Karpuz çekirdeklerini asla yemeyin
Yaz aylarının iyiden iyiye gelmesiyle birlikte yazlık meyve ve sebzeler market reyonlarında yerini alırken bu meyveler arasında, yazın vazgeçilmez meyvesi olan karpuz da yerini almaya başlıyor. Yazın sıcak günleriyle, sulu dokusuyla içlerin ferahlamasına yardımcı olan karpuz hemen hemen herkesin yaz aylarındaki gözdesi oluyor. Sağlık açısından da birçok faydası bulunan karpuz, kişinin su ihtiyacının belli ölçüde karşılamaya yararken içerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde kişinin sağlıklı olmasına yardımcı olmaktadır. Karpuz yenilirken belki de en çok tartışılan konular arasında yer alan çekirdeğin yenilip ya da yenilmemesi gerektiği bu haber dizimizin en temel konusu. Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi karpuzun, çekirdeği yenildiğinde vücutta ne gibi problemlerin yaşanmasına neden olur? İşte karpuz çekirdeğine dair tüm detaylar!
Karpuz çekirdeği yenir mi?
Lifli yapısıyla insan sağlığına birçok faydası bulunan karpuzun çekirdeği yenildiğinde vücut içerisinde herhangi bir problemin olup olmayacağı en çok merak edilen konular arasında yerini alıyor. Bir kesim karpuz çekirdeğinin oldukça sağlıksız olduğunu dile getirirken, bir kesim karpuz çekirdeği yemenin herhangi bir problem olmayacağına dair dikkat çekiyor. Peki karpuz çekirdeği yemenin herhangi bir zararı bulunuyor mu?
- Karpuz mevsimin geldiği şu günlerde karpuz tüketiminde dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar bulunmaktadır. Bu hususların başında ara öğünlerde tüketilen karpuzun, yemeklerden 2 saat sonra tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Bu yöntem sindirim sistemine bir anda yüklenmenin önüne geçerken aynı zamanda kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.
- Karpuz tüketimi ara öğün yerine, ana yemekle birlikte tüketilecekse o noktada ekmek tüketmemeye özen gösterilmesi gerekir. Besin değeri açısından karbonhidrat sınıfına giren karpuzu, tüketirken dengelemek ve diğer besin gruplarıyla olan etkileşimlerini bilmek önemlidir.
- Karpuzun çok fazla olgunlaşması, orta kısımlarında kumlanma ve kötü bir kokunun oluşmasına neden olmaktadır. Bu gibi bir durumla karşılaşmanız durumda karpuzu kesinlikle tüketmemeniz gerekir. Aksi taktirde zehirlenme problemiyle karşı karşıya kalmanız çok olasıdır.
- Karpuz çekirdeği sindirim sistemi tarafından sindirilmediği için karpuz çekirdeğinin yutulmaması gerekir. Karpuz çekirdeğinin yutulması, mide ağrılarının oluşmasını tetikleyici bir özellik taşımaktadır.
Karpuzun faydaları nelerdir?
- İçeriğinde bolca bulunan C vitamini sayesinde, kişinin günlük olarak alması gereken C vitamini seviyesinin %16’sını tüketilen bir porsiyon karpuz karşılamaktadır.
- Yeterli miktarda ve porsiyon kontrolü yapılarak tüketilen karpuz, kan basıncının dengelenmesine yardımcı olurken tansiyon seviyesinin dengede olmasına yardımcı olmaktadır.
- Karpuzun içerisinde bulunan bileşenler, kanser hücrelerinin vücutta uzaklaştırma konusunda oldukça iyidir. Kanserli hücreyle savaştığı yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir.
- Vücut içerisinde oluşan yağ birikintisinin önüne geçerek, vücutta oluşan yağların dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır.
- Güçlü bir antioksidan kaynağı olan karpuz, yeterli miktarda tüketildiğinde vücut içerisindeki toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.
- Yeterli miktarda tüketilen karpuz, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur ve mevcut olan kabızlık probleminin geçmesine yardımcı olmaktadır.
- Vücudun ihtiyacı olan suyu karşılamaya yarasa da su tüketiminin ihmal edilmemesi gerekmektedir.
- Karpuzun içerisinde yer alan kolin bileşeni, hafızanın güçlenmesine yardımcı olurken beyinsel fonksiyonların sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır.
- Bilhassa antrenman sonrasında oluşan kas ağrılarının geçmesine yardımcı olan karpuz, mevcut olan kas ağrılarınızın tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır.
- Cildin nem dengesinin kurulmasına yardımcı olan karpuz, saç köklerinin ve saç hücrelerinin güçlenmesine de yardımcı olmaktadır.
Karpuzun besin değerleri;
- C vitamini (16 mg)
- Pantotenik asit
- Biotin
- Potasyum (230 mg)
- A vitamini
- B1 vitamini
- B6 vitamini
- Bakır
- Magnezyum
Bir porsiyon 200 gramlık bir karpuz 60 kaloridir
200 gram karpuzun içerisinde;
- 15 gram karbonhidrat
- 0,80 gram lif
- 8 miligram likopen bulunmaktadır.