Kına yapmanın insan sağlığına faydaları. Kına nasıl yapılır?
Tarihi günümüzden binlerce yıl eski olan ve önemini hiçbir şekilde yitirmeyen kına geleneği, bulunduğumuz zamanda da dünyanın pek çok farklı bölgesinde çok fazla kullanılmaktadır. Genellikle nazardan koruduğuna inanılan bir uygulama olan kına kültürümüzde de çok önemli bir yer kaplamaktadır. Özellikle yeni evlenecek çiftlere kına yakma adet halini almıştır. Mutlaka damat ve gelinin ellerine kına yapılmaktadır. Kültürümüzde çok geniş yer bulan kına asker uğurlamalarında da çok fazla yapılan bir uygulamadır. Özellikle “kınalı kuzun” gibi pek çok tabir kullanılmaktadır. Düğünlerde ve asker uğurlamalarında kullanılan kına pek çok alanda kendisine geniş bir yer bulmaktadır. Güzellik salonlarında da çok fazla kına uygulamaları yapılmaktadır. İstenilen çeşitte kına yapılıyor ve bu kınaların insan psikolojisini olumlu etkilediği düşünülüyor. İslam dininde de sakıncalı olmayan bu uygulama pek çok farklı noktada yapılmakta ve özel manalar taşımaktadır. Kına geçmişten günümüze Türk kültüründe çok önemli bir konumda yer almıştır. Özellikle kadınların sıklıkla kullandığı kına adeta süs niyetiyle kullanılmaktadır. Bunun yanında insan sağlığı için de çok önemli bir konumdadır. Özellikle saçlara çok fazla yapılan kınanın faydaları bilimsel araştırmalarla ortaya çıkarılmıştır.
Kına ile ilgili yapılan araştırmaların sonucunda tarihini çok eski devirlere uzandığını görmekteyiz. Özellikle Antik Mısır medeniyetinde yapılan araştırmalarda kınaya dair pek çok veri toplanmıştır. Mumyalar üzerinde yapılan araştırmalarda tırnakların kınalı olduğu belirtilmiştir. Bu şuana kadar kullanılan en eski kına şekli olarak tarihe geçmiştir. Pek çok inançta da önemli yer tutan kına, tanrıya kurban edilme anlamı da taşımaktadır. Özellikle yaşlılığın getirdiği kusurları örtmede de çok fazla kına kullanıldığını görmekteyiz. Buna en güzel örnek olarak saçları verebiliriz. Çünkü yaşlılıkla beraber saçlarda beyazlamalar görülmektedir. Zamanla beyazlayan ve hatta dökülmeye başlayan saçların daha iyi görünmesi için kına uygulaması yapılmıştır. Saçlara yapılan kınanın pek çok faydası da vardır.
Dünyanın pek çok farklı milletinde görülen kına uygulaması günümüzde de eskisi gibi uygulanmaktadır. Dünya genelinde en çok kınayı kullanan ülke hiç tartışmasız Hindistan’dır. Asya bölgesinde de çok fazla kullanılan kına pek çok kültürde yer edinmiş ve gelenek halini almıştır. Özellikle Hindistan bölgesinde insanların çok büyük bir kısmı kına yakmakta ve bu kınaları kendi inançları doğrultusunda şekillendirmektedirler. Kına pek çok kültürde ve inanışta kötü ruhları, cinleri, perileri ve nazarı engellediği için kullanılmaktadır. Özellikle belli başlı günlerde, dini günlerde kına uygulamaları sıklıkla yapılmaktadır. Anadolu coğrafyasında da özellikle düğünlerde çok fazla kullanılmaktadır. Kına gecesi adı altında kınalar yapılmakta ve bu uygulama bir gelenek haline gelerek kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olmuştur.
Kına neyden yapılmaktadır?
Kına Arabistan yarımadasında yetişmekte olan kına ağacının yapraklarından yapılmaktadır. Kına ağacının yaprakları kurutularak kına yapımında kullanılmaktadır. Toz haline getirilen kına yaprakları suyla beraber yoğurulur ve kına kıvamına getirilerek yapılmaktadır. Kızıl bir renge sahip olan kına ticarette de çok büyük bir hacme sahiptir. Özellikle kınanın çok kullanıldığı ülkelere satılmakta ve ekonomiye çok ciddi katkılar sağlamaktadır. Kına başta saçlar olmak üzere cilt ve tırnaklar için de çok büyük öneme sahiptir. Cilt bakımında çok büyük bir yer alan kına, kişisel bakım malzemesi olarakta kullanılmaktadır. Cilt hastalıklarına da çok iyi gelen kına, ciltte meydana gelen pek çok dökülmeyi önlemektedir. Yaraların üzerinde rutubetleri kaldırmakta ve yaraların daha hız bir şekilde iyileşmelerini sağlamaktadır. Yani kına sadece kozmetik alanda, güzellikte kullanılan bir ürün değildir. Bunların yanında tıbbi amaçla da çok fazla kullanılan ürünlerden birisidir. Kına direk yenilen bir ürün olmadığından faydaları saçlarda, tırnaklarda ve ciltte kendisini göstermektedir.
Kına nasıl yapılmaktadır?
Kına yapılmasının birden fazla nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerin bazıları inanışla alakalı nedenlerdir. Kültürümüzde çok eski zamanlardan beridir yer edinmiş olan kına genellikle düğünlerde yapılan bir uygulamadır. Eşlerin bir ömür boyu birbirlerine bağlı kalacaklarına ve kötülüklerden, nazarlardan korunacaklarına inanıldığı için yapılmaktadır. Kına adından da anlaşılacağı üzere kına ağacının yapraklarından meydana gelmektedir. Bu yapraklar güzelce kurtulur ve ardından toz haline getirilir. Bu tozlar daha sonra su ile karıştırılarak yapılır. Peki, ev ortamında kına nasıl yapılır? Hangi malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır? İşte detaylar…
Kına için gerekli olan malzemeler nelerdir?
- 150 ile 250 gram kına tozu
- 150 gram sıvı yağı (zeytinyağı tercih edilebilir)
- Demlenmiş soğuk çay
Kınanın yapılışı
Kına yapmak için öncelikle geniş bir yoğurma kabı alın. Bu kabın içerisine kına tozunu koyun. Kına tozunun ardından yavaşça sıvı yağınızı ekleyin. Burada önemli olan iki husus bulunmaktadır. Birincisi sıvı yağı direk hepsini birden atmamamız gerekmektedir. İkinci önemli husus ise sıvı yağ olarak zeytinyağının kullanılmasıdır. Normal sıvı yağıda kullanılabilir. Ancak zeytinyağı kullanmak daha kaliteli bir kına demektir. Sıvı yağı toz halindeki kınaya ekledikten sonra 3 kaşık kadar soğumuş demli çay ilave edip kınayı karıştırmaya başlayın. Kına tozu sıvı yağını ve çayı içine çekeceğinden kına kurudukça hafif çay ekleyin. Kına ele sürülebilir bir kıvama gelince kına hazır hale gelmiş olur. (Belirtilen malzemeler çok kalabalık bir grup için uygundur. Kişi sayısına göre malzemelerde azalma ve ya artma görülebilir.)
Kınanın cilde olan faydaları nelerdir?
Kına pek çok kültürde önemli bir yere sahiptir. Pek çok inanışa, geleneğe ve âdete konu olmuştur. Yapılan bilimsel araştırmalarda kınanın insanlar üzerine ne gibi faydalarının olduğu tespit edilmiştir. Yapılan araştırmalar neticesinde kınanın sadece bir süs aracı olmadığı, aynı zamanda insan sağlığına da çok büyük katkılar sağladığı ortaya çıkmıştır. Kına direk tüketilemediğinden faydalarını ciltte göstermektedir. Özellikle saçlar için çok fazla önem arz etmektedir. Bilimsel araştırmalar neticesinde kınanın özellikleri şu şekilde özetlenebilir;
- Saç dökülmesini önlemektedir.
- Cilt sağlığı için çok fazla önem arz etmektedir.
- Deri hastalıklarının iyileşmesine katkıda bulunur.
- Deri hücrelerinin korunmasını sağlamaktadır.
- Kepeğe karşı çok etkilidir.
- Saç kırıklarına iyi gelmektedir.
- Saç köklerini besler ve yeni saç oluşumunu desteklemektedir.
- Ayak kokularının giderilmesinde çok aktif rol oynamaktadır.
- Mantar oluşumunu önlemekte ve yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlamaktadır.
- İltihapların kurutulmasında ve tamamen giderilmesinde çok önemli rol oynamaktadır.
- Sivilce ve akne gibi cilt problemlerinin tedavisinde kullanılır.
- Baş ağrılarına çok iyi gelmektedir.
- Sırt ağrılarına çok iyi gelmektedir.
- Böceklerin kovulmasını sağlamaktadır.
- Çıban oluşumunu önlemektedir.
Dünyanın pek çok farklı ülkesinde kullanılan kına, günümüzden binlerce yıl önce kullanılmasına rağmen önemini hiç yitirmemiş ve bulunduğumuz zamanda da çok fazla kullanılan ürünlerden birisidir. Kına ilk zamanlarda güzellik için kullanılan bir üründü. Ticari değeri de çok yüksek olan kına genellikle kötü ruhları kovduğu, nazarı önlediği ve cinlere kaşı koruma sağladığı düşünüldüğü için farklı alanlarda da kullanılmıştı. Özellikle düğünlerde de sıklıkla kullanılan kına evli çiftin huzurlu ve mutlu olmasını sağladığına inanılmaktadır. Kültürümüzün kopmaz bir parçası haline gelen kına pek çok bilimsel araştırmaya konu olmuştur. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde kınanın sadece bir süs olmadığı kanıtlanmıştır. Özellikle cilt sağlığı için çok büyük faydaları olan kına, saçlarda dökülmeyi önlemekte ve saç derisini beslemektedir. Bununla beraber ciltte meydana gelen pek çok cilt sorununu (sivilce, akne, deri döküntüleri, iltihaplar vs.) çözmektedir. Kına sadece süs olarak faydalar sağlamaktadır. Tıbben de kınanın bir sürü faydası bulunmaktadır.
rabia
Kasım 5, 2022Çok seviyorum. Hem kokusunu hem de bıraktığı izi. Ayrıca saça yakılınca mükemmel oluyor.