Sağlık

Bağırsakları temizleyen ve ‘kabızlıktan koruyan’ besin hangisidir? Kabızlıktan kurtaran, bağırsakları çalıştıran mucize kür

Sağlıklı yaşam alışkanlıklarının yaygınlaşmaya başladığı günümüzde geçmiş zamanlarda tedavi amaçlı kullanılmış fakat şimdilerde eskisi kadar çok tercih edilmeyen bazı gıdaların isimleri tekrar anılmaya başladı. Bu gıdalar içerisinde uzmanların ısrarla tavsiye ettiği baz besinler var ki, insan vücudunun temizlenmesinde ve kansere karşı koruyucu kalkan oluşmasında görev alıyorlar. Uzmanların beslenme alışkanlıkları içerisine dahil edilmesini tavsiye ettiği mucizevi besin, düzenli tüketimi ile sağlığı koruyor ve bağırsakları yeniliyor.

Bu besin kalın bağırsağı koruyor

İnsanların beslenme alışkanlıklarına dahil ettikleri zaman hayatlarının değişmesi sağlayan bazı besinler bulunuyor. Bu besinler içerisinde hem bağırsakları temizleyen hem de kolon kanseri olarak bilinen kalın bağıtsak kanserine karşı vücudunuzu koruyan bir besin car. Uzmanların özellikle kış aylarında tüketilmesini ısrarla tavsiye ettiği bu besin, aslında hepimizin kış aylarında sofralarında bulunması gereken kara lahanadan başkası değil. Kara lahana içerisindeki yüksek vitamin ve mineral içeriği ile bağırsak florasının çalışma hızını katkı sağlıyor ve bağırsaklarda kabız sorununun önüne geçiyor. Kabızlığın yol açtığı hastalıklar arasında bulunan ve risk teşkil eden kolon kanserinin önüne geçmek için mevsiminde taze karalahana tüketilmesi oldukça önemli.

Karalahana içerisinde barındırdığı C vitamini, potasyum, kükürt, kükürt, magnezyum, bakır, demir, A, B ve E vitaminleri sayesinde insan vücudu için vazgeçilmez gıdalar arasında yer alıyor. Karalahana aynı zamanda yüksek antioksidan içeriği sayesinde vücudun toksinlerden arındırılmasını sağlıyor. Besin liflerinin tamamı sağlıklı olan karalahana aynı zamanda kalın ve ince bağırsakta bağırsak florasını iyileştirmeye ve bağırsaklarda yararlı bakteri üretimini desteklemeye yarıyor.

Karalahana nasıl tüketilmeli?

Karalahana tüketmek isteyenler karalahanayı nasıl tüketeceklerini de merak ediyorlar. Karalahana bitkisini tüketirken, öncelikle bilinmesi gereken en önemli detay, yüksek miktarda kükürt ve bakır içerdiği için sürekli olarak tüketilmemesi gerektiğidir. Kış aylarında sağlıklı bir besin olan karalahana bu içeriği nedeni ile haftada en fazla 3 kez tüketilmesi gereken bir besin. Eğer karalahana haftada 3 kereden fazla tüketilecek ise mutlaka iyotlu tuz ile dengelenerek tüketilmelidir. Karalahanayı çorbalarda, sarmalarda ve sebze yemeklerinde kullanabilirsiniz. Daha çok haşlanmış hali ile suyunun da tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Karalahana faydaları nelerdir?

Karalahana düzenli ve doğru bir tüketim ile insan sağlığına bilinen pek çok faydası bulunmaktadır. Vücudumuza sağladığı faydalardan yararlanmak için karalahana tüketen bireyler ise karalahananın faydalarını merak ediyorlar. Karalahananın düzenli tüketimi ile insan sağlığına faydaları şu şekilde karşımıza çıkıyor:

  • Astım, romatizma, siyatik, sarılık ve safra kesesi hastalıklarında tedavi olarak kullanılabilir.
  • Kara lahana kandaki şeker oranını düşürmesi ile bilinir. Yükselen kan şekerinin düşürülmesinde etkilidir. Ancak porsiyonu dışında ve aşırı sık tüketimi ile düşük kan şekeri sorununa yol açacaktır.
  • Karalahananın suyunun taze şekilde içilmesi mide ve bağırsak ülseri hastalıklarına iyi gelmektedir. Bu su ile hem mide hem de bağırsaklarda oluşan hastalıkları tedavi etmek mümkündür.
  • Cilt sağlığını olumlu şekilde etkiler. Düzenli tüketimi ile ciltte kolajen artışı sağlar ve cildinizin daha genç görünmesine katkıda bulunur.
  • Karalahana içerdiği yüksek demir değerleri sayesinde kemiklerin güçlenmesini de sağlar. Bu şekilde ilerleyen yaşlarda kemik erimesi gibi hastalıkların oluşma riskini de düşürdüğü bilinmektedir. Karalahana özellikle gelişim çağında kemikleri güçlendirmektedir.
  • Karalahana bağırsak yolu hastalıklarının önüne geçmektedir. Bağırsaklarda oluşan kurtlanma ve parazit gibi sorunları bu şekilde tedavi etmek mümkündür.
  • Karalahana antioksidan içeriği yüksek bir besindir. Bu da dönemsel hastalıkların önüne geçmeye yardımcı olur. Kış aylarında düzenli karalahana tüketimi ile vücutta enfeksiyon oluşumunun önüne geçmek de mümkündür. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskini düşürür.
  • Kanserli hücrelerin tedavi edilmesini sağlar. Hasar görmüş olan hücreleri tedavi ederek yenilenmesini sağlar. Karalahana özellikle kolon kanseri ve kadınlarda meme kanserinin önüne geçtiği bilinen besinler arasında yer almaktadır.
  • Bağırsak florasının iyileşmesine katkı sağlar ve bu şekilde kabızlık sorununun önüne geçer. Karalahana içerisinde yüksek miktarda yararlı besin lifi içermektedir. Besin lifleri bağırsaklarda yararlı bakterilerin sayısını arttırır ve bağırsaklarda çalışma düzeni oluşturur.

Karalahananın zararı var mıdır?

Karalahana düzenli tüketimi ile sağlıklı bir besindir ve tüketilmesinde herhangi bir zarar yoktur. Ancak karalahananın tüketiminde aşırıya kaçılması sonrasında bazı sorunlar meydana gelebilir. Karalahana böbrek ve gut hastalığı olan bireylere önerilmeyen besinler arasındadır. İçerdiği Oxalates maddesi nedeni ile bu bireylerde semptomları hızlandırabilir. Bunların dışında tüketilmesinde bir zarar yoktur.

Kabızlıktan kurtaran, bağırsakları çalıştıran mucize kür

İnsan vücudunun belirli durumlara verdiği belirli tepkiler ve bizi uyarmak için sinyal gönderdiği zamanlar vardır. Bağırsak sağlığımızın dengesizleştiği ve buna bir çare bulmamız gerektiği sinyalini de vücudumuz kabızlık ile bizlere gönderir. Oldukça can yakıcı bir rahatsızlık olan kabızlık konusunda yapılan araştırmalar ise en çok yardımı dokunacak olan şeyin lifli gıdalar tüketmek olduğunu söylüyor. İşte bundna yola çıkarak hazırlanan bir başka karışım da bu lifleri içermesi ile kabızlığa iyi geliyor.

Kabıza son veren muhteşem kür

Kabıza yakalanmış olanlar için hem medikal hem de doğanın kucağında seçilmiş pek çok tedavi bulunmakta. Özellikle kabızlık sorununun geçirilmesi için yeşil sebzeler gibi gıdada lif ve su oranı yüksek yiyecekler tercih edilerek bu sorunu çözmek ve daha seyrek rastlamak mümkün. İşte kabıza son veren, bağırsakların çalışmasını düzenleyen mucize karışım:

Malzemeler

  • 1 su bardağı hurma
  • Yarım su bardağı limon suyu
  • 1 su bardağı kuru erik
  • 1 su bardağı kayısı
  • 6 su bardağı su

Hazırlanışı

Sahip olduğunuz malzemelerin tamamını önce küp küp kesin ve bir blender içerisine atarak üzerine 6 su bardağı kadar su ekleyin. Bu aşamada isterseniz bir yemek kaşığı zeytinyağı ile bir adet 200ml’lik maden suyu alarak ikisini de blender içerisine ekleyin ve ağzını kapatarak çalıştırın. Belirli bir süre çalıştıktan sonra karıştırıp tekrar çalıştırın ve bu işlemi 4 kez tekrarlayın. Sonunda elde ettiğiniz homojen karışımı bir kaba alarak dolapta saklayabilir ve dilediğiniz aralıkla tüketebilirsiniz. Yalnızca dikkat etmeniz gereken nokta bu karışımın aşırı tüketilmesinin ciddi sorunlara yol açabilir. Özellikle geceleri yatmadan önce tüketiminin ayrıca iyi geldiğini ve kilo vermeye yardımcı olduğunu bilerek tüketmek de en iyisi olacaktır.

Kabıza kaşı alternatif yöntemler

Kürler hazırlanabileceği gibi farklı yöntemler de kullanılarak kabızlıktan kurtulabilirsiniz. Bu yöntemler arasında hem yeme içme alışkanlıklarına bağlı yapılabilecekler hem de yaşam biçimi olarak davranışlar bulunmakta. İşte kabızlıktan kurtulmak için yöntemler:

Zeytinyağlı pırasa yiyin

Az tuzlu, yanında başka bir şey olmayan zeytinyağlı pırasadan sabah, öğle, akşam olmak üzere 3 öğünün her birinde bir avuç kadar yemek hem lifli hem yağlı yapısı sayesinde daha sağlıklı bir şekilde bu sorundan kurtulmamızı sağlıyor.

Bolca su da için

Her zaman söylendiği gibi kabızlığa lifli gıdalar iyi gelse de bu lifli gıdalar vücudumuzdan su çeken gıdalar bunlar. Bu nedenle lifli ya da kepekli gıdalar gibi gıdaları tükettikten sonra üzerine bolca su içmeyi ihmal etmemeliyiz.

Egzersiz önemli

Sadece yemek yiyerek ya da su içerek hayat geçmez. Bir yandan da sahip olduğumuz bedenleri çalıştırmak ve daha genç daha zinde bir şekilde yaşamaya devam etmek için elimizden geleni yapmalıyız. Günde 30 dakika koşu, ara sıra esneme hareketleri ile bir de üzerine rutin egzersizler eklerseniz emin olum tüm sorunlar geçecek.

Zeytinyağlı incir

İncirin lifli yapısı sayesinde bağırsaklara iyi geldiğini ve çalışmasını düzenlediğini biliyoruz. Bilmediğimiz ise bu gıdanın zeytinyağı işle olan buluşması. Birkaç parça kuru inciri alarak küçük bir kasede zeytinyağı içerisine koyun ve gece boyu öylece kalsın. Sabah uyandıktan sonra kaşıklayarak yiyebilir ve faydasını görebilirsiniz.

Yeşil sebzeler hayat kurtarır

Yeşil sebzeler sulu yapıları ve içerdikleri yüksek lif seviyeleri ile doğal birer bağırsak koruyucu olsalar da aynı zamanda bahsettiğimiz gibi su açısından dikkatli davranarak bu tarz gıdaları tüketmek daha sağlıklı olacaktır.

Uyku düzeni kurun

Uyku düzeni de pek bilinmese de her organı etkiler. Çok ya da az uyumak metabolizma dengesini bozacak bu da vücudun normal fonksiyonlarını yerine getirememesine neden olur.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Burun tıkanıklığını ortadan kaldıracak doğal yöntemler

İnsanların belki de en çok karşılaştıkları sorunlardan biri olan burun tıkanıklığının birçok farklı sebebi bulunmaktadır. Bu yüzden de insanlar, burun
Sağlık

Probiyotik – prebiyotik nedir, probiyotik ve prebiyotik işe yarar?

Kişinin sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için son derece önemli bileşenler arasında yer alan Probiyotik – prebiyotikler kişinin kaliteli bir yaşam