgeçemediğimizi kabul etmek gerek. Sonrasını bile bile içli köfteleri arka arkaya yiyenler için ise hem yanında alternatif oluşturacak hem de bu nefis yemeği hafifletirken lezzetine lezzet katacak yemekler ile süslemek de mümkün tabii.

Haşlanmış içli köfte kalorisi ne kadar?

Haşlanmış içli köfte, kalori içeriği bakımından yüksek bir yemektir. Kalori miktarı, içli köftelerin yapımında kullanılan malzemeler ve pişirme yöntemi gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ancak ortalama olarak bir adet haşlanmış içli köfte, yaklaşık olarak 150-200 kalori içerebilir. Bu nedenle, dengeli bir diyet için sınırlı miktarlarda tüketilmelidir.

İçli köfte
İçli köfte

İçli köftenin yanına ne gider?

İçli köfte Doğu mutfağında hazırlandığı zaman sofranın baş tacı olarak görülen ve sıcak sıcak yenildiği anda nefis tadıyla damaklarda iz bırakan bir yemek. Yağlı yapısını hafifletmek ya da bu yemeğin lezzetine lezzet katmak isteyenler için ise işte içli köftenin yanına hazırlanabilecek alternatif önerileri:

Haydari ve humus

Haydari özellikle etli ve yağlı yemeklerin yanında hazırlanarak hem öğünü hafifleten hem de bu etli yemeklere çok yakışan bir meze olmasıyla biliniyor. Fakat yoğurtlu bir şey tercih etmeyenler için bu meze ihtimali ortadan kalkarken onlara önerebileceğimiz bir diğer meze humus. İki meze de hem sağlıklı yapıları hem de hafif oluşlarıyla içli köfte gibi ağır yemeklerin yanına sunulabilecek ve lezzetine yakışacak alternatifler arasında yer alıyor.

Patlıcan salatası

Patlıcan salatası özellikle Güneydoğu Anadolu mutfağında kebapların ve et yemeklerinin yanında sunulan yarı salata yarı meze cinsinde bir gıda. Sıcak közlenmiş patlıcanların yoğurt ve tereyağı ile buluşması sonucu oluşan bu meze hem sağlıklı yapısı ile öğününüzü hafifletecek hem de içli köftenin lezzetini pekiştirecek cinsten bir yemek.

Cacık

Yöreden yöreye sunumu değişse de değişmez ana malzemeleri salatalık ve yoğurt olan cacık ise ferahlatıcı tadı ile yemekten sonra soda ihtiyacına yer bırakmazken bir yandan da kendi lezzetini masaya dahil ederek kendini ideal bir alternatif konumuna taşıyor. İçli köftenin yanına en iyi hazırlanacak cacık ise içerisine nane konularak hazırlananı olacaktır.

Kereviz salatası

Kereviz salatası bu yöresel yemeğin yanına daha aykırı bir tat arayanlar için ideal bir alternatif. Yoğurt, kereviz, mayonez, limon ve cevizin bir araya gelerek oluşturduğu bu salatanın yakışıp yakışmayacağı damak zevkinize kalmışken, içli köfteye bambaşka bir bakış açısı getireceği ise kesin.

Bulgur pilavı ve pirinç pilavı

Bu maddede asıl olarak ele alınması gereken pilav bulgur pilavı. Yine içli köfte ile aynı yöreye ait olan bu yemek yöresinde genellikle etli yemeklerin yanında tercih edilen ve yakıştırılan bir yemek türü. Eğer bulgur pilavı pek sizlik bir seçenek değilse onun yerine pirinç pilavı tercih ederek yine içli köftenin tadına tat katabilirsiniz. Bulgur pilavı tercih edeceklere en önemli tavsiye ise, pilavı pişirirken içerisine az bir miktar zerdeçal atmaları olacaktır. Zerdeçal hem pilavın hem de içli köftenin tadını pekiştirecek bir baharat.

Güzel bir başlangıç için çorbalar

İçli köfte gibi yemekleri yedikçe yiyesi gelenler için sıcak başlangıçlardan bazı fikirler akşam yemeğini hem daha doyurucu hem de mideniz için daha sağlıklı kılabilir. Domates çorbası, tarhana çorbası, yayla çorbası ve mercimek çorbası bu lezzete en çok yakışacak çorbalar arasında yer alırken, eklemek gerekiyor ki eğer cacık ya da haydariyi çoktan seçtiyseniz bu kategoride masanıza en çok yakışacak ve farklı bir tat katacak çorba domates çorbası olacaktır.

Ayran
Ayran

Naneli ayran

İçli köfte gibi yemeklerin yanında kola ya da buna benzer asitli içecekler tercih etmek hem erkenden tıkanmanıza hem de sonrasında karın ağrılarına sebep olabilir. Eğer ev yapımı doğal ayran hazırlar ve hazırlık aşamasında içine nane katarsanız, ferahlatıcı bir içecek ve güzel bir alternatif elde etmiş olursunuz. Bu alternatifi tercih edecekler için en önemli tavsiye ise ayranı hazırladıktan sonra nane ile iyice karışması açısından mutfak robotundan çekebilir ve ayranı sunmadan önce kısa bir süre dolapta soğumaya bırakabilirsiniz.

İçli köfte sunumu nasıl yapılır?

İçli köfte, genellikle taze ve sıcak servis edilir. Servis edilmeden önce içli köfteler haşlanmış veya kızartılmış olarak hazırlanır. İçli köfte, genellikle pirinç, bulgur, mısır unu gibi malzemelerle yapılır, ve içinde et, tuz, baharatlar, sebzeler, ve bazen de soslar kullanılır. İçli köfte, genellikle kızarmış ekmeğin içine konulur ve üzerine taze soğan, maydanoz, dereotu, kırmızı biber, tuz, karabiber, limon, veya sirke gibi malzemelerle süslenir. İçli köfte, ayrıca yoğurt, acılı ekşi sos, acı biber gibi malzemelerle de servis edebilir.

Çoban salatası

Çoban salatası ve mevsim salata gibi artık sofraların klasikleşmiş olan lezzetlerini tercih ederek de içli köftenin yanına sağlıklı ve iştah açıcı bir alternatif sunabilirsiniz. Salatanızı zeytinyağı ile tamamlamak hem salataya hem de içli köfteye tat katacaktır.

Kızarmış içli köfte kalori ne kadar?

Kızarmış içli köfte, haşlanmış içli köfteye kıyasla daha yüksek kalori içerebilir çünkü kızartma işlemi yapıldığında yemeğe ekstra yağ eklenir. Bu nedenle kızarmış içli köfte bir adeti yaklaşık olarak 250-300 kalori içerebilir. Bu nedenle, dengeli bir diyet için sınırlı miktarlarda tüketilmelidir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yemek Tarifi

Sadece 3 malzeme ile yapabileceksiniz. Mozaik pasta nasıl yapılır?

Dünyanın en basit ama en lezzetli tatlılarından biri olan mozaik pastayı hiç bu kadar kolay yapılabildiğini biliyor muydunuz? Sadece 3
Beslenme Yemek Tarifi

Leblebinin faydaları. Leblebi evde nasıl yapılır?

Nohutun kavrulmasıyla ortaya çıkan inanılmaz bir lezzet olan leblebi, günümüzden yüzlerce yıl önce keşfedilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. İlk olarak