Kuru fasulye nasıl ıslatılır?
Bahar aylarında ekilerek sonrasında gerekli olgunluğa geldikten sonra toplanan fasulye taneleri her mevsim sevilerek yenilen baklagiller arasında yer alır. Beyaz renkli, ufak taneli ve taş kadar sert olan ürün her evde pişer. Fasulye enerji deposu olup besleyici bir üründür. Her yaştan insan için tüketilmesi uzmanlarca önerilir.
Orta Asya’da yetişen çalı türü ve bir yıllık ömürlü fasulye ülkemizde de yetişmektedir. Kültürümüzde kuru fasulyenin tüm yemekler arasında ayrı bir yeri vardır. Kuru fasulye pişirilmeden önce ıslatılarak yapılır. Bu ıslatılma yöntemi son derece basit olup pişirme esnasında fasulyenin daha hızlı pişmesini ve lezzetli olmasını sağlar.
Genel Pişirme Yöntemi
Filmlere bile konu olan fakirin aşı zenginin ana menüsü içerisinde yer alan ve en sevilen sulu yemekler arasında yer alan kuru fasulye genel olarak bu şekilde pişirilir; yağda kavrulmuş bir adet soğanın üzerine geceden bekletilen fasulyeler eklenir ve orta hararetli ateşte iyice kavrulur.
Soğan ve fasulye tanecikleri üzerine tuz, biber ve domates salçası ve pul biber eklenir ve karıştırılmaya devam edilir. Fasulyelerin üzerini kaplayacak kadar sıcak su ekleyin ve orta hararetli ateşte kaynayana kadar pişirin. Zamanınız kısıtlı değilse kısık ateşte fasulye zarı patlayıncaya dek pişirin.
Ortalama 1 saat içerisinde pişen fasulye servise hazır olur. Bu tarif doğrultusunda isteğe bağlı sucuklu, etli veya sebzeli yapılabilir. Genel olarak pişirilme yöntemi bu şekilde olan fasulye ister düdüklüde ister tencerede pişirilsin muhakkak ıslatılmalıdır.
Fasulyeden Yapılan Yemekler
Islatılarak yapılması hem zaman hem de enerji tasarrufu sağlayan fasulyeden yapılan yemekler;
- Taze fasulye
- Sulu kuru fasulye
- Piyaz
- Kuru fasulye köftesi
- Güveçte kuru fasulye
Faydalı bir besin olarak fasulye ülkemizde yeşil ve kuru fasulye aşı olarak yapılır. Kuru fasulyenin yanında pirinç veya bulgur pilavı fasulyenin lezzetine lezzet katar.
Pişirme Yöntemleri
Kuru fasulye taş gibi sert bir yapıya sahiptir. Çabuk pişmesi ve lezzetli olması bakımından çok farklı yöntemler ile pişirilir.
Bu yöntemler arasında;
- Düdüklü tencerede pişirme
- Süt ile pişirme
- Geceden suda bekletme
- Önceden haşlanma gibi yöntemler pişirme yöntemleri arasında yer alır.
Fasulye ıslatılması çok eskilerden bu yana uygulanan bir yöntem olup, gerek özel gerek ise halka açık lokantalarda hep ıslatılma yöntemi ile pişirilir.
Islama Yöntemi
Lezzetli ana yemekler arasında yer alan ve bu yemeği yapacaklar için püf nokta olacak bir bilgi olarak kuru fasulye nasıl ıslatılır yöntemi şu şekilde olur;
- Fasulyenin tanesi ve sertliği çok önemli bir detay olarak karşımıza çıkar.
- Sertlik ve tane büyüklüğü fasulyenin cinsine göre değişkenlik gösterir.
- Öncelikle kaç kişilik yapılacak ise fasulye o oranda çıkarılır.
- İçerisinde yer alan farklı kırıntılardan eleme yöntemi ile ayrıştırılır
- Güzelce yıkanır.
- Derin bir kap içerisine konulur.
- İster ılık ister sıcak su fasulye kap içerisine fasulye miktarının en az 3 katı olarak eklenir.
- En az 4 saat en fazla bir gece öncesinden ıslamaya bırakılır.
Islama aşaması sonrası daha kısa sürede pişirilerek servis edilir. Kuru fasulye, sumaklı soğan, yeşil soğan, turşu ve ayran eşliğinde tüketilir.
İzleyin: Fasulyeyi birde böyle Deneyin asla Kabuk Atmayan dağılmayan Özlü kuru fasulye tarifi
Püf Noktası
Kuru fasulye pişirirken püf noktalar önemli.
Bu püf noktalar;
- Barbunya, bakla ve fasulye gibi sert gıda ürünleri muhakkak en az 4 saat öncesinden ıslatılmalıdır. Yemeğin hem daha az pişme süresi ile enerji tasarrufu sağlarken hem de daha lezzetli bir kıvam alması sağlanır.
- Islamaya bırakılan su ile pişirme yapılmalıdır. Lezzetli bir yemek için ıslama suyu dökülmeden pişirilmelidir.
- Yemeğin karemelize olabilmesi için bazı yörelerde süt bazı yörelerde 2 adet kesme şeker eklenerek lezzet artırılır.
- Islama suyuna 1 çay kaşığı karbonat ekleme fasulyenin gazını alır.
- Kuru fasulye alırken fasulyenin o yılın mahsulü olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca eski mahsul ile yeni mahsul karıştırılmamalıdır. Pişme süresi farklı olduğu için iri taneli fasulye ile ufak taneli fasulye birbirine karıştırılmamalıdır.
Seyredin: KURU FASULYEYİ BİR DE BÖYLE DENEYİN ASLA DAĞILMAZ VE LOKUM GİBİ PİŞER – Becerikli Anne
Fasulyenin Faydaları
Hem yazın yeşil bitki olarak hem de kışın besleyici bir ürün olarak tüketilen fasulye doymuş yağ içermez, kalorisi düşüktür. Lifli yapıya sahip olduğu için sindirimi kolaydır. Kolestrol düşürücü etkisi vardır. Folik asit ve antioksidan bakımından zengindir.
Vücut direncini artırır zihinsel yorgunluğu alır. Enfeksiyonlara karşı etkilidir. Ev hanımları, bekar yaşayanlar, öğrenciler ve lokanta işleten yemek ustaları kuru fasulye pişirmeyi düşünüyor iseniz öncelikli olarak kuru fasulyeyi ıslatmayı unutmayınız.