Beslenme

Kalorisi düşük ama besleyici abur cuburlar hangileridir?

Dışarıda satılan kuruyemiş, işlenmiş gıdalar, çikolata, cips kola gibi ürünleri marketlerden almadan çıkmıyoruz. Hele ki çikolata, bisküvi gibi reyonların önünde bazen çok çelişkili kalabiliyoruz. Alsak mı almasak mi?.. Çocukluğumuzdan beri sürekli olarak evde, okulda, ya da parkta arkadaşlarımızla birlikte ya da ailecek bir çay sohbetinde mutlaka yanımızda abur cubular olabiliyor. Bunları yerken bir taraftanda kilo almaktan korkuttuğumuz için bu yiyeceklerden uzak durmak isteriz. Ancak bir çikolata yada film izlerken bir patlamış mısır yemek o anımızı daha keyifli hale getirecektir. Bunun için artık kilo almadan hem de abur cubur yiyebilirsiniz. Bu tarz yiyeceklere sağlıklı abur cubur deniyor. Sağlıklı abur cubur sınıfına giren yiyeceklere gelin birlikte göz atalım.

Abur cuburlar, günümüzde birçok insanın vazgeçilmez yiyeceklerinden biri haline gelmiştir. Özellikle fast-food tarzı yiyeceklerin yaygınlaşması ve iş yoğunluğu nedeniyle, insanlar daha fazla vakit ayırmadan hızlı bir şekilde beslenmek istemektedirler. Ancak, sağlıksız abur cuburların tüketimi obezite, kalp hastalıkları ve diğer birçok sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, kalorisi düşük ama besleyici abur cuburların tüketimi, sağlıklı bir yaşam tarzı için önemlidir.

1. Kalamata Zeytin

Zeytin aslında kahvaltılıkta yeriz diye düşünürüz ama kalamata zeytinini gün içerisinde tüketebilirsiniz. Abur cubur sınıfına giren kilo aldırmayan bir yiyecek oldukça etli ve tuzlu olması patates cipsi kadar tatmin edici bir tadı var. Kalori almamış olmanızda da avantaj. Üstelik zeytinin içerdiği yüzde 75 ‘i kalp dostu tekli doymamış yağlardan oluşuyor. 90 kalori, 8 gr yağı, 4 gr karbonhidrat, 2 gr lif, 1 gr protein,460 mg sodyum.

2. Yağsız patlamış mısır

Bir kase yağsız patlamış mısırda bir dilim tam tahıllı ekmekten daha fazla lif bulunuyor. Yağsız bir patlamış mısırın içerisinde  94 kalori, 1 gr yağ, 17 gr karbonhidrat, 3,5 gr lif, 3 gr protein, 214 mg sodyum bulunur.

Yoğurt
Yoğurt

3. Meyveli probiyotik yoğurt

Probiyotik yoğurtlar her diyet listesinde mutlaka bulunur. Ancak önemli bir nokta var. Sadece diyet yapanlar değil herkesin rahatlıkla yiyebileceği harika bir lezzet meyveli yoğurtlar. Abur cubur olarak tüketseniz de size asla kilo aldırmaz ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Meyveli probiyotik bulamıyorsanız eğer, meyveli kefirlerde gayet güzel kalorisi düşük sağlıklı atıştırmalıklar arasına girer

4. Kuru üzüm ve leblebi

Bir çay bardağı kadar hem leblebi hem de kuru üzümü birlikte yediğiniz takdirde hem besleyici hem de verdiği tokluk hissi sayesinde sürekli yemek isteyeceksiniz. Kuru üzüm ve leblebinin diğer kuruyemiş çeşitlerinden kalorisi daha düşük  bir kuru meyve çeşididir. Bunun dışında bir de bademde yine kalorisi düşük kuru meyve kategorisine girer.

5. Bitter Çikolata

Her zaman krizlerine girdiğiniz çikolatanın sağlıklı atıştırmalık ürünü bitter çikolata hem kalorisi düşük hem de bir porsiyon kadar yiyebilirsiniz. Böylelikle kalori derdi, kilo olacak derdi olmadan rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bitter çikolatanın gofret barındıranları ya da kek olanları bu kategoriye girmez. Diğer kekli ve gofretli çikolatalar daha çok kalori almanızı tetikler.

6. Pirinç patlaklı yiyecekler

Bun yiyeceklerde bazıları meyveli bazıları sade olabiliyor. Hem besleyici yönü hem de atıştırmalık olarak gayet sağlıklı lezzetler. Bu tarz abur cuburları tüketirken gün içerisinde ikiyi geçmeyecek şekilde tüketelim. İçerisinde kalorisi düşük olsa da yine kilo aldırabilir.

7. Vasa Peynir

İlk yediğinizde ağzınıza çok kuru bir tat verebilir ama içerisinde bulunan peynirle oldukça harika bir tadı vardır. Üstü light labne peynir, biraz bal ve pekmez izle hem tatlı hem tuzlu yiyeceği bir arada yiyebileceğiniz harika bir lezzet bunun peynirsiz olanları da var ancak onların tadı daha farklı çok tatlı tadı gelmez ama çok tuzlu da değildir. Aslında diyabet ve tansiyon hastalarının rahatça kullanabileceği de bir ürün

8. Puding

Şimdi pudingin neresi sağlıklı bir atıştırmalık diyebilirsiniz. Ancak Puding dışarıdan satılan değil evde kendi malzemelerimizle yaptığımız harika bir atıştırmalığa dönüşebilir. Bunun için ilk yapmanız gereken şey biraz light süt, biraz kakao birlikte karıştırıp içerisine de bir miktar tereyağı attığınız zaman istediğiniz kıvamda puding yiyebilirsiniz.

9. Meyve Şekeri

Meyve, insan sağlığı için önemli bir kaynak olabilir. Ancak, yüksek miktarda şeker içerebilirler. Bu nedenle, meyve şekerinin yerini tutabilecek sağlıklı atıştırmalıklar seçmek önemlidir. Örneğin, kuru meyveler, meyve suyu veya muz gibi kalorisi düşük ama besleyici yiyecekler, tatlı isteğinizi karşılamak için mükemmel bir seçenek olabilir.

10. Fındık

Fındık, omega-3 yağ asitleri ve lif açısından zengin olan bir başka kalorisi düşük atıştırmalıktır. Fındık, özellikle kalp sağlığı için faydalı olan yüksek miktarda doymamış yağ içerir. Ayrıca, fındık, kan şekeri seviyelerini düzenlemede yardımcı olan magnezyum gibi mineraller açısından da zengindir.

Sonuç

Kalorisi düşük ama besleyici abur cuburlar, sağlıklı bir yaşam tarzı için önemlidir. Meyve, sebze, fındık, yoğurt, tam tahıllı krakerler, popcorn, kuruyemişler ve süt, düşük kalorili ve besleyici seçeneklerdir. Ancak, tuz, şeker ve yağ eklenmiş abur cuburların tüketiminden kaçınılmalıdır. Sağlıklı bir yaşam tarzı için, düşük kalorili ve besleyici yiyeceklerin tüketimi, egzersiz ve stresten uzak durmak önemlidir. Sağlıklı bir yaşam için düzenli aralıklarla egzersiz yapmak, yeterli miktarda uyku almak, sigara ve alkol tüketiminden kaçınmak da önemlidir.

Not: Bu makale sadece bilgilendirme amaçlıdır ve sağlık sorunları ile ilgili doktorunuza danışmalısınız.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Her gün neden en az bir yumurta yemeliyiz?

Sağlıklı beslenen pek çok insanın en çok tükettiği besinler arasında yer alan ve protein açısından oldukça zengin olan yumurtanın insan
Beslenme

Mikrodalga fırın besinlerin değerini düşürür mü?

Yoğun geçen günlerin ardından yemek yapmak zor olabiliyor. Bu nedenle bazen dışarıdan getirdiğimiz yemekleri mikrodalga fırınlar kullanarak ısıtarak tüketiyoruz. Aynı