Sağlık

Koltuk altında şişlik neden olur?

Vücutta beliren şişliklerle ilgili en sık sorulan sorulardan biri koltuk altında şişme neden olur? sorusudur. Bu sorunun yanıtının verilebilmesi için öncelikle bu duruma neden olabilecek durumlar gözden geçirilmelidir. Vücudun doğal yapısına aykırı olarak meydana gelen yumru ve şişlikler kitle olarak adlandırılırlar. Vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelebilecek bu kitlelerin farklı birçok nedeni vardır. Kimi kitleler önemsiz nedenlerle meydana gelirken kimi kitleler ciddi ve önemli rahatsızlıkların belirtisi olarak meydana çıkarlar. Ciddi ve önemli hastalıklar söz konusu ise hasta vakit kaybedilmeden tedavi edilmelidir.

Koltuk altı şişlik ve bezeleri çeşitli şekillerdedir. Kişi koltuk altına dokunduğunda bu şişlik ve bezeleri kolay bir şekilde hisseder. Bazı kişilerde şişlik ve bezenin nedenine bağlı olarak ağrı yasa sızı hissedilir. Hastaların koltuk altı bölgesinde şişlik hissettikleri anda uzman hekimden yardım almalılar.

Önemsiz gibi görünen bu şişlik ve bezeler ciddi problemlerin habercisi olabilirler. Teşhis ya da tedavinin geç kalması çok daha zor süreçleri beraberinde getirir.

Koltuk Altı Bölgesinde Ele Gelen Kitleler

Koltuk altı bölgesinde ele gelen kitleler akne ya da sivilce görünümlü değillerdir. Bu kitleler koltuk altına dokunulduğunda cilt altında rahatlıkla hissedilirler. Cilt altında bir şişlik ya da yumru olarak ele gelirler. Bu şişlik ve yumrular bazen küçük bazense daha büyük olabilirler. Bazıları ağrıya sebep olabilirken bazıları hiçbir ağrıya neden olmaz.

Bazı şişlik ya da yumrular basit nedenlerle oluşurlar. Bu tip yumrular kolay tedavi edilirler. Uzman doktorun reçete edeceği ilaçlar sayesinde kısa sürede kaybolurlar. Ancak yumrular daha ciddi nedenlerle meydana geliyorlarsa bu şişliklerin altında yatan neden mutlaka bilinmelidir. Zira bu neden teşhis edilmeden tedavi yapılamaz. Neden belirlendikten sonra o neden için gerekli tedaviler yapılarak bu yumrular tedavi edilir. Dolayısıyla kişilerin bu tür bir şişlik hissetmeleri halinde vakit kaybetmeden bir uzman hekime başvurmaları hayati önem taşır. Şişlikler ciddi rahatsızlıklardan kaynaklanıyorsa hemen tedaviye başlanmalıdır. Eğer bu şişliğin ciddi bir nedeni varsa erken teşhis sayesinde başarılı tedaviler mümkün olur.

Koltuk altı
Koltuk altı

İltihaplanmış Kıl Kökü

Furonküloz adıyla da bilinen bu durum kıl kökünün iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma batık kıl nedeniyle meydana gelir. İltihaplanmış kıl kökünde ter kökün içinden çıkamaz. İçerde kalan ter bakteri oluşumuna yol açar. Ter bezleri iltihaplanarak koltuk altı bölgesinde şişlikler meydana gelmesine sebep olur. İltihaplanmış kıl kökü genellikle kendiliğinden geçer. Her hangi bir müdahaleye gerek kalmaz. Ancak bazı hastalarda bu durum daha ciddi rahatsızlıklara yol açacak kistlere dönüşür.

İltihaplanmış kıl kökünün önlenmesi için koltuk altı bölgesindeki cilt gözenekleri açık tutulmalıdır. Bu noktada kıl kökünün deri altına hapsolması engellenmelidir. Bunun için koltuk altı bölgesi kılları alınırken uygulanan işlemlere dikkat edilmelidir. Özellikle bu bölgenin temizliği için ağda kullanılmamalıdır. Bunun yerine bölgenin traş edilmesi daha doğrudur. Böylece bölgedeki iltihaplanma riski önemli ölçüde azalır. Bununla beraber bu bölgeye zarar verebilecek kimyasal bazlı deodorantlardan kaçınılması önemli. Zira bu bölge oldukça hassastır ve bu tür kimyasallar bu tip iltihaplanmaları tetikler.

Viral Sebepler

Birçok viral sebep bu rahatsızlığa neden olabilir.

  • Kızamıkçık (Rubella),
  • Kızamık (Measles),
  • Su çiçeğine sebep olan Varisella Zorster Virüsü,
  • Kabakulak (Mumps),
  • HIV

Sayılan bu virüsler bir takım enfeksiyonlara neden olurlar. Bu enfeksiyonlarda genel olarak biraz kızarıklık meydana gelir. Bunun yanı sıra koltuk altı bölgesi çok daha hassastır. Bazı durumlarda ise gözle görülür bir belirti göstermez.Sadece şişmiş lenf nodlarına da neden olabilirler. Kişinin bunu anlaması mümkün değildir. Mutlaka bir muayene sonucunda bu durum anlaşılabilir.

Lenf Bezleri Şişmesi

Lenf bezlerinin şişmesi koltuk altı iltihaplarının önemli nedenlerinden bir tanesidir. Koltuk altı bölgesinde çok sayıda lenf damarları vardır. Yani bu bölge bu bakımdan oldukça zengindir. Bu bölgede yer alan lenf damarları, lenf sıvısını kan dolaşımına atar. Yaptığı bu görevle arınma ve filtrelenme sağlar. Böylece vücudun çeşitli enfeksiyonlarla savaşmasında, vücudun hastalıklara karşı direnç göstermesinde önemli bir rol üstlenir.

Vücudun savunma sistemi bir nedenle zayıf düştüğünde ya da vücuda her hangi bir virüs bulaştığı zaman lenf bezleri iltihaplanma yapar.Buna bağlı olarak vücutta şişmeler meydana gelmeye başlar.

Genellikle bakteriyel kaynaklı cilt enfeksiyonları yaşandığında lenf bezi şişmeleri görülür. Bu sebeple meydana gelen koltuk altı şişmeleri ağrı şikayetlerine neden olur. Hasta bu bölgede kimi zaman şiddetli kimi zaman hafif şiddette ağrılar yaşayabilir. Bu tür şikayetler yaşandığında hiç zaman kaybedilmeden uzman bir hekime gidilmelidir. Uzman hekim şişmiş lenf bezinden sıvı alır. Öncelikle alınan bu sıvı analiz edilir. Analiz sonucunda iltihaba neden olan rahatsızlık tespit edilir. Bu rahatsızlığın iyileşmesi için bir tedavi yöntemi uygulanır.

Koltuk altı
Koltuk altı

Grip

Grip lenf bezlerinin şişmesine neden olan bir rahatsızlıktır. Grip solunum yolu virüslerinin belirtileriyle hemen aynı belirtileri gösterir. Ancak grip virüsü diğer virüslere göre daha şiddetli ve ağır belirtiler gösterir. Yavaş ilerleyen bir sağlık sorunu değildir. Aksine birden bire ortaya çıkar. Boğaz ağrısı, öksürük, burun tıkanıklığı, yorgunluk, halsizlik, iştah kaybı, vücudun birçok yerinde ağrı, ateş ya da üşüme nöbetleriyle kendini gösterir. Bunların yanı sıra; kusma ve ishal gibi belirtilere de neden olur. Grip virüsü koltuk altı bölgesinde şişliklere sebebiyet verir. Gribe bağlı şişliklerde kişinin dinlenmesi, hekimin reçete ettiği ilaçları kullanması yararlı olur. Grip hastalığı iyileşme gösterdikçe bu şişliklerde azalarak kaybolur.

Kanser

Koltuk alt şişliklerinin en ciddi nedenlerinden biri kanserdir. Kan kanseri, meme kanseri, Hodgking lenfoma, non-Hodgking lenfoma koltuk altı şişlik ve beze oluşumlarına sebebiyet verir. Vücutta meydana gelen kanser hücreleri lenf sıvısı aracılığıyla koltuk altı bezlerine erişir. Bu bezlerin büyümesine yol açar. Tedavi edilmezse bu bölgedeki kanserli hücreler bütün vücuda yayılabilir ve büyük risk teşkil eder. Dolayısıyla kanserin neden olduğu koltuk altı şişlik ve bezelerde erken teşhis büyük önem taşır. Erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleriyle tedavi başarısı % 90’ lara kadar ulaşır. Bu riskle karşı karşıya kalmamak için zaman kaybedilmeden hekimle görüşülmelidir.

Alerjiler

Alerjiler de önemli sebepler arasında yer alır. Alerjik etkenler sebebiyle vücut tepki verebilir. Alerjiye neden olacak pek çok faktör söz konusu. Koltuk altı deodorantlar, koltuk altı spreyleri, özel koltuk altı krem yada jelleri gibi pek çok faktör alerjiye neden olabilir. Koltuk altı daha kapalı kalan bir bölgedir. Aynı zamanda bu bölgede hassasiyet yoğundur. Bunlara bağlı olarak gelişen alerjilerde lenf bezleri şişer.

Aşılar

Bazı aşılar buna sebep olabilir. Vücut bu aşılara reaksiyon gösterir. Bu reaksiyonlardan biri de koltuk altı şişlik ve bezeleri olarak ortaya çıkar.

Travmalar

Çeşitli kazalarla, alınan darbelerle koldaki sinirlerin hasar görmesi durumunda koltuk altında şişlikler oluşur. Bununla beraber, ani ya da yanlış hareketler sonucunda kas kasılmaları yaşanır. Bu kas kasılmaları da bu bölgede şişlik ve bezelerin oluşmasına zemin hazırlar.

Koltuk Altı Şişliklerinde Teşhis

Uzman hekim fiziksel muayene gerçekleştirir. Fiziksel muayene de hastanın kulak, burun ve boğaz muayenesi de yapılır. Daha sonra hastanın öyküsünü dinler. Başka ilaçların kullanılıp kullanılmadığını sorar. Eğer bu muayene sonucu hekim daha ciddi bir hastalıktan şüphe duyarsa kan testi, tıbbi görüntüleme tetkikleri ve biyopsi gibi uygulamalar ister. Tüm bu raporların sonucu hastaya teşhis konulur. Teşhis sonrasında hasta için bir tedavi planı çizilerek uygulanır.

Koltuk Altı Şişliklerinin Tedavisi

Uzman hekim ilk olarak hastaları muayene eder. Fiziksel muayene sonrasında hastaya bazı tetkikler yapılır. Bu muayene ve tetkiklerle şişliğin altında yatan neden tespit edilmeye çalışılır. Neden tespit edildikten sonra tedavi programına geçilir. Koltuk altı bezinin altında yatan nedene göre bir tedavi programı belirlenir. Eğer rahatsızlığın sebebi grip ya da iltihap gibi bir nedense buna yönelik bir tedavi uygulanır. Hekimin reçete ettiği ilaçlarla tedavi sağlanır. Ancak bunun nedeni kanser gibi önemli bir rahatsızlık ise erken teşhis çok daha önemli hale gelir. Kanserde erken tanı ve erken tedavi hayat kurtarıcıdır. Zira kanser nedeniyle meydana gelen şişlikler ilk evrelerde mercimek büyüklüğündedir ve iltihaplıdır. İlerleyen dönemlerde ise mevcut iltihap apseye dönüşür. Apse daha geniş bir alana yayılır. Daha ağrılı bir süreç başlar. Tüm bu bilgiler ışığında koltuk alt şişlikleri önemsenmesi gereken bir rahatsızlıktır. Mutlaka hekim muayenesi gerekir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

İncir sirkesinin faydaları nelerdir, nerede kullanılır?

Faydaları saymakla bitmeyen ve temizlikten yemeklere her yerde kullanımı bulunan sirke, pek çok farklı formda karşımıza çıkıyor. Elma sirkesi üzüm
Sağlık

Dilde oluşan sarılık neyi işaret eder?

Dişlerimizi fırçalarken ya da ağzımızı açıp aynaya baktığımızda, dilimizin üzerinde sarı bir tabakanın bulunduğunu görüyoruz. Bu tabakanın neden oluştuğu ise