Beslenme

Karbonatlı su içersek ne olur? Hayatınızdan kesinlikle ihmal etmeyin

Her derde deva olan mucize besin karbonatın sayısız faydasını daha önceleri anlatmıştık. Bu sefer, karbonatlı su içmekten bahsedeceğiz. Karbonatlı su içmek son derece faydalıdır ve düzenli olarak tüketilmelidir. Doktorunuza danışarak tüketebileceğiniz karbonatlı suyun faydalarını sizler için derledik. İşte, karbonatlı su içmenin bin bir faydası.

Karbonatlı su ne işe yarar?

Karbonatlı su, vücudu toksinlerden arındırır. Aynı zamanda vücutta oluşan kötü kokuları azaltır. Karbonatlı suyun sayısız faydası bulunur.

Karbonatlı su içmek, kişinin vücut pH dengesini etkileyebilir. Vücut pH dengesi, vücuttaki asitlerin ve bazların oranını ifade eder. Normalde, insan vücudu hafif alkali (bazik) bir yapıya sahiptir. Ancak, bazı durumlarda vücut asitik hale gelebilir. Bu durumda, karbonatlı su tüketimi vücut pH dengesini düzenleyebilir. Karbonatlı su, alkali bir madde olan bikarbonat içerir. Bikarbonat, asitleri nötralize ederek vücut pH dengesini düzenleyebilir.

Karbonatlı su içmenin faydaları nelerdir?

  • Gaz oluşumunu önler

Midedeki asit seviyesinin yükselmesi sonucunda midede ve karında şişlikle beraber gaz problemi yaşanır. Aşırı miktarda tüketilen baharatlı ve acı besinler sonucunda oluşan gaz, karbonatlı su ile geçirilebilir. Akşam yemeklerinden en az 1 saat sonra yarım bardak kadar karbonatlı su içmek mide için oldukça faydalıdır. Karbonatta bulunan mineraller, midenin rahatlamasını ve gazın azalmasını sağlar.

Ayrıca, karbonatlı su içmek, sindirim sistemine de faydalı olabilir. Karbonatlı su, mide asitlerini nötralize ederek mide yanması gibi sorunların önlenmesine yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra, karbonatlı su tüketimi, kabızlık gibi sindirim sorunlarına da iyi gelir. Karbonatlı su, içerdiği mineraller sayesinde bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık sorununu giderir.

  • Hazımsızlık problemini çözer

Sık sık hazımsızlık şikayeti çeken kişilerin de düzenli aralıklarla karbonatlı su içmesi öneriliyor. Özellikle kafein ve asit içerikli içeceklerin zararlarını minimuma indiren karbonat, besinlerin çok daha hızlı bir şekilde sindirilmesini sağlar. Bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesine de yardımcı olur.

  • Mide yanmasını geçirir

İyice çiğnememek ve çok fazla yemek yemek mide sorunlarını tetikleyen davranışlardır. Fazla yemek yemek ve az çiğnemek, midede hazımsızlığa neden olur. Buna çare olarak maden suyu tüketmek akıllara gelse de karbonat da son derece etkili bir çaredir. Karbonat, mideye oldukça iyi gelen bir maddedir. Karbonatlı suyu içerken hızlı ve büyük yudum ile içmek çok zararlıdır. Bu yüzden karbonatlı su minik yudumlar ile yavaş bir şekilde içilmelidir.

  • Ağızda bulunan yaraları iyileştirir

Ağız ve diş sağlığı sanıldığından çok daha önemli bir konudur. Bakımına yeterli özen gösterilmeyen dişler sararır, çürür ve en sonunda tutunamayarak düşer. Ayrıca ağız bakımı iyi düzeyde yapılmadığı zaman ağız kokusu da meydana gelir. Bu evrede ise karbonatlı su devreye giriyor. Günde 1 – 2 defa karbonatlı su ile gargara yapmak ağız ve diş sağlığını olumlu etkiler.

  • Ağrı kesici görevi görür

Kas ağrıları yaşayan kişilerin rotasını karbonatlı suya çevirmelerinin zamanı geldi. Karbonatlı su, ağrı ve kramplara sürüldüğü zaman bu ağrılar hafifler.

  • Güneş yanıkları için çözüm

Karbonatlı su, güneş yanıklarına ve çok ciddi olmayan yanıklara oldukça iyi gelir. Yanıkların üzerine biraz karbonatlı su sürüldüğünde yanıkların acısı hafifler. Eğer çok ciddi bir yanığınız yok ise, yanığın üzerine çok yoğun olmadan biraz karbonatlı su sürebilirsiniz.

  • Vücuttaki pH seviyesini korur

Karbonatlı suyu düzenli olarak tüketmek ayrıca vücutta uyku sırasında azalan pH seviyesinin de normale dönmesine yardımcı olur. Geceleri uyumadan yarım saat kadar öncesinde karbonatlı su içmek ihmal edilmemelidir.

Su
Su

Karbonatlı su ile kilo verilir mi?

Karbonatlı su, elbette ki kilo vermeye son derece yardımcı olan bir içecektir. Yarım litre suya 2 çay kaşığı karbonat eklendiği taktirde vücutta bulunan fazla yağlar erir. Bu bakımdan doğru beslenme ve hareket de oldukça önemlidir. Ayrıca karbonatlı su aynı zamanda vücutta bulunan kasları değil, yağları yakar. Bu durum da çok daha fit ve sağlıklı görünmeyi destekler.

Karbonatın besin değeri

Besin Değeri100 gramda1 Çay Kaşığı (2 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori0 kcal0 kcal% 0.0
Karbonhidrat0.0 g0.0 g% 0.0
Lif0.0 g0.0 g% 0.0
Protein0.0 g0.0 g% 0.0
Yağ0.0 g0.0 g% 0.0
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini0.0 IU0.0 IU% 0.0
C Vitamini0.0 mg0.0 mg% 0.0
Potasyum0.0 mg0.0 mg% 0.0
Kalsiyum0.0 mg0.0 mg% 0.0
Demir0.0 mg0.0 mg% 0.0

Karbonatlı suyun sağlık açısından faydalarını öğrendikten sonra, şimdi karbonatlı su tüketimine dair birkaç ipucuna değinelim. Karbonatlı su tüketirken, içerisine limon, nane yaprakları veya çilek gibi doğal malzemeler eklemek lezzetini artırabilir. Ayrıca, karbonatlı su tüketirken, düzenli aralıklarla ve küçük porsiyonlar halinde tüketmeye özen göstermek, olumsuz etkileri önlemek açısından önemlidir.

Karbonatlı su tüketirken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise tüketim miktarıdır. Günlük tüketilmesi gereken su miktarı kişiye göre değişebilir. Ancak, genel olarak yetişkin bir kişinin günde en az 2 litre su tüketmesi önerilmektedir. Karbonatlı su tüketim miktarı ise, günlük toplam su tüketiminin yüzde 10-20’si kadar olmalıdır.

Karbonatlı su tüketimi konusunda bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise çocuklardır. Çocukların karbonatlı su tüketimi sınırlı tutulmalıdır. Ayrıca, hamile kadınların da karbonatlı su tüketimi konusunda doktor tavsiyesine uygun hareket etmeleri önerilir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Bezelye saklarken bunlara nelere dikkat etmeli?

Sebze ve meyveleri mevsimi geçse bile hala tazesini tüketmek isteriz. Zamanı olmasa da bazı meyve ve sebzeleri tüketmek gibisi yok.
Beslenme

Hasta olmak istemiyor musunuz? Canan Karatay’dan özel tarif: Bunu için gerisine karışmayın

Yaz aylarının yerini kış aylarına bırakmasına son derece az bir zaman kalırken, mevsim geçişlerinde hasta olmamak ve daha güçlü bir