Kaşar peynirdeki sahtekarlığa dikkat! Yıllardır kaşar peynir niyetine bunları yemişiz
Marketlerden kolaylıkla temin edilebilen kaşar peynirleri için belirli bilindik markalar olmakla birlikte pek de adı duyulmayan markaları da sayarsak birçok alternatif mevcut. Fakat her alternatife güvenerek almak da doğru olmuyor. Üretim alanından direkt olarak bulunup inceleme şansımızın olmadığı bu ürünlerde ise yapılan araştırmalar aslında doğru olduğunu düşünerek aldığımız kaşar peynirlerin içerisine konulan farklı maddeler ile kaşar peynir olan tek özelliğinin ismi olarak kalmasına kadar yol açıyor.
Kaşar peynir sahtekarlığı
Reyonlarda satılan birçok marka kaşar peyniri bulunması hangisinin gerçek hangisinin ise değiştirilmiş ürün olduğunu sorgulamamıza yol açabiliyor. Özellikle her marka tarafından üretilen ürünü alarak kullanmak sağlıksız bir alışveriş çeşidi olarak karşımıza çıkmakta. Çünkü yapılan araştırmaların gösterdiğine göre kaşar peynirlerin içerisine konulan gıdalar aslında konulmaması gereken ve maliyetini düşürmek üzere kullanılan gıdalar. Bu tür gıdaların en yaygın kullanılanı ise patates. Yalnızca kıvamını tamamlamak ve daha az süt kullanarak maliyeti düşürmek amacı ile kaşar peynirin içerisine patates püresi konuluyor.
Aroma vericiler ve tatlandırıcılar
Bir başka tehlike ise tadı tam olarak kaşar peyniri andırmayan peynirlerin içerisine aroma vericiler ve tatlandırıcılar katılarak aslında kaşar peyniri olmayan bu peynirlere kaşar peyniri tadı ve rengi verilmesi yöntemi. Bu tür gıdalarda genellikle süt oranı oldukça az ve patates sile tatlandırıcı oranı yüksek olduğundan hem rengi daha sarı hem de eğer gerçek kaşar peyniri tadına bakacak olursanız daha ağır ve baskın tada sahipler. Çünkü tatlandırıcılar ile hazırlanan bu gıdalarda tam bir doğal peynir tadı elde etmek mümkün olmuyor.
Patates püresi ve nişasta
Kaşar peyniri sahtekarlığında en çok kullanılan ürünler ise patates püresi ile nişasta kullanımı. Hem kıvam vermeleri hem de tat özellikleri nedeni ile tercih edilen bu gıdalar ile hazırlanan kaşar peynirler yenildiği zaman ağızda peynirimsi bir tat bırakmak yerine daha hamurumsu bir tat oluşturuyorlar. Aynı zamanda bu gıdalar ile oluşturulan peynirler bir süre oda sıcaklığında bekletilmesinin ardından tüketilmesi ile ağızda hızlıca dağılan bir yapıya sahip. Bu dağılma ile adeta ağzınızda un varmış gibi hissettiren peynirlerin içerisinde fazlaca nişasta olduğunu anlayabilirsiniz.
Yağ oranı çok yüksek ise dikkat edin
Kaşar peynirler tüm süt ürünler gibi sütten hazırlanan gıdalardır ve her en kadar yağ oranları olsa da bu yağ belirli bir miktarda bulunmaktadır. Ancak bazı ürünler yağ ile doldurulup üzerine kaşar peyniri yazılarak piyasaya sürülmekte ve bu ürünlerin kaşar peynir olmadığı pişirilene ya da yenilene kadar anlaşılamamakta. Bu nedenle alacağınız kaşar peynirlerde yüksek yağ oranları olmamasına dikkat etmelisiniz.
Tost peyniri kaşar peynir değil
Kullanımına uzun yıllardır devam edilen tost peynirleri kaşar peynir olarak sayılan gıdalar arasındaydı. Ancak bu bilgi yanlış bir bilgi. Kaşar peyniri üretirken süt kullanılmak zorunda fakat tost peyniri için bu durum geçerli değil. Artmış peynirleri işlemlerden geçirerek tost peyniri elde etmek mümkün. bu da kullanma tarihi sona ermiş peynirlerin tost peynir olarak tekrar satışa sunulması fikrini beraberinde getirebilir. Dikkat edilmesi gereken noktalar ise kaşar peynir ve tost peyniri arasında ciddi bir fiyat farkı olduğu ya da olması gerektiği.
Gerçek kaşar peynir nasıl anlaşılır?
Kaşar peynir üretiminde süt kullanmak zorundasınız yoksa ortaya çıkan şey kaşar peynir olmayacaktır. Ayrıca kullanılan süt oranı da oldukça yüksek. 1 kilogram kaşar peynir elde etmek için yaklaşık olarak 10-12 kilogram arası süt kullanılmalı. Bu da mevcut fiyatlara bakıldığı zaman en iyimser rakam ile kaşar peynir için kullanılan sütün 60-70 Türk Lirası kadar masraf getireceğini ortaya koyuyor. Bu nedenle bu fiyatların daha altında bulunan ürünlerin kaşar peynir olmadığına emin olabilirsiniz. aynı zamanda süt kokusu vermsi de önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmakta.