Karaciğer yağlanmasının belirtileri nelerdir?
Karaciğer yağlanması, pek çok farklı nedene bağlı olarak karaciğerde yağ birikmesi olarak görülen ve toplumda çok yaygın olan bir hastalıktır. Karaciğer, sağlık açısından son derece önemli bir organ olduğu için karaciğer sağlığına çok dikkat edilmelidir. Sağlıklı bireylerin karaciğerde az miktarda yağ bulunur ve normal olan bu durumdur. Ancak sağlıksız beslenme, yeteri kadar hareket etmemek ve bazı kötü alışkanlıkların olması, karaciğerde var olan yağ oranının çok fazla atması sonucunda karaciğer yağlanması meydana gelir. Türkiye de, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamın fazla olduğu bir ülke olduğundan her 4 bireyden birinde karaciğer yağlanmasına rastlanır. Buna ek olarak, karaciğer yağlanması oluşur ise, karaciğerde fonksiyonel ya da yapısal birtakım olumsuzluklar meydana gelebilir. Karaciğer yağlanması kesinlikle bir an evvel fark edilmesi ve önlem alınması gereken bir rahatsızlıktır. Peki, karaciğer yağlanmasının belirtileri nelerdir? İşte karaciğer yağlanmasının belirtileri.
Karaciğer yağlanması nedir?
Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinde aşırı düzeyde ve normalin çok çok üzerinde yağ birikmesi sonucunda oluşan bir karaciğer hastalığının isimlendirmesidir. Karaciğer yağlanması, karaciğer hücreleri içerisinde çok ciddi fonksiyonel bozukluklara sebebiyet verebilir. Karaciğer kanseri, hatta siroz hastalığına kadar pek çok hayati risk barındıran hastalık, karaciğer yağlanmasının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Hepatosteatoz olarak da isimlendirilen karaciğer yağlanması, hemen belirti göstermez. Karaciğer yağlanmasının belirlileri genellikle üst düzeye varana kadar kendini göstermez. Karaciğer yağlanması, karaciğer sağlığı üzerinde çok önemli ve ciddi kayıplara neden olabilir. Bu hastalık, bir an önce uzman bir hekim tarafından teşhis edilmeli ve hem gerekli uygulamalar anlatılmalı hem de acilen tedaviye başlanmalıdır. Aksi halde durum, kişiyi yaşam kaybına kadar varabilen ciddi sorunlara gebe bırakabilir.
Video: KARACİĞER YAĞLANMASI TEDAVİSİ! – (İDEAL BESLENME PROGRAMI) / 5 Dakikada Sağlık
Karaciğer yağlanmasının nedenleri nelerdir?
Karaciğer, vücutta yer alan yağ metabolizması için son derece büyük önem arz eden bir organdır. Çalışması ve enzim dengeleri pek çok neden dolayısı ile zarar görürse, karaciğer bunun ardından hem yağlanmaya hem de büyümeye başlar. Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinde aşırı düzeyde ve normalin çok çok üzerinde yağ birikmesi sonucunda oluşan bir karaciğer hastalığıdır. Karaciğer yağlanması, aşırı kilodan tutun da sigara kullanımına, ilaç kullanımından tutun da hareketsiz yaşama kadar pek çok birbirinden bağımsız ancak birleşince çok riskli olabilen nedenler dolayısı ile gelişebilir. Karaciğer yağlanmasının başlıca nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Aşırı kilo hatta obezite
- Aşırı miktarda alkol ve sigara tüketimi
- Hızlı bir biçimde kilo alıp verme durumu
- Sürekli olarak vücuda alınan birtakım ilaçlar
- Hareketsiz yaşam tarzı
- Düzensiz ve sağlıksız yaşam tarzı
- Yüksek ve kötü kolesterol
- İnsülin direnci hatta diyabet hastalığı
- Toksin içeren bazı gıdaların sık sık tüketimi
- Gebelik
Karaciğer yağlanmasının belirtileri nelerdir?
Pek çok kişi, hatta Türkiye’de her 4 kişiden biri karaciğer yağlanması yaşamaktadır. Karaciğer yağlanmasının pek çok belirtisi bulunur. Karaciğer yağlanmasına bağlı olarak gelişen belirtiler acilen fark edilmeli ve bir an önce uzman bir hekim tarafından tedavi edilmeye başlanmalıdır. Aksi halde karaciğer yağlanması, çok ciddi yaşamsal fonksiyon kayıplarına önayak olabilir. Karaciğer yağlanmasının belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- İştahta azalma
- Hızlı kilo kaybı
- Halsizlik hissi
- Sürekli yorgunluk
- Burun kanaması
- Sarı cilt
- Sarı gözler
- Cildin alt kısmında ağ görünümlü damar oluşumu
- Şiddetli karın ağrısı
- Karında şişme
- Bacaklarda şişme
- Erkeklerde meme büyümesi
- Zihinsel bulanma