Yaşam

İnsanlar kendilerini neden gıdıklayamaz?

Arkadaşlarınız ile eğlenmek için onları gıdıklayabilirsiniz. Bazı insanlar bu tür bir hamleye karşı gülerek tepki verebilirler. Ancak bazı insanlar ise bu tür bir eleme karşı tepkisiz kalabilir. Fakat her ne olursa olsun, bir insan kendi kendini gıdıklayamamaktadır. Gıdaklanma hissiyatının oluşabilmesi için deride dokunma duyusunu algılayan sinirlerin çok hafif bir şekilde uyarılması gerekmektedir. bu şekilde yapılan bir uyarılma sayesinde de insanlar gıdıklanma hissiyatını yalayabilmektedir. Fakat kendi kendinize bu uyarılmayı yapamıyorsunuz. Bu yazımızda sizlere, insanların neden kendi kendilerini gıdıklayamadıklarını açıkladık.

Gıdıklanma nedir?

Sinir sisteminin çok hafif bir şekilde uyarılmasının ardından insanlarda ürperme ya da huylanma gibi duygular oluşmaktadır. bu uyarılmanın ardından da insanlar, gülmeye de başlayabiliyor. Bunlara ek olarak bazı insanlar, bu tür uyarılmalara karşı herhangi bir tepki vermiyor. Fakat bazı insanlar ise bu tür uyarılmalara karşı kahkaha atarak gülebiliyorlar. Kısacası gıdıklanma olayı kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor. Aynı zamanda bazı gıdıklanma ya da huylanma olayları, kişilerde psikolojik bi duruma dönüşebiliyor. Bu kişilerin bazı vücut bölgelerine dış kaynak yaklaştığı an bile huylanmaya başlıyor. Halk arasında bu tür huylanmalara ise “tik” deniyor. Bu tür eylemlerin daha ileri safhaları olabiliyor. bu tür durumları yaşayan kişilerin hemen bir uzman doktora görünmesi ve gerekli tedavi yöntemlerini uygulaması gerekiyor. Genellikle bu tür durumlarda kişilerin bir psikologdan yardım alması tavsiye edilir.

En çok gıdıklanan bölgeler nerelerdir?

Vücudumuzdaki her bölgede gıdıklanma hissiyatını yaşayabilirsiniz. Ancak vücudun bazı bölgelerindeki cilt çok daha hassas oluyor, bu yüzden de bu bölgelerdeki gıdıklanma hissiyatı çok daha yüksek oluyor. genellikle ayak tabanı, koltuk altı ve karın bölgesinin yan taraflarındaki gıdıklanma hissiyatı çok yüksek olmaktadır. Ek olarak ise diz kapağının üst kısımlarındaki hafifçe uyarılmalar da huylanmalara ve gıdıklanmalara yol açabilmektedir. Boyun bölgesinin hassas bölgelerine yapılan bu uyarılmalar da kişide gıdıklanmanın başlamasına neden olabilmektedir. Genellikle vücudumuzun hassas olarak bilinen birçok bölgesi gıdıklanmaya müsaittir.

Bazı insanlar neden gıdıklanmaz?

Az ya da çok olmak üzere her insanda gıdıklanma duygusu vardır. fakat bazı insanlar bu tür uyarılmalara karşı bir tepki vermezler ya da kendilerini rahat bir şekilde tutabilir. Bu insanlarıda da gıdıklanmadığını düşünürüz. Ancak belirli durumlar çerçevesine bu insanlar da kolaylıkla gıdıklanabilir. Bunlar ile brilikte bazı insanların her bölgesi de gıdıklanmayabilir. Bir kişinin ayak tabanı çok kolay bir şekilde gıdıklanabilirken, boyun bölgesinde bu şekilde bir hissiyat yaşamayabilir.

İnsanlar neden kendilerini gıdıklayamaz?

Eğer siz çok çabuk bir şekilde gıdıklanan bir kişiyseniz bile asla kendi kendinizi gıdıklayamadığınızı görmüşsünüzdür. Çok kolay bir şekilde gıdıklanan insanların kendilerini neden gıdıklayamadığı ise büyük bir merak konusu. Aslında bu durum oldukça normal. Çünkü gıdıklanma olayı, dışarıdan gelen bir etmen yüzünden sinir sisteminin hafifçe uyarılmasından kaynaklanıyor. bu uyarılmaya karşı ise insanlar gülme huylanma gibi tepkiler veriyor. Ancak bu uyarılmalar, karşı taraftan gelen eylemler olursa insan vücudu bu şekilde bir tepki veriyor. Çünkü dış kaynaklı olan bu tepkilere karşı sinir sisteminden giden sinyaller, beyin tarafından farklı bir şekilde algılanıyor. Bu yüzden de beynimizde bizim bu şekilde bir tepki vermemize neden oluyor. Ancak bu uyarılmaları kendi kendimize yapmaya kalktığımızda ise yapılan bu uyarılmalar, dış kaynaklı olmuyor. Dış kaynaklı olmayan bu uyarılmalara karşı da beynimiz herhangi bir tepki vermiyor. Çünkü bu uyarılmayı kendiniz yapıyorsunuz. Bu yüzden de beynimiz, kendimiz tarafından yapılan bu uyarılmayı bir tehdit olarak algılamıyor. Gıdıklanma eylemi, dış kaynaklı olan uyarılmaları tehdit olarak algılayan beynimizin vermiş olduğu bir savunma tepkisidir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

10 saniyenin altında fark ederseniz dahisiniz. Baykuşların arasında gizlenen kedi nerede?

İnsan gözü yanılmalara müsait bir yapıdadır. Bunun nedeni ise beynimizin gördüklerini otomatik olarak tamamlama güdüsüdür. Bir fotoğraf yeterince kafa karıştırıcı
Yaşam

Karınca yumurtası yağı neden yasaklandı?

İstenmeyen tüyler yüzyıllardır kadınların başının derdi. İstenmeyen tüylerden kurtulmak için pek çok yol denenmiştir ancak bunlardan en etkili olan yollardan