Karpuz kaç kalori?
En sevilen meyvelerden biri olan karpuz, yazın verdiği ferahlıkla da gönüllerde taht kurmayı başarmış bir meyve. Kabakgiller familyasının değerli üyesi, insan sağlığı için sayısız fayda içermekte. Lezzetiyle de içerdiği yüksek su miktarıyla da onu sevmeyen yok. Hal böyleyken ve yaz da gelmişken, karpuzun kalorisi merak edilir oldu. İşte karpuza dair her şey.
Karpuzun faydaları
- Bünyesinde çokça C vitamini olan karpuz, tek başına C vitamini ihtiyacının %16’sını karşılar.
- A, B12, C ve D vitaminleri bakımından zengin olan karpuz, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar ve hastalıklardan korur.
- Kan basıncını normal seviyede tutar. Kan basıncını düzenlemesi sebebiyle de karpuz, tansiyonu dengeler.
- Karpuz, kansere bile iyi gelen bir meyvedir. Araştırmalar gösteriyor ki, karpuz diyen kişinin kanser hücreleri düzelmeye başlamıştır. Bu yüzden karpuz yemek çok önemlidir.
- Serbest radikallerin zararını artık bilmeyen yok. Karpuz, serbest radikallerle de savaşarak vücutta etkisiz hale gelmelerini sağlar.
- Antioksidan özelliği sayesinde karpuz, vücuttaki toksinlerin uzaklaştırılmasını sağlar.
- Doğru miktarda yendiği zaman fazla kiloların verilmesini destekler.
- İçerdiği yüksek su miktarı sayesinde sindirimi düzenler ve kabızlık sorununu önler.
- Su içermesi sebebiyle aynı zamanda susuzluk sorununun da önüne geçer.
- Cilt için de harika bir besin olan karpuz, cildin nem kazanmasına destek verir ve saçların çok daha canlı görünmesini sağlar.
- Spor yapan kişilerin de tüketmesinde fayda olan karpuz, antrenman sonrasında kas ağrılarının dinmesinde etkili.
- Hafızayı güçlendiren karpuz, kişinin daha zinde olmasını sağlar.
Karpuz kilo aldırır mı?
Esasında, neredeyse hiçbir besin tek başına kilo aldırmaz. Düzenli ve dengeli beslenip üzerine bir de spor yapılırsa, fit bir bedene sahip olmak hiç de zor değildir. Meyvelere baktığımızda, muz yüksek kaloriye sahip bir meyvedir ve çok sık tüketilmesi önerilmez. Ancak karpuz, miktarı ayarlandığında ve doğru zamanda yendiğinde kilo vermeyi bile destekler. Karpuz bol bol lif içerdiğinden gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Karpuz, içeriğinin neredeyse tamamı sudan oluşan bir meyve olduğundan su ihtiyacının büyük bir bölümünü de karşılar. Karpuzun beyaz kısmı da mutlaka yenmelidir zira yararlı olan vitamin ve minerallerin bir kısmını da orası içerir. Şeker içerdiğinden dikkatli tüketmek gerekse de karpuz oldukça sağlıklı ve su içeren bir besindir. Spor yapanların da tüketmesi tavsiye edilen karpuz, kilo verme sürecindeki insanların halsiz olmalarını engeller. Ayrıca, karpuzu peynir ile tüketmek dengeli bir öğün oluşturmaya ve uzun süre tok kalmaya yardımcı olur.
Karpuz çekirdeğinin faydaları
- Karpuz çekirdeği, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu viral enfeksiyonlar başta olmak üzere birçok hastalıktan korur.
- İçerdiği potasyum, çinko, demir ve bakır sayesinde saç dökülmesini önler ve daha gür saçlara sahip olmanızı sağlar.
- Karpuz çekirdeği, kan şekerini düzene sokar ve tansiyonu dengeler.
- Tüketildiğinde ciltteki gözenekleri açan karpuz çekirdeği, cildin derinlemesine temizlenmesine etki eder.
- İçerdiği Omega-3 sayesinde cildin daha temiz, parlak ve canlı görünmesine destek olur.
Karpuzlu sorbe
- 2 dilim karpuz
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Dilimlediğiniz karpuzları buzdolabında 1-2 saat dondurun. Diğer malzemeleri ve dondurulmuş karpuzu robottan geçirin. Karışımı tekrar buzdolabına koyup 1-2 saat bekletin. İyice donan sorbeyi sevdiklerinizle sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz.
Besin Değeri | 100 gramda | 1 Porsiyon (150 g) | 100 gram için günlük % değer* |
---|---|---|---|
Kalori | 30 kcal | 45 kcal | % 1.5 |
Karbonhidrat | 7.55 g | 11.0 g | % 2.5 |
Lif | 0.4 g | 0.6 g | % 1.6 |
Protein | 0.6 g | 0.9 g | % 1.2 |
Yağ | 0.1 g | 0.2 g | % 0.2 |
Kolesterol | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
A Vitamini | 569.0 IU | 853.5 IU | % 11.4 |
C Vitamini | 8.1 mg | 12.2 mg | % 13.5 |
Potasyum | 112.0 mg | 168.0 mg | % 3.2 |
Kalsiyum | 7.0 mg | 10.5 mg | % 0.7 |
Demir | 0.2 mg | 0.4 mg | % 1.3 |