Vejetaryenlerin vazgeçilmez besini kaju. Günde bir avuç kaju yemenin faydaları nelerdir?
Doğa biz insanlar için çok kıymetli ve çok büyük bir şifa alanıdır. İçerisinde binlerce çeşit meyve, sebze, ot ve yemiş bulunduran doğa, insanlık için son derecede önemlidir. Doğada yetişen bitkilerden, meyve ve sebzelerden günlük ihtiyacımız olan besinleri, vitamin ve mineralleri karşılamaktayız. Doğa insanların temel fizyolojik ihtiyaçlarının karşılanmasını büyük ölçüde halletmektedir. İçerisindeki bazı meyvelerden ve sebzelerden vücudumuzun ihtiyaç duyduğu pek çok şeyi karşılamaktayız. Doğanın bizlere sunduğu meyvelerden birisi de kaju meyvesidir. Kaju her ne kadar cips olarak bilinse de aslında bir meyvedir. Ancak kullanım alanı genelde cips olduğu için genellikle kajuyu cips olarak tüketmekteyiz.
Doğal yağ bakımından zengin kuruyemişler, insan sağlığına çok faydalıdır. Sindirim sistemini düzenlerken, cilt sağlığını desteklerken, doğru miktarda tüketildiği taktirde kilo vermeye yardımcı olur. Beyin sağlığını destekler ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. C, E, K ve B6, B12 vitaminlerince zengin kaju, lezzetiyle hemen hemen herkesin gözdesi oluyor. Peki ya kajunun faydaları nelerdir ve ne kadar tüketmek gerekir?
Vitamin deposu olan kaju Güney Amerika (özellikle Brezilya), Güneydoğu Asya ülkeleri (Çin, Hindistan, Endonezya) ve Batı Afrika’da çok fazla yetişmektedir. Bu bölgelerde sık yetiştiği için her bölgede farklı bir anlam ve isim almıştır. Özellikle dünyanın sadece belli başlı yerlerinde yetişmesi onun ticari değerini arttıran bir unsurdur. Pek çok ülkeye ihraç edildiği için ekonomiye de çok büyük katkısı bulunmaktadır. Kaju tropikal bir meyve olduğu için maalesef ki ülkemizde yetişmemektedir. Türkiye’de yetişmeyen kaju meyvesi genellikle Avrupa ülkelerinden satın alınmaktadır.
Kaju, kuruyemişler arasında en çok tercih edilen yemişlerden birisidir. Özellikle çok besleyici ve faydalı olması onu daha da önemli ve değerli kılmaktadır. Uzmanlar her ne kadar çiğ hali ile tüketilmesinin daha sağlıklı olduğunu söylese de genellikle cips halinde çok fazla tüketilmektedir. B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerinin yanı sıra yüksek oranda K, E ve C vitaminleri barındıran kaju, tam bir vitamin deposudur. Çok faydalı ve besleyici olması hasebiyle tarihin her döneminde çok fazla kullanılmıştır. Kaju meyvesi en çok Güney Amerika’da yani Brezilya’da yetişmektedir. Ancak Portekizli denizcilerin kaju tohumlarını almaları ve Batı Afrika’ya ekmeleri ile zamanla tropikal iklimlerin hüküm sürdüğü yerlerde yetişmeye başladı. Orta Amerika’da Maragon olarak bilinen kaju meyvesi günümüzde pek çok bilimsel araştırmaya konu olmuştur. Yapılan araştırmalar sonucunda bir sürü faydasının olduğu tespit edilmiştir. Kısaca kajunun faydalarına bakacak olursak;
- Doymamış yağ asitleri bulundurur.
- Kalp sağlığına çok iyi gelmektedir.
- Kolestrolü düşürmektedir.
- Diyabet hastalığına iyi gelmektedir.
- Yüksek oranda vitamin bulundurmaktadır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
- Çok besleyici ve doyurucudur.
- Protein oranı çok yüksektir.
- Kas, iskelet ve sinir sistemini korumaktadır.
- Kan basıncını dengeler.
- Karnı tok tuttuğu için kilo vermeyi hızlandırmaktadır.
Kaju meyvesi yüzyıllardır her bölgede yetişmekte olan ve kullanılan bir meyvedir. İçerisindeki faydaları ile adından sıkça bahsettiren kaju, pek çok hastalığa karşı çok etkili bir silahtır. Tıp başta olmak üzere pek çok alanda kullanılmıştır. Doymamış yağ asitleri barındırdığından hem kalp sağlığına iyi gelmekte hem de bağışıklık sistemini korumaktadır. Vücudumuzun ihtiyacı olan vitaminleri, mineralleri tek başına rahatlıkla karşılayabilmektedir. Ayrıca çok zengin proteine sahip olduğu için özellikle vejetaryenlerin kullandığı bir besindir. Karnı tok tuttuğu için ve çok besleyici olduğu için kilo vermek isteyenlerin de başvurduğu bir yöntemdir. Ayriyeten hamilelik döneminde de sıklıkla kullanılması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Kaju Ana Vatanı: Brezilya’dan Dünyaya Yayılımı
Kaju ağacı (Anacardium occidentale), ana vatanı Güney Amerika’nın doğu kıyısı olan Brezilya’dır. 16. yüzyılda Portekizli denizciler tarafından keşfedilmiş ve dünya genelinde yayılmıştır. Günümüzde kaju ağacı, tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişir ve en büyük kaju üreticisi ülkeler arasında Nijerya, Hindistan, Vietnam ve Brezilya bulunmaktadır.
Tropikal ve Subtropikal Bölgelerde Kaju Yetiştiriciliği
Kaju ağacı, ılıman iklimlere sahip tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişir. Bu bölgelerde kaju ağaçlarının verimli bir şekilde büyümesi için yeterli sıcaklık ve nem sağlanmaktadır.
Dünya Genelinde Kaju Üretimi ve Ticareti
Kaju üretimi ve ticareti, dünya genelinde büyük bir ekonomik değere sahiptir. Kaju, özellikle Afrika, Asya ve Güney Amerika’da üretilir ve dünya çapında ihracatı yapılır. Bu kuruyemişin popülaritesi ve değeri nedeniyle, kaju üretimi ve ihracatı önemli bir gelir kaynağı olarak kabul edilir.
Kajuyu yemeklerinizde de kullanabilirsiniz
Kajulu Tavuk
Malzemeler;
- 125 gram tavuk göğsü
- 1 kırmızı biber
- 2 yeşil soğan
- 1 orta boy kırmızı soğan
- 3-4 bebek mısır
- 5 yemek kaşığı soya sosu
- 3 tatlı kaşığı esmer şeker
- 1 çay bardağı kaju fıstık
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tutam karabiber
- 4 yemek kaşığı su
Yapılışı;
Bu yemeğin tarifi Tayland’dan geliyor. Tayland usulü bir tavuk yemeği demek pek doğru olacaktır. İlk olarak tavukları küçük küçük doğruyoruz. Akabinde küp küp soğanları doğrayıp, bebek mısırları çapraz bir şekilde keserek, yüksek ateşte ısıttığımız tavamızın içerisine kajuları ekledikten sonra tüm malzemelere soteleme işlemi yapıyoruz. 5 dakika yüksek ateşte sotelenen malzemelerin ardından ateşi orta hale alıp, soya sosunu, suyu, şekeri ve karabiberi ekleyip tekrar yüksek ateşte pişirmeye devam ediyoruz. O malzemeler pişerken ayrı bir tavada, biberleri soteleyerek ana malzemelerin olduğu tavaya ilave ediyoruz. Tüm malzemeler karıştıktan sonra, kısık ateşte tavukların piştiğinden emin olduktan sonra ocağın altını kapatıp dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz. Afiyet olsun…
Kajulu Muffin
Malzemeler;
- 8-8,5 yemek kaşığı margarin
- 1,5 su bardağı un
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 3 yumurta
- 2 çorba kaşığı süt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
- 100 gram dövülmüş kaju
Yapılışı;
İlk olarak yağı ve pudra şekerini mikser yardımıyla güzelce çırpıyoruz. Bu ikili kıvam aldıktan sonra, yumurtaları teker teker ekleyip çırpma işlemine devam ediyoruz. Kaju dışındaki tüm kuru malzemeleri ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz. Tüm malzemeler homojen bir kıvamda olduktan sonra, kajuların bir kısmını muffinin üzerine süsleme olarak ayırırken, bir kısmını da harcın içerisine ekliyoruz. muffin hamurunu, kalıplara döktükten sonra üzerini kaju ile süsleyerek, önceden ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun…