Kirlenen ütü nasıl temizlenir? Temizlemezseniz tüm kıyafetleriniz mahvolabilir
Haftanın en az 3 gününde ütümüzü açıyoruz. Bunun nedeni ise çamaşır makinesinden çıkan kıyafetlerin kırışıklıklarını ortadan kaldırmak. Ancak ütü, bildiğiniz kadar temiz br alet olmayabilir. Çünkü sıklıkla kullanılan ütüler içerisinde, kullandığınız su nedeni ile kireç birikimi olabilir. Bununla brilikte sürekli olarak kullandığımız için de ütümüzü ara sıra temizlememiz gerekiyor. Bu şekilde hem ütümüzün kullanım ömrü artıyor hem de kıyafetlerimizi mahvetme ihtimalini ortadan kaldırıyoruz. Bu yazımızda sizlere, ütünün nasıl temizlenmesi gerektiğini anlattık.
Ütü nasıl temizlenir?
Ütünün taban kısmı, direkt olarak kıyafetlere temas eden bir bölüm olduğu için ütü tabanını temizlemek oldukça önemli. Ütü tabanında kirler varsa ve artık bu kirler yüzünden yanıklar oluşuysa, ütü tabanı oldukça eski bir görünüme bürünecektir. Doğru yöntemleri uygularsanız, parmaklarınızı yakamadan ütünüzü istediğiniz gibi temizleyebileceksiniz. Gelin adım adım ütünüzü nasıl kolayca temizleyeceğinizi inceleyelim.
Adım 1: Yağlı kağıdı ütü masasına serin
Yağlı kağıt sayesinde ütünüzün taban kısmını çok kolay bir şekilde temizleyebileceksiniz. Bunun için gazete kağıdı da kullanıyorlar. Ancak en iyi sonucu elde etmek istiyor ve istenmeyen kazalarından oluşmasını istemiyorsanız, yağlı fırın kağıdı kullanmanız çok daha iyi olacaktır.
Adım 2: Ütüyü ısıtın
Ütü tabanını en iyi bir biçimde temizlemek için, öncelikle ütüyü güzel bir şekilde ısıtmanız gerekiyor. Ütünüzün çok sıcak olmasına gerek yok. Düşük ya da orta ayarda ütünüzü ısıtmanız yeterli olacaktır. Ancak ütüyü ısıttıktan sonra kesinlikle fişten çekin. Fişten çekmemeniz durumunda ütünüze ya da kendinize zarar verebilirisiniz.
Adım 3: Tuzu serpin
Tuz, her evde bulunan bir malzemedir. Yemeklerimize harika bir tat katsa bile tuz, temizlikte de yanımızda olan harika bir malzemedir. Ütü temizleme esnasında da tuzdan faydalanacağız. Tuz yardımı ile ütünün tabanını temizlemek istiyorsanız, öncelikle tuzunuzu ütü masanıza sermiş olduğunuz yağlı kağıda serin. Yaklaşık 2 yemek kaşığı kadar tuz yeterli olacaktır. Daha sonra ise tuzu, yağlı kağıt üzerinde eşit bir şekilde dağıtın. Bu şekilde daha etkili bir temizlik yapmış olacaksınız.
Adım 4: Temizliğe başlayın
Tuz yardımı ile ütü tabanını temizleyebilmek için kıyafetleri ütüler gibi yağlı kağıt üzerine sermiş olduğunuz tuzu ütüleyin. Bu şekilde ütünün tabanı, yeterli bir şekilde tuzlanacaktır. Ancak ütü tabanını çizmemek ve yıpratmamak için ütünüz ile tuzları ütülerken çok fazla bastırmayın ve yavaş hareketler uygulayın. Tuz içerisinde yer alan maddeler, ısınmış olan ütü tabanında kirlerin çözünmesine yardımıcı olacaktır.
Adım 5: Ütü tabanını sil
Ütünü tuz ile güzel bir şekilde temizledikten sonra ise öncelikle ütünüzü silkeleyin. Bu şekilde ütü deliklerine girmiş olan tuzların çıkabilmesini sağlayacaksınız. Daha sonra ise elinize nemli bir mikrofiber bez alın. Bu nemli mikrofiber bez yardımı ile ütünüzün tabanını silin. Ancak ütünün birazcık soğumasını beklemek iyi olacaktır. Çünkü daha soğumadan silmeye kalkarsanız, elinizi yakma ihtimaliniz bir o kadar fazla. Tuz sayesinde ütü tabanındaki kirler yumuşayacaktır. Nemli bir bez yardımı ile bu kirleri temizlemek oldukça kolay olacak. Hafif bir şekilde ovalayarak, ütü tabanında yer edinmiş olan kirleri kolaylıkla temizleyebileceksiniz.
Ütümüzü temizlemezsek neler olur?
Ütümüzü temizlemediğimiz anlarda, kıyafetlerimizde karşılaşabileceğimiz birçok farklı sorun ortaya çıkar. Ütünün buhar deliklerinde kireç birikmektedir. Bu kireçler de zaman içerisinde kıyafetimize yapışabiliyor ve kıyafete zarar verebiliyor. Bu yüzden de ütümüzü düzenli aralıklar ile temizlememiz gerekiyor. Ek olarak ütümüzdeki bu deliklerin kireç yüzünden tıkanması, ütünün ömrünü kısaltmaktadır. Yani düzenli aralıklar ile ütüye bakım ve temizlik yapmalıyız. Bu şekilde ütünüzün kullanım ömrünün uzamasını sağlayacak ve kıyafetlerinizin mahvolmasını önlemiş olacaksınız.