Kirpi eti yenir mi?
Memeli hayvan grubunda yer alan, sırtı dikenlerle kaplı kirpilerin boyları yaklaşık 14-30 cm arasında değişmektedir. 400-1200 gram arasında farlılık gösteren kirpilerin, sırtlarında ortalama 600 diken bulunmaktadır. Özellikle rakımı düşük olan bölgelerde yaşayan tehlikeli görünen sevimli kirpiler, türlerine göre farklı özellikleri de barındırmaktadır. Toplum içerisinde kirpi etinin yenilip yenilemeyeceği oldukça merak edilen konular arsında yer almaktadır. Peki kirpi eti yenir mi?
Kirpi eti yenir mi?
Eski bir rivayete göre, önceki dönemde yaşayan insanlar şifa bulabilmek adına; egzema, verem, sedef gibi daha çok cilt hastalıklarına yakalandıklarında kirpi eti tüketmişlerdir. Günümüzde yapılan araştırmalar sonucunda kirpi etinin, bahsi geçen hastalıklara herhangi bir faydasının olmadığı saptanmıştır. Kirpi eti oldukça yağlı bir et olmasının yanı sıra, tüketildiğinde kolesterolü olumsuz etkilediği belirlenmiştir. Kalp sağlığını kötü etkileyen kirpi etinin, oldukça ekşi bir tada sahip olduğu bilgisi de dolaşmaktadır.
Müslüman alemine göre kirpi eti yemenin günahı var mıdır?
Müslüman alemine göre kirpi etinin yenilip yenilmeyeceği var olan bilgiler doğrultusunda mezheplere göre farklılık göstermektedir. Hanefi mezhebine bağlı olan Müslümanlar için, kirpi eti caiz değildir. Ömer Nasuhi Bilmen’in yazdığı ‘Büyük İslam İlmihali’ nde bu konuya değinilmiştir. Diğer böcek grubunun da yenilmemesi gerektiğini açıklayan kitapta, Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi böcekler.
Görülüyor ki, bu haram olan hayvanlardan bir kısmı yırtıcı bir yaratılışa sahibdir, yaratılışında zararlıdır ve bayağılık vardır. Bir kısmı ise iğrençtir ve nefret edilir haldedir. İnsan ise temizdir, mükerrem bir yaratıktır. Bunun için insanlar, bu gibi bayağı ve zararlı hayvanların etlerinden korunmuşlardır. Besinlerin insanlar üzerinde iyi ve kötü tesir bıraktığı inkar edilemez. İnsanlar kendisi için yararlı olanı ararsa, İslam dininin müsaade ettiği şeylerden yararlanmalı, yasakladığı şeylerden de kaçınmalıdır. Bundan başka selamet yolu yoktur.’ şeklinde bilgi yer almaktadır. Başka bir mezhep olan şafii’lere göre ise, kirpi eti yemek caizdir.
Kirpi etinin satışı var mıdır?
Kirpi etini, kasaptan ya da herhangi bir internet sayfasında yasal olarak satışı mümkün değil hatta yasaktır.