Yaşam

Kavun hangi mevsimde yetişir?

Kavun yaz mevsiminin en sevilen ve çoğu zaman karpuz ile beraber akla gelen son derece tatlı, sulu ve ferahlatıcı meyvelerinden bir tanesidir. Kavunun %90’ı sudan oluşur ve bu da kavunun bolca su içermesinden mütevellit pek çok kişi tarafından sıcak yaz günlerinde hayalini kurduğu bir meyvedir. Susuzluğu giderdiği gibi güzel kokulu ve lezzetli bir meyve olan kavun, kalori değeri düşük olduğu için kilo kontrolü yapan kişilerce de sıklıkla tüketilir. Kavun, vitamin ve mineral açısından da son derece zengin bir meyve olarak öne çıkar. Sayısız faydası ve mükemmel bir lezzeti olan kavun hangi mevsimde yetişir? Kavun ne zaman tüketilmelidir? Kavunun faydaları ve besin değerleri nelerdir? İşte tüm bu soruların cevapları.

Kavun hangi mevsimde yetişir?

Kavun yaz mevsiminde yetişen ve bu mevsimin en çok sevilen meyvelerinden bir tanesidir. İlk hasadı yaz mevsimine çok az bir zaman kala yani Mayıs ayının son günlerinde yapılır. Yaz mevsiminin son ayı olan Ağustos ayına kadar hasat süresi devam eder. Yaz mevsimi ile birlikte güzeller güzeli mis kokulu kavun tezgahlarda yerini alır.

Bölgelere göre kavun mevsimi

  • Akdeniz Bölgesi’nde kavun yetiştirmek için mart ayında tohum ekim zamanı gelir.
  • Ege Bölgesi’nde kavun yetiştirmek içinse nisan ayının ilk yarısında ekim zamanı gelir.
  • Marmara ve Trakya‘da da nisan ayının ikinci yarısı ekim zamanı gelir.
  • Orta – Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ise mayısın ilk yarısında tohum ekimi zamanı gelir.

Kavunun faydaları nelerdir?

Leziz ve sağlıklı kavun meyvesinin pek çok faydası bulunur. İşte kavunun sayısız faydası.

  • Kalp – damar sağlığını korur

Kalp – damar sağlığı için ciddi oranda potasyum içeren kavun, çok önemli bir kalp dostudur. Kavunun içerisinde yer alan potasyum, kalp ritim bozukluğunu ve kalp damar sorunlarını önler.

  • Göz sağlığını korur

Görme bozukluğunun önüne geçen bir madde olan beta – karoten maddesi, kavunda bol miktarda bulunur. Kavunda bulunan beta – karoten, göz sağlığını korumaya büyük destek olur.

  • Cilt sağlığını korur

Kavun vitamin, mineral ve yüksek miktarda su içermesi nedeniyle, düzenli tüketimde cildi canlandırır, cilde renk ve nem katar. Bunun için kavunu meyve formunda tüketmek yeterli olduğu gibi, kremlerin içerisinde de bulunur. 1 adet kavunun içini ezip uygun bir kabın içerisine alın ve pürüzsüz bir krem kıvamına gelene kadar süt ekleyip karıştırın. Krem kıvamına gelen karışımı cildinize nazik bir biçimde uygulayın ve 1 saat cildinizde bekletin. 1 saat sonrasında ılık su ile cildinizi durulayın. Haftada bir kez bu maskeyi cildinize uygulamanız, cilt problemlerinizin geçmesine olanak tanır.

  • Böbreklere iyi gelir

Kavunun düzenli bir şekilde tüketilmesi, böbrek iltihaplanmasının önüne geçer. Kavun çekirdeği ile beraber tüketildiği zaman böbrek iltihaplanmalarını azaltır ve tedavisine katkı sağlar.

  • Kaliteli bir uyku sağlar

Uyku sorunu yaşayan kişiler için en doğru çözümlerden bir tanesi, kavun tüketmektir. Geceleri uyusa da uykusunu iyi alamayan kişiler, gün içinde sinirli, stresli ve dikkatsiz olabilirler. Akşam yemeğinden 1 – 2 saat sonrasında kavun tüketmek, sinir sistemini gevşetir ve geceleri rahat bir uyku uyumayı sağlar.

  • Bağırsakları iyi bir şekilde çalıştırır

Kavun düzenli ve yeteri kadar tüketildiği zaman bağırsakların doğru ve bağırsakların sindirimi destekleyecek şekilde çalışmasını sağlar. Sindirim sisteminin düzenli ve iyi bir şekilde çalışması için kavunun çekirdekleri ile birlikte tüketilmesi gerekir. Çekirdekleri ile birlikte tüketildiği zaman kavun, bağırsakları çalıştırır ve kabızlık, hazımsızlık gibi sorunların oluşumunu engeller.

Kavunun besin değerleri

Kavunun besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Besin Değeri100 gramda1 Porsiyon (180 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori28 kcal50.4 kcal% 1.4
Karbonhidrat6.58 g12.0 g% 2.2
Lif0.9 g1.6 g% 3.6
Protein1.1 g2.0 g% 2.2
Yağ0.1 g0.2 g% 0.2
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini0.0 IU0.0 IU% 0.0
C Vitamini21.8 mg39.2 mg% 36.3
Potasyum182.0 mg327.6 mg% 5.2
Kalsiyum11.0 mg19.8 mg% 1.1
Demir0.3 mg0.6 mg% 1.9

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

Katana nedir?

Japon kültürünün en değerli eserlerinden bir tanesi, kılıçlardır. Japonların kılıçlarından en önemlilerinden birine verdikleri isim ise katanadır. Pek çok kez
Yaşam

Resimde gördüğünüze göre karakteriniz nasıl? İlk fark ettiğiniz hayvan kişiliğinizi belirliyor

İnternette sık sık rastlanan optik illüzyon testleri, kişilik testi olarak öne çıkıyor. Uzmanlara göre, kişilerin bu testlerde yaptıkları seçimler, onların