Kilosuna dikkat edenlerin tercihi kilo aldırmayan yiyecekler hangileri?
Kilo problemi günümüzde kadın erkek fark etmeksizin herkesin yaşadığı ortak sorunlardan bir tanesidir ve bu durumda insanları kilo aldırmayan yiyecekler arayışına sürükler. Kilosu fazla olanlar fazla kilolarından kurtulmaya çalışırken normal kiloda olanlar kilo almamak için çaba sarf etmektedir. Tüm bunların başında dengeli ve düzenli beslenmek gelir. Kilosuna dikkat eden herkes kilo aldırmayan yiyecekler nelerdir diye araştırma yapar.
Aslına bakılacak olursa doğru şekilde tüketilmediği sürece her besin kilo yapar. Burada önemli olan doğru besinleri doğru şekilde pişirmek ve doğru şekilde tüketmekten geçer. Kilosuna dikkat eden ve kilo vermek isteyen insanların beslenme alışkanlıklarını ve yaşam tarzlarını değiştirmesi gerekir.
Elma Çeşitleri
Elma çok fazla çeşidi olan bir meyve türüdür. Ülkemizde çok çeşitli elmalar yetişirken yurt dışından da farklı elmalar ithal olarak gelmektedir. Türlerine göre elmaların tat farklılıkları olur ve şeker oranları değişkenlik gösterir. Her çeşit elma için kilo yapmaz denilebilir. Burada tüketim oranı da önemlidir.
Her gün bir kilo elma yenirse kan şekeri oranı yükselir ve bu da vücutta zamanla yağ oranının artmasına sebep olur. Bir elma bir porsiyondur. Bundan dolayı sağlıklı beslenmek isteyenlerin günde iki porsiyon elmayı geçmemesi gerekir. Kilo vermek isteyenler ise özellikle yeşil elmayı tercih etmelidir. Hafif ekşi bir tadı olan yeşil elma en iyi detoks kaynaklarından bir tanesidir.
Narenciye
Kış aylarının vazgeçilmezi olan narenciyeler hem vitamin kaynağıdır hem de kilo aldırmayan yiyecekler arasında yer alır. Tatlı krizlerini bastırmak için veya ara öğün yapmak için bir portakal veya iki üç mandalina idealdir. Özellikle de tatlıya dur diyemeyenler tatlı yerine sulu bir portakalı tercih ederse tatlı isteği bir anda körelir.
Narenciye grubuna giren limon ve greyfurt ise kilo aldırmayan ve detoks olarak kullanılan gruba girer. Limon özellikle kilo kontrolü sağlamak adına gün içerisinde az da olsa mutlaka tüketilmelidir. Ayrıca kilo vermek isteyenlere de diyetisyenler tarafından sıklıkla önerilmektedir.
Ekşi Meyveler
Her meyvenin şeker oranı aynı değildir. Muz gibi bazı meyvelerin şeker oranı yüksektir. Bu besinler fazla tüketildiği zamanlar da kilo alımına sebep olabilir. Bazı meyveler ise ekşi meyve olarak adlandırılan gruba girer. Bunların başında yaz meyvelerinden olan erik gelir. Bağırsak hareketlerini artıran erik çeşitleri aynı zamanda şeker oranı düşük olduğundan dolayı kilo aldırmayan yiyecekler grubunda yer alır.
Kilo vermek isteyen, kilo kontrolü yapan veya sağlık koşullarından dolayı şeker tüketmemesi gereken herkes erik çeşitlerinden rahatlıkla yiyebilir. Diğer meyvelere göre daha ekşimsi bir tadı vardır.
Yeşil Yapraklı Bitkiler
Kilo aldırmayan yiyecekler arasında yeşil yapraklı bitkiler başı çekmektedir. Yeşil yapraklı bitkilerin büyük bir kısmı çiğ tüketilmektedir. Salata olarak ya da meze çeşitleri olarak tüketilebilir. Böylelikle kilo yapmazlar. Bir diğer kısmı ise yemek olarak tüketilir. Sebze yemekleri normalde kilo yapan yiyecekler değildir. Bunlar tencere yemeğidir. Burada önemli olan yeşil yapraklı sebze yemeklerini yaparken kullanılan yağ miktarı ve çeşididir. İdeal olanı zeytinyağı kullanmaktır.
Ayrıca zeytinyağı bile olsa gerekenden fazla kullanmamak gerekir. Sağlıklı ve önerilen bir yağ olmasına rağmen fazlası yine kilo kaynağı olacaktır. Yeşil yapraklı bitkiler diyetisyenler tarafından kilo verme çabası içinde olanlara günlük olarak mutlaka tükettirilen besinlerdendir. Yeşil yapraklı sebzeler çeşit olarak da çok fazladır ve her damak tadına hitap eden bir türü mutlaka vardır.
Domates Ve Salatalık Gibi Su Oranı Yüksek Besinler
Bazı sebzeler günlük olarak mutlaka tüketilir ve bu sebzelerin su oranları yüksek olduğundan dolayı tok tutma özellikleri vardır. Sabah kahvaltılarında bol miktarlarda tüketilebilir. Kalori oranları yok denecek kadar azdır. Zayıflamak isteyenlere de diyetisyenler tarafından bol miktarda verilmektedir.
Günlük yemek kapasitesinde sınırsız miktarlarda tüketilebilecek gıdalar arasına girmektedir. Özellikle salatalık gibi su oranı yüksek besinler açlık hissini bastırmak için bire birdir. Yemek aralarında ara öğün olarak tüketildiğinde hem kalori almamış olursunuz hem de açlık hissiniz biraz olsun bastırılmış olur.
Sebze Çeşitleri
Sebze çeşitleri denildiği zaman yaz ve kış aylarında kullanılan yemeklik sebzeler akla gelmelidir. Günde en az bir öğün tüketilmesi gereken sebzeler mevsimine uygun seçilmelidir. Sebzeler gerekirse protein destekli de pişirilebilir. Hazırlaması ve pişirmesi biraz zahmetli gibi görünse de sağlık açısından ve kilo kontrolü açısından ideal yemeklerdir.
Küçük yaşlarda sebze ile tanıştırılmayan çocuklar yetişkinlik dönemlerinde sebze yemediklerinde ve sevemediklerinden daha kilolu bireyler olabilirler. Ayrıca sebze tüketim oranı yüksek olan kültürlerde yaşayan insanların daha sağlıklı ve daha uzun ömürlü olduğu da kanıtlanmış bir gerçektir.
Yağ Oranı Düşük Kırmızı Et Çeşitleri
Kırmızı et denildiği zaman akla farklı farklı yemekler gelmektedir. Kırmızı et hem kişilere kilo aldırıp obeziteye kadar götüren hem de kilo kontrolü sağlayan besinler arasında gelmektedir. Bu durum kırmızı etin ne şekilde kullanıldığı ve nasıl hazırlandığı ile ilgili değişkenlik gösterir. Kimi kültürlerde kırmızı et bol yağda pişirilen ve çeşitli baharatlar ile hazırlanan yemeklere dönüşür.
Ayrıca hayvansal yağ oranı yüksek olan kırmızı etlerde zaman içerisinde sağlıksız bir vücut oluşturur. Kırmızı et uygun şekilde hazırlandığı zaman kilo aldırmaz ve uzun süreli tokluk hissi sağlar. Kırmızı eti haşlama, ızgara veya yemeklerin içinde az miktarlarda kullanmak en ideal tüketim şeklidir.
Kızartma şeklinde tüketmek isteyenler ise bol yağ yerine yağsız pişiren aletleri veya döküm tavaları tercih edebilirler. Doğru besin seçimi kadar doğru mutfak ekipmanlarını seçmekte besinlerin kilo aldırma oranlarını düşürmektedir.
Beyaz Et Türevleri
Beyaz et kilo vermek isteyenlere ve ideal kiloda kalmak isteyenlere uzun yıllardır önerilen besin gruplarındandır. Kümes hayvanları adı altında geçen beyaz et olarak tavuk ve hindi tüketilebilir. Özellikle kümes hayvanlarının göğüs etleri daha az yağlıdır ve protein içeriği daha yüksektir.
Spor yapan insanların tavuğun göğüs kısmını tercih ettiğini hatırlatmakta fayda var. Bunun sebebi yüksek protein almaları gerektiğindendir. Beyaz et ızgara, haşlama veya fırında tercih edilebilir. Beyaz eti fırında pişirmek hem zahmetsiz bir işlemdir hem de daha lezzetli olmasını sağlamaktadır. Pişme süresi biraz uzun olan beyaz eti iyi pişmiş tercih etmekte kilo kontrolü sağlamaya yardımcı olmaktadır.
Balık Ve Tüm Deniz Ürünleri
Dünyanın birçok ülkesinde başlıca besin kaynağı olan balık ve deniz ürünleri maalesef ki ülkemizde az miktarlarda tüketilmektedir. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde hala hiç balık yememiş insanlar vardır. Balık kültürünü geliştirmek sağlıklı yaşamanın bir parçasıdır. Diyetisyenler balık ve diğer deniz ürünlerinin haftada iki defa tüketilmesi gerektiğini belirtmektedir.
Kilo aldırmayan besinler arasında yer alan deniz ürünleri özellikle kış aylarında ülkemizde bol miktarlarda bulunmaktadır. Protein oranı yüksek olduğu için tok tutma süresi uzundur. Sağlıklıdır ve düzenli olarak balık tüketen insanlar uzun ömürlü olurlar. Yağ oranı düşük olduğundan dolayı her yaş grubundan insanların tüketebileceği yiyecek grubundandır.
Beyaz Olmayan Karbonhidratlar
Birçok insan karbonhidratın sağlıksız olduğunu düşünüp hayatından çıkarmaya çalışsa da işin aslı karbonhidratsız bir hayat olmayacağıdır. Karbonhidrat her diyet listesinde yer alır ve sağlıklı yaşamak isteyen her bireyin günlük olarak tüketmesi gereken temel besin gruplarındandır. Doğru seçimler yapılıp doğru miktarlarda tüketildiği zaman kilo yapmaz. Ne tüketilmeli denilecek olursa;
- Beyaz undan en başta kaçmak gerekir.
- Tam buğday unu, siyez unu veya çavdar unu tercih edilebilir.
- Beyaz ekmek yerine esmer ekmek çeşitleri tercih edilmelidir.
- Beyaz pirinç yerine bulgur tercih edilmelidir.
- Yemeklerle birlikte tüketilecek olan ekmek mutlaka dilim şeklinde olmalı ve bir ki dilimi geçmemelidir.
Fırından çıkan taze ekmeğin kokusu herkesi cezbeder, ama iştahımıza dur diyememek de uzun vadede yağ oranımızın artmasına ve sağlıksız bir hayat yaşamamıza sebep olmaktadır.
Yumurta
Yumurta sevmeyen yoktur. Çocuklar ek gıdaya başladıkları ilk dönemlerde bile yumurta tüketirler. Yumurta her sabah kahvaltısında en az bir tane tüketilmesi gereken temel besin grupları arasında yer almaktadır. Doğru pişirme yöntemi ile tüketildiği zamanlarda kilo yapmaz.
Haşlayarak ya da az yağlı omlet şeklinde tüketilebilir. Özellikle haşlanmış yumurtanın kalori oranı çok düşüktür ve uzun süreli tokluk sağlar. Yumurtanın kilo yapmamasının sebebi tamamen bir protein deposu olması ve yağ oranının bulunmamasıdır. Protein alması gereken sporcuların günde birden fazla yumurta tükettiği veya kilo vermek isteyenlere diyetisyenlerin mutlaka yumurta önerdiği herkes tarafından bilinen bir gerçektir.