Yemek Tarifi

Klasik baklava tariflerine son verdirten, tek tek açmadan yapılan leziz mekik baklavası

Ramazan ayının son bulmasıyla birlikte, bayramda misafirlerine farklı lezzetler ikram etmek isteyenler için muhteşem bir tarif. Klasik baklava tarifinden oldukça uzak olan bu baklava, lezzetiyle tüm misafirlerinizi mest ederken yapımıyla da sizi yormayacak. Oldukça pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz mekik baklavası için kolları sıvayabilirsiniz…

Malzemeler;

Hamuru için;

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 fiske tuz
  • 3,5 su bardağı un

İç Harcı İçin;

  • 2 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı irmik
  • Toz fıstık

Bezeleri açmak için;

  • Nişasta

Üzeri İçin;

  • 200g tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Şerbeti İçin;

  • 4 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • Bir kaç damla limon suyu

Yapılışı;

İlk olarak baklavanın hamurunu yaparak işe başlıyoruz. Uygun bir kabın içerisinde yumurta, süt, sıvı yağ, sirke ve tuzu güzelce karıştıralım. Karıştırma işlemini bitirdikten sonra azar azar un ilavesi yapmaya başlayalım. Yavaş yavaş eklediğimiz unun ardından yoğurmaya başlayın ve hamur kıvamını elde edin. Hamur kıvamını elde ettikten sonra, üzerini streç filmle kapatın ve ardından yaklaşık olarak 20 -25 dakika kadar hamuru dinlendirmeye alın. Kaymak için uygun bir tencerenin içerisine süt ve irmiği alalım. Ardından iki malzemeyi de çırpma teli yardımıyla çırparak güzelce pişirin. Bu noktada koyu bir kıvam elde edene kadar pişirmeye devam edin. Soğumaya alın ve üzerini streç filmle kapatın.

Bu işlemleri hallettikten sonra, tezgahın üzerine dinlenen hamurunuzu alın ve ardından hamuru 20 eşit parçaya bölün. Parçaları teker teker dıştan içe yoğurarak beze kıvamına getirin. Tüm hamur parçalarını beze kıvamına getirdikten sonra önünüze bir adet beze alın ve üzerine nişasta ekledikten sonra merdane yardımıyla açmaya başlayın. 1 Karış çapında bezelerinizi büyütün. Tüm bezelere bu işlemi uygulayın. Açtığınız bezeleri birbirine yapışmaması için arasına nişasta serperek üst üste dizin. Ardından bir tane bezeyi alalım ve oklavayla iyice genişletene dek açalım. Hamuru yeterince açtıktan sonra ilk kat içe hamurdan dikkatli bir şekilde ayıralım.

Ardından oklavayı alalım ve hamuru oklavanın üzerine saralım. Sarma işlem bittikten sonra hamuru iki yandan büzerek oklavadan çıkaralım. Ardından sardığımız yufkayı tekrar açalım. İç harcını yerleştirmek için yufkayı ortaya toplayalım ve hazırladığımız  kaymaktan 1 kaşık koyup üzerine toz fıstık serpelim. Ardından hamurun kenarda kalan kısımları kaymağı örtecek şekilde kapatalım ve elimizle iki yanını sıkalım. Kenarlarda kalan fazlalıkları keselim. Hazırladığımız parçaları ters çevirerek midye şekli verelim.

Tüm hamurlara aynı işlemi uygulayalım ve fırın tepsisine dizelim. Tüm tepsiyi doldurduktan sonra 200 gr tereyağı eritelim ve içerisine yarım çay bardağı sıvıyağ da ekleyip karıştıralım. Hazırladığımız bu yağı baklavaların üzerine sürelim. Ardından baklavaları önceden ısıttığımız 170 derecelik fırında 1 saat kadar pişirelim. Tatlı pişerken o esnada şerbetini hazırlamaya başlayalım.

Video: İŞTE BU KADAR KOLAY! TEK TEK AÇMADAN MEKİK BAKLAVA YAPIMI

Şerbeti için 4 su bardağı şeker ve 4 su bardağı suyu 15 dakika kadar kaynattıktan sonra içerisine bir kaç damla limon suyu ilave edelim ve 1 – 2 dakika kadar kaynattıktan sonra şerbetin altını kapatalım. Fırından çıkan tatlıya hazırladığımız sıcak şerbeti dökelim. Birkaç saat dinlendirmenin ardından servis edebilirsiniz.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yemek Tarifi

Sadece 3 malzeme ile yapabileceksiniz. Mozaik pasta nasıl yapılır?

Dünyanın en basit ama en lezzetli tatlılarından biri olan mozaik pastayı hiç bu kadar kolay yapılabildiğini biliyor muydunuz? Sadece 3
Beslenme Yemek Tarifi

Leblebinin faydaları. Leblebi evde nasıl yapılır?

Nohutun kavrulmasıyla ortaya çıkan inanılmaz bir lezzet olan leblebi, günümüzden yüzlerce yıl önce keşfedilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. İlk olarak