Kaygı bozukluğu nedir, kaygı bozukluğu nasıl tedavi edilir?
Son dönemlerde pek çok kişi de sıklıkla görülen durumlar bir tanesi şüphesiz kaygı bozukluğudur. Kaygı bozukluğu kişinin yaşam kalitesini büyük ölçüde düşüren bir durum olurken aynı zamanda kişinin hayat içerisinde özgüveninin büyük ölçüde düşmesine neden olmaktadır. Sıklığı ve şiddeti dolayısıyla kişinin hoşnut olmadığı yahut olamayacağı durumları yaşamasına neden olan kaybı bozukluğunun ne olduğunu ve kaygı bozukluğunun nasıl tedavi edilebilir olduğuna yazımızdan ulaşabilir ve tüm detaylarını öğrenebilirsiniz…
Kaygı bozukluğu nedir?
Kaygı bozukluğu kişinin tüm hayatını olumsuz yönde etkileyen bir durum olurken, kaygı bozukluğu en sık olarak panik bozukluğu, sosyal fobi, obsesif-kompülsif bozukluk, özgül fobiler, travma sonrası stres bozukluğu olarak yaşanılmaktadır. Bu sorunlar kişinin günlük hayat içerisinde sağlıklı bir yaşamda olmasının büyük ölçüde önüne geçerken, kişinin zihninin büyük ölçüde dolu ve karmaşık durum içerisinde olmasına neden olmaktadır. Kaygı bozukluğu yaşan kişilere tanı psikiyatri uzmanları tarafından durumun ciddiyetine göre konulmaktadır. Kaygı bozukluğu türüne, kişinin yaşam üzerindeki etkilerine ve varsa kullandığı ilaçlara göre büyük ölçüde değişkenlik göstermektedir.
Kaygı bozukluğunun oluşmasını tetikleyen durumlar nelerdir?
Kaygı bozukluğunun oluşmasında etkin rol oynayan en büyük neden şüphesiz strestir. Stres, kişinin hayatını büyük ölçüde olumsuz etkileyen bir durum olurken bilhassa çocukluk döneminde yaşanan bir takım olaylar kişide ilerleyen süreçlerde kaygı bozukluğunun oluşmasına neden olabilmektedir. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebilmek için hayatta kendi ruh sağlığınızı önemsemeniz fazlasıyla önemlidir.
Kaygı bozukluğunun belirtileri nelerdir?
- Gergin, kaygılı, sıkıntılı olmak
- Toplum içinde çekingen kalmak
- Dikkat ve konsantrasyon güçlüğü
- Sürekli kötü bir şeyler olacak düşüncesi
- Uykuya dalamama ve sık sık uyanma
- Yorgunluk
- Baş ve kas ağrıları
- Tahammülsüzlük
- Bulantı
- Odaklanmakta güçlük
- Ellerde titreme
- Panik duygusu
- Terleme
- Sıcak basması önemli belirtilerdir
Kaygı bozukluğu nasıl tedavi edilir?
Kaygı bozukluğunun tedavisini gerçekleştirirken genellikle bu tedaviyi gerçekleştiren kişiler psikiyatri uzmanları ve psikologlarla süreci en az sancılı şekilde atlatabilmektedirler. Bu süreç pek çok kişi için farklı şekilde gerçekleşirken, kaygı bozukluğunun belirtilerinin bulunması durumunda kesinlikle durumu hafife almadan uygun tedavi yönteminin izlenmesi gerekmektedir. Bu süreçte kişinin tüm yaşantısına değinen psikolog ve psikiyatrlar danışanın tüm yaşantına dair detayları toplamaktadır. A’dan Z’ye her şeyi dinlemeleri sonucunda detaylı bir tedavi sürecine başlanılmaktadır. Kaygı bozukluğunu sağlıklı bir şekilde iyileştirmek için bazı durumlarda psikiyatri uzmanları ilaç tedavisine de başlayabilmektedirler. Bu ilaçlar uzman psikologların önerilerinin ardından tedavinin çok daha kısa süre içerisinde sonuç almasına ve kişinin normal hayatına kısa süre içerisinde dönmesine yardımcı olacak durumlar arasında yer almaktadır.
Kaygı bozukluğunda risk faktörü bulunur mu?
Kaygı bozukluğu kişinin tüm hayatını etkileyen son derece önemli bir etmen olurken, kaygı bozukluğunun da elbette kendi içerisinde çeşitli riskleri bulunmaktadır. Bilhassa kişinin kendi bilincine vararak yaşayamaması en büyük risk faktörlerinden bir tanesi olurken, kaygı bozukluğunun tedavi edilememesi durumun çok daha sancılı bir sürece doğru evrilmesine neden olmaktadır. Kaygı bozukluğunun olması durumunda kişinin durumun bilincine varıp kendini uzman bir psikoloğa bırakması fazlasıyla önemli olan etmenlerin başında gelmektedir.