Karpuz ishal yapar mı?
Bazı gıdalar sindirim sisteminin aktif bir şekilde çalışmasını tetikleyen durumların başında gelirken bu gıdaların tüketilmesi gerektiğinden fazlaca tüketilmesi, kişinin ishal gibi çeşitli durumlarla karşı karşıya kalmalarına neden olmaktadır. Kişinin sağlıklı bir yaşam standardı içerisinde bulunabilmesi için düzenli olarak sağlıklı gıdaları yeterli seviyede tüketmesi önemli olan durumlar arasında yer alırken, yazımızın bu bölümünde son dönemlerde sıklıkla aratılan başlıklardan bir tanesi olan karpuz ishal yapar mı sorusuna dair tüm detayları inceleme altına alacağız. İşte karpuzun ishal yapıp yapmayacağına dair tüm detaylar…
Karpuz ishal yapar mı?
İshal problemi kişinin yaşam kalitesini hayli derinden etkileyen bir durum olurken, ishal probleminin oluşmasına neden olan belli başlı durumlar olurken son dönemlerde karpuzun kişide ishal probleminin oluşmasını tetikleyip tetiklemediği merak edilirken, karpuz esasında ishal probleminin oluşmasını büyük ölçüde önleyen gıdalardan bir tanesidir. Karpuzun içerisinde yer alan A,B,C ve D vitaminleri vücudun sağlıklı bir durum içerisinde olmasına yardımcı olurken aynı zamanda bağırsaklarda bulunan bakterilerin sağlıklı bakterilere dönüşmesine yardımcı olmaktadır. Karpuzun yaklaşık olarak yüzde 98’i su içeriğinde olurken, karpuzun lifli yapısı bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan durumlar arasında yer aldığı yapılan araştırmalar tarafından görülmüştür. Bağırsakların dengeli bir şekilde çalışmasını sağlayan karpuzu mevsiminde yeterli ve düzenli olarak tüketmeniz kişinin bağırsaklarının sağlıklı bir şekilde çalıştığına yardımcı olduğu bilinmektedir.
Karpuz ishale iyi gelir mi?
İshal bağırsakların dengesinin bozulması sonucunda meydana gelen durumların başında gelirken, sindirim sisteminin bozulması kişinin yaşam kalitesini fazlasıyla düşüren durumlar arasında yer almaktadır. İshal problemi aynı zamanda vücudun dengesinin bozulmasına neden olan durumların da başında gelmektedir. Büyük ölçüde vücutta mineral, vitamin, protein ve yağ kaybının oluşmasına neden olan ishali doğal yöntemlerle yok etmek de esasında mümkün olan durumlar arasında yer almaktadır. Karpuz bu durumda, bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan etmenlerin başında gelirken, lifli yapısı sayesinde bağırsaklarda bulunan bakterilerin sağlıklı bakterilere dönüşmesine yardımcı olmaktadır.
Karpuzun faydaları nelerdir?
Karpuzun mevsiminde yeterli ve düzenli miktarlarda tüketilmesi kişinin sağlıklı bir durum içerisinde olmasını sağlayan son derece önemli gıdalar arasında yerini almaktadır. İçeriğinde bulunan bileşenler sayesinde kişinin sağlık seviyesini üst seviyelere çıkaran karpuzu düzenli olarak tüketmeniz kişinin hayat içerisinde de kaliteli bir yaşamda bulunmasına yardımcı olmaktadır. Karpuzun faydalarını şu şekilde sıralamamız son derece doğru olacaktır;
- Bir porsiyon karpuzun tüketilmesi kişinin günlük olarak C vitamini ihtiyacının yüzde 16’sının karşılanmasına yardımcı olmaktadır.
- Karpuzun yeterli miktarda tüketilmesi kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olurken, kişinin tansiyon seviyesinin uygun ölçüde olmasına yardımcı olmaktadır.
- Kanserle mücadele noktasında son derece etkili bir besin kaynağı olan karpuz, kanser vakalarının azalmasına yardımcı olmaktadır.
- Vücutta çeşitli ölçülerde yağ birikiminin engellenmesine yardımcı olmaktadır.
- Son derece kuvvetli bir antioksidandır.
- Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olan karpuz, kişinin bağırsaklarının sağlıklı bir şekilde çalışmasına büyük ölçüde yardımcı olmaktadır.
- Vücudun susuzluğuna iyi gelen karpuzu düzenli olarak tüketmek fazlasıyla önemlidir.
- Karpuzun içerisinde bulunan kolin maddesi kişinin hafızasının güçlenmesine büyük ölçüde yardımcı olmaktadır.
- Kas ağrılarının azalmasına yardımcı olan karpuzu düzenli olarak tüketmek önemlidir.
- Cildin nemlenmesine yardımcı olan karpuz aynı zamanda saç hücrelerinin gelişmesine de büyük ölçüde katkı sağlamaktadır.
Karpuzun besin değerleri şu şekildedir;
Besin Değeri | 100 gramda | 1 Porsiyon (150 g) | 100 gram için günlük % değer* |
---|---|---|---|
Kalori | 30 kcal | 45 kcal | % 1.5 |
Karbonhidrat | 7.55 g | 11.0 g | % 2.5 |
Lif | 0.4 g | 0.6 g | % 1.6 |
Protein | 0.6 g | 0.9 g | % 1.2 |
Yağ | 0.1 g | 0.2 g | % 0.2 |
Kolesterol | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
A Vitamini | 569.0 IU | 853.5 IU | % 11.4 |
C Vitamini | 8.1 mg | 12.2 mg | % 13.5 |
Potasyum | 112.0 mg | 168.0 mg | % 3.2 |
Kalsiyum | 7.0 mg | 10.5 mg | % 0.7 |
Demir | 0.2 mg | 0.4 mg | % 1.3 |