Kulağa kaçan suyu çıkarmanın püf noktası
Kulaklara su kaçması hemen hemen herkesi başına gelmiştir. Kimimiz denizde, kimimiz banyoda, kimimiz de dalış yaparken mutlaka ama mutlaka bu sorunu yaşamışızdır. Doktora gitmeden önce basit bazı yöntemlerle kulaktaki suyu çıkarmak mümkün. Sakız çiğnemekten tutun da, fön makinesi kullanılmasına kadar bir çok çözümü var. Ama kulaktaki suyu, kulağa su vererek de çıkarabileceğinizi biliyor muydunuz?
Kulağa su kaçması aslında çoğu zaman yüzme de olsa özellikle duş alırken de maalesef bu duruma maruz kalabiliyoruz. Kulağa su kaçmasıyla birlikte boğazda bir gıdıklanma hissi, kulaklarda ağrı, duymada azalma ve sesin boğuk bir şekilde karşıya iletilmesi gibi belirtiler baş gösterir.
Kulağa su kaçınca kimimiz tek ayak üzerinde zıplayıp suyu çıkarmaya çalışırız, kimimiz de kulak çöpü ya da başka bir cisimle suyu çıkarmaya çalışırız. Oysa doktorlar özellikle suyu çıkarmak için kulağa yabancı bir cismin sokulmasına karşı uyarılarda bulunuyorlar.
Kulaktaki suyu başka bir cisimle çıkarmanın çok tehlikeli olduğu konusunda uyarılarda bulunan doktorlar, bunun nemli ortamda üreme olasılığı artar mantar enfeksiyonlarına davetiyle çıkardıklarını söylüyor.
Kulak Burun Boğaz uzmanı doktorlar insanların kulaktaki suyu çıkarmak için kulak temizleyici pamuk ve kulak çöpü kullandıklarını, bunun da o bölgede bulunan enfeksiyon ortamını artırdığı tespitinde bulunuyor. Burada yapılması gereken aslında sadece su kaçan kulağın üzerine yatıp, kulak kepçesini arkaya ve yukarıya doğru çekerek suyun kendiliğinden çıkmasını sağlamak olduğunu belirtiyorlar.
Ve dikkat… Kulak suyunu bu şekilde çıkaramıyorsanız mutlaka doktora başvurulması gerekiyor.
Kulağa su kaçmasın önlemek için ise yüzerken ya da duş alırken tıkaç takılması, yüzdüğünüz suyun temiz olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü dış kulak iltihaplarının sebeplerinden biri de kirli sudur.
Kulağımıza su kaçtığın nasıl anlarız?
Kulağa su kaçması, bir veya iki kulağı etkileyebilir ve işitme duyusunda azalmaya neden olur. Kulakta dolgunluk ve rahatsızlık hissi, çene kemiğine kadar uzanan gıdıklanma hissi, kulak çınlaması yaygın görülen belirtilerdendir.
Eğer kulakta sıvı nedeniyle yüzücü kulağı adı verilen dış kulak yolu enfeksiyonu gelişirse ise yine kulakta kaşıntı, ağrı, kızarıklık, şişlik, kulaktan şeffaf, sarı renkli, kanlı ve ya da kötü kokulu akıntı gelmesi, dış kulak çevresindeki ciltte kuruluk ve pullanma, ateş ve kulak çevresindeki yumuşak dokularda ağrı gibi belirtiler görülebilir.
Kulağa kaçan su nasıl çıkarılır?
Kulaktaki su çoğu zaman kendi başına boşalır ve nadiren müdahale gerektirir. Bununla birlikte, eğer su uzun süre kulakta kalırsa ve tedavi edilmeden bırakılırsa, bazı hoş olmayan sonuçlara neden olabilir. Bu durumda mantar ve bakteri gelişebilir; bu da dış kulak enfeksiyonunu ortaya çıkarır.
İzleyin: Kulağa kaçan su nasıl çıkarılır?
Peki kulaktaki suyu evde çıkarmak için ne yapmamız gerekiyor?
- Öncelikle kulak memesini hafifçe çekmek ya da sallamak. Bu yöntem suyun kulağınızdan hızlı bir şekilde boşalmasını sağlayabilir.
- Baş omuzdan yana doğru eğili pozisyondayken kulak memesini yavaşça çekmek ya da sallamak etkili olabilir. Başı sağa sola sallamak da suyun tahliyesi için yararlı olabilir.
- Suyun kaçtığı kulağın üzerine birkaç dakika yatmak suyun akmasına yardımcı olabilir.
- Bu yöntem size çok farklı ve mantıksız gelebilir ama bazen işe yaradığı gözlemlenmiş. Bunu yapmak için şöyle bir yol izlemek zorundasınız. Uygulama için yan yatılır, etkilenen kulağa temiz bir damlalık kullanarak birkaç damla su damlatılır. Beş saniye bekledikten sonra suyu boşaltmak için kulak aşağı bakacak şekilde ters çevrilir ve kulaktaki suyun tamamının akması için beklenir.
- Bu yöntemde öncelikle baş yana doğru eğilir ve sıkı bir sızdırmazlık oluşturacak şekilde avuç içi kulağa sıkıca bastırılır. Daha sonra el kulağa doğru ileri geri hafif itme gücü uygulayarak hareket ettirilir. Bu yöntem, suyu dışarı çekebilecek bir vakum kuvveti oluşturur.
- Su bazen orta kulağı burun kanallarının hemen arkasındaki bölgeye bağlayan östaki borusuna sıkışıp kalabilir. Sıcak kompres östaki borusundaki suyun boşaltılmasına yardımcı olabilir. Bu amaçla sıcak; fakat kaynar olmayan su kullanılmalıdır. Sıcak suyla ıslatılan bez iyice sıkılıp kulağa uygulanır. Sıcak uygulama sırasında baş etkilenen kulak tarafına doğru eğilir. Bez kulağın dış kısmına uygulanır ve yaklaşık 30 saniye beklettikten sonra bir dakika kadar ara verilir. İşlem dört veya beş kez tekrarlanır. Daha sonra tıkalı olmayan kulak tarafına yatmak suyun boşaltılmasına yardımcı olabilir.
- Saç kurutma makinesinin üflediği sıcak hava kulak kanalı içindeki suyun buharlaşmasına yardımcı olabilir. Uygulama fön makinesi en düşük ayara getirerek yapılmalıdır. Makine kulağa yaklaşık 30 cm mesafede tutularak ileri geri hareketlerle kurutma işlemi uygulanır. Kulak memesinin aşağı çekilmesi, ılık havanın dış kulak kanalına ulaşmasına yardımcı olur.
- *Sakız çiğnemek ve esnemek etkili olabilir. Daha sonra başın yana eğilmesiyle su boşalabilir.