Beslenme

Kıyma ve sucuk alırken dikkat! Halk sağlığını tehlikeye atan ‘hileler’ nasıl yapılıyor?

Ramazan ayı sebebiyle artan et tüketimi ve buna bağlı olarak kıyma ve sucuk gibi et ürünlerine olan talep ile ilgili uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Bu yazıda, sektörde yaşanan hileler ve insan sağlığına olabilecek tehditlere dikkat çekeceğiz.

Et Tüketiminde Hileli Ürünlerin Yaygınlaşması

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sürekli olarak denetim yaptığı gıda piyasalarında, özellikle Ramazan ayı nedeniyle artan et talebini hileli yollarla karşılamaya çalışan sahtekarlar ortaya çıkmaktadır. Bu durum, insan sağlığını tehdit eder hale gelmiştir. Kasap Zafer Kadife, ucuz etin yahnisi yavan olacağı uyarısında bulunarak, sektörde yaygınlaşan et sahtekarlığı hakkında bilgi verdi.

Uygun Fiyatlı Et Ürünlerine Karşı Vatandaşların İlgisi

Kırmızı et fiyatlarının sürekli artması nedeniyle vatandaşlar, uygun fiyatlı et ürünlerine daha fazla ilgi göstermektedir. Ancak fiyat uçurumu olan etlerin tehlikeli olduğunu belirten Zafer Kadife, kıyma ve sucukta yapılan hilelerin detaylarını açıkladı.

Kıyma Hileleri ve Sahte Kıyma Satışı

ATV Haber’in ortaya çıkardığı sahte et skandalı, vatandaşların dikkatini çekti. Sahte ve gerçek etleri ayırt etmekte zorlanan vatandaşlar, çoğunlukla sahte etleri tercih ediyorlar. Görünüm açısından iki etin benzer olduğunu kabul eden Zafer Kadife, içerik açısından ise büyük farklar olduğunu vurguladı. Bazı kasapların ve et sahtekarlarının kıymayı göğüs etinden yaparak ucuza mal ettiklerini belirten Kadife, sağlık açısından düşük fiyatlı kıymalara karşı temkinli olunması gerektiğini ifade etti.

Sucuk
Sucuk / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

Sucukta Kullanılan Hileler

Et sahtekarlarının yeni hilelerine dikkat çeken Zafer Kadife, sucukta da benzer hilelerin kullanıldığını belirtti. En az 180 TL olması gereken sucukların içerisine dana yürek, hindi eti veya et artıklarının eklenerek daha ucuza satışa sunulduğunu ifade eden Kadife, 40-50 TL arasında satılan sucukların hala tezgahlarda bulunduğunu hatırlattı. Bu tür ucuz sucuklardan uzak durulması gerektiğini söyleyen Zafer Kadife, sucuğun içerisine girmemesi gereken maddelerin baharatlarla harmanlanması nedeniyle görüntü ve tat açısından sahte et ile gerçek eti ayırt etmenin vatandaşlar için zor olduğunu belirtti.

Alışveriş Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kıyma ve sucuk alırken, aşağıdaki noktalara dikkat etmek, hileli ürünlerden korunmada yardımcı olacaktır:

Etin Rengi ve Dokusu

Etin rengi ve dokusu, sahte ve gerçek et arasındaki farkları anlamada önemli bir ipucudur. Taze ve sağlıklı etin rengi kırmızımsı pembe olmalıdır. Ayrıca, etin dokusu sıkı ve elastik olmalıdır.

Etin Kokusu

Sağlıklı ve taze etin kendine özgü hafif bir kokusu vardır. Keskin ve rahatsız edici bir koku, etin bozulmuş veya hileli olduğuna işaret edebilir.

Satıcının Güvenilirliği

Kıyma ve sucuk satın alırken, güvenilir ve bilinen satıcılardan alışveriş yapmak önemlidir. Bu şekilde, etin kalitesi ve hijyen koşulları konusunda daha güvende olabilirsiniz.

Etin Fiyatı

Düşük fiyatlı et ürünleri cazip görünebilir, ancak sağlık açısından riskli olabilir. Etin fiyatının piyasa değerinin çok altında olması, hileli ürünlerle karşı karşıya olduğunuzun bir göstergesi olabilir.

Sonuç

Ramazan ayı nedeniyle artan et tüketimi ve talepleriyle birlikte, kıyma ve sucuk gibi et ürünlerinde hileli ürünlerin yaygınlaştığı görülmektedir. Sahte ve gerçek et arasındaki farkları anlamada, etin rengi, dokusu, kokusu ve fiyatına dikkat etmek önemlidir. Ayrıca, güvenilir satıcılardan alışveriş yaparak sağlık açısından riskleri en aza indirebilirsiniz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Bezelye saklarken bunlara nelere dikkat etmeli?

Sebze ve meyveleri mevsimi geçse bile hala tazesini tüketmek isteriz. Zamanı olmasa da bazı meyve ve sebzeleri tüketmek gibisi yok.
Beslenme

Hasta olmak istemiyor musunuz? Canan Karatay’dan özel tarif: Bunu için gerisine karışmayın

Yaz aylarının yerini kış aylarına bırakmasına son derece az bir zaman kalırken, mevsim geçişlerinde hasta olmamak ve daha güçlü bir