Beslenme

Kuru üzümün insan sağlığına katkıları nelerdir? Kuru üzümün bilimsel olarak ispatlanmış mucizevi faydaları

Asmagiller familyasına mensup olan üzüm, ülkemiz topraklarının hemen hemen her yerinde yetişmekte olan bir ağaçtır. Her bölgede hatta bazı evlerin önünde de sıklıkla karşımıza çıkan bu ağacın meyvesi yediden yetmişe herkesin severek tükettiği bir meyvedir. Üzüm sadece bizim toplumumuzda çok değerli bir meyve değildir. Dünyanın pek çok bölgesinde üzüme verilen değer çok fazladır. Örneğin Antik Mısır topraklarında üzüm yetiştiriciliği son derece önemliydi. Kralların ve soyluların en gözde içecekleri olan şarabın ham maddesi üzümdür. Onun için üzüm, pek çok toplumda ayrı bir öneme sahiptir. Üzüm geçmişten bu yana pek çok alanda kullanılmış bir üründür. Yemeklerde, tatlılarda, içeceklerde hatta ilaçlarda bile kullanılmış bir meyvedir.

Üzümün anavatanı Ortadoğu toprakları olduğu için peç çok Ortadoğu ülkesinde yetiştirilmekte ve ticareti yapılmaktadır. Her toplumda ve kültürde ayrı bir önemi olan üzüm, milattan önce 3000’lere kadar gerilere gidebilmektedir. Özellikle Anadolu coğrafyasının iklimi çok uygun olduğu için üzüm üretiminde çok büyük bir paya sahiptir. Özellikle Anadolu’nun ilk uygarlıklarından olan Hititler dönemine ait yapılan arkeolojik kazılarda altından yapılma şarap sürahisinin bulunması üzümün ne kadar çok değerli olduğunu ve o dönemde ne kadar çok kullanıldığını bizlere göstermektedir.

Ülkemiz toprakları içerisinde üzüm en çok Ege Bölgesinde (İzmir, Manisa) yetiştirilmektedir. Ege Bölgesini Marmara Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi takip etmektedir. Dünyanın pek çok yerinde yetişmekte ve farklı alanlarda kullanılmaktadır. Üzüm ağacı diğer ağaçlardan oldukça farklı ve zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Yaklaşık olarak 15.000’den fazla türü bulunmaktadır. Dünyanın pek çok farklı bölgelerinde binlerce türü yetişmektedir. Bu durum üzümün her iklime adapte olduğunu da göstermektedir. Dünya çapında 15.000’den fazla türü bulunan üzüm, ülkemiz toprakları içerisinde ise 1200’e yakın tür bulundurmaktadır. Anadolu coğrafyası bu açıdan çok zengin bir durumdadır.

Kuru üzüm
Kuru üzüm

Üzüm hem kuru haliyle hem de yaş haliyle tüm insanların severek tükettiği bir meyvedir. Aslında tüm yıl yenilebilen bir meyve desek yanlış olmayacaktır. Çünkü yaz aylarında hasadı başlayan üzüm kışın kurutulduğunda gelecek yıla kadar dayanabilmekte ve tüketilebilmektedir. Dünya genelinde kuru üzüme de çok ciddi bir önem verilmiş durumdadır. Özellikle ekonomik değer bakımından çok önemli bir rol oynamaktadır. Dünya kuru üzüm üretimine baktığımızda hiç kuşkusuz Anadolu coğrafyası (Türkiye toprakları) ilk sırada yer almaktadır. Bunun en büyük sebebi ise Anadolu topraklarında ortalama olarak 1200’e yakın üzüm çeşidinin bulunması ve ikliminin çok uygun olmasıdır. Ülkemiz topraklarını, ABD, Şili, İran, Güney Afrika, Arjantin, Yunanistan ve Avustralya takip etmektedir. Özellikle Anadolu topraklarında üretilen dünyaca ünlü çekirdeksiz kuru üzüm olan ‘Sultaniye’nin en çok Ege Bölgesi’nde yetiştirilmektedir.

Kuru üzümün birden çok faydası bulunduğu için uzmanların sıklıkla tavsiye ettiği besinler arasında yer almaktadır. Her gün bir avuç kuru üzümün tüketilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, kuru üzümün pek çok hastalığa karşı savaştığını ve vücuda tam koruma sağladığını belirtmektedirler. Yapılan bilimsel çalışmalarda bunu destekler niteliktedir. Düzenli olarak kuru üzüm tüketildiğinde vücudun pek çok hastalığa karşı korunduğu tespit edilmiştir. Ancak insanların çoğu kuru üzümün faydalarının farkında değillerdir. Şeker oranı fazla olabildiği için aşırıya kaçılmaması çok önemlidir. Ancak kuru üzümde bulunan bu şeker tamamen doğal olduğundan çok büyük problemlere yol açmamaktadır.

Kuru üzümün faydaları nelerdir?

Yapılan bilimsel çalışmalar üzümün faydalarını da ortaya koymuştur. Çok eski zamanlardan beridir kulaktan kulağa aktarılan bilgileri gelişen teknoloji sayesinde bilimsel verilere dayandırılmıştır. Üzerinde pek çok araştırma yapılan üzümün hem kuru hali hem de yaş halinin ayrı ayrı faydaları bulunmaktadır. Dünya genelinde üzümün hem yaş hali hem de kuru hali çok fazla tüketilmektedir. Özellikle kış aylarında kuru üzümün tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Günde en azından 5 ile 6 tane kuru üzümünün tüketilmesi şiddetle tavsiye edilmektedir. 5-6 kuru üzümden ne olur demeyin. Sadece bu 5-6 kuru üzüm bile bizler farkında olmasakta vücuda inanılmaz faydalar sağlamaktadır. Peki, kuru üzümün ne gibi özellikleri bulunmaktadır? Nasıl ve ne kadar tüketilmelidir? İşte detaylar…

Kuru üzümün faydaları;

  • Düzenli ve dengeli kuru üzüm tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  • Vücudun direncini arttırmaktadır.
  • Kemik gelişimini desteklemektedir. Ayrıca ileriki dönemlerde (yaşlılık dönemi) meydana gelebilecek olan kemik erimelerinin de önüne geçmektedir.
  • Düzenli kuru üzüm tüketimi dengeli ve düzenli sindirimi beraberinde getirmektedir.
  • Vücudu tok tutmaktadır. Günde 1 avuç kadar tüketilmesi tokluk hissi yaşattığından kilo vermeye de destek olmaktadır.
  • Kolesterol seviyesini dengede tutmaktadır.
  • Depresyona ve yorgunluğa çok iyi gelmektedir.
  • Düzenli kuru üzüm tüketimi vücuda inanılmaz bir enerji sağlamakta ve vücudun sürekli dinç kalmasını sağlamaktadır.
  • Romatizma başta olmak üzere pek çok sorunun çözümünde çok aktif rol oynamaktadır.
  • Zengin lif oranına sahiptir. Bu da uzun sürekli tokluğu beraberinde getirmektedir.
  • Kan basıncını düzenlemektedir.
  • Tansiyonun ve damar hastalıklarının meydana gelmesini önlemekte ve vücudu sürekli olarak korumaktadır.
  • Potasyum ve antioksidan bakımından oldukça zengin bir meyvedir.
  • İnsanı sürekli zinde ve ayakta tutmaktadır. (Özellikle sporcuların tüketmesi gerekmektedir)
  • Karaciğerin temizleyicisi konumundadır.
  • Toksin maddelerin (zararlı maddeler) vücuttan atılmasını sağlamaktadır.
  • Sedef, kaşıntı ve egzama gibi pek çok hastalığın da önüne set çekmektedir.
  • Damar sertliği oluşumunu engellemekte ve damar sağlığını korumaktadır.
  • Göz sağlığı açısından da çok önemli bir konumda yer almaktadır.

Tarihi milattan önce 3000’lere kadar uzanan üzüm her toplumda çok önemli ve değerli kabul edilmiştir. Özellikle kurtulmuş hali ile insanların adeta enerji hapları niyetindedir. İçeriğindeki faydaları sayesinde pek çok rahatsızlığın oluşmasını önlemektedir. Var olan sorunlarında vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Düzenli ve aşırıya kaçmadan kullanıldığında insan sağlığına olan faydaları çok büyüktür. Düzenli tüketim halinde bağışıklık sistemini korumakta ve vücuda gelebilecek pek çok hastalığa set çekmektedir. Vücuda tam koruma sağladığından süreli zinde ve ayakta olmasını sağlamaktadır. Ayrıca çok küçük yaşlardan beri düzenli bir şekilde kullanılmaya başlandığında kemiklerin daha sağlıklı gelişmelerini ve kuvvetli olmalarını sağlamaktadır. Bu da ileriki dönemlerde özellikle orta yetişkinlik döneminin sonlarına doğru meydana gelebilecek kemik erimelerinin önüne geçmektedir.

Kuru üzüm
Kuru üzüm

Kuru üzüm tüketimi sonucunda düzenli sindirim meydana gelmektedir. Bu da vücudun daha az enerji harcamasına neden olmaktadır. Ayrıca lif oranı çok yüksek olduğundan uzun süreli tokluk hissi oluşturmaktadır. Bu uzun süreli tokluk hissi beraberinde zayıflamayı yani kilo vermeyi sağlamaktadır. Özellikle kilo vermede sorun yaşayanların mutlaka tüketmesi gereken bir besindir. Enerji bakımından da vücuda inanılmaz faydası olan bir üründür. Günde 5 ile 6 tane kuru üzüm yemek bile inanılmaz etkilere neden olabilmektedir. Uzmanlar günde 1 avuç kuru üzümün tüketilmesi gerektiğini belirtmektedir. Özellikle sporla ilgilenen ve bu alanda uğraşanların vazgeçilmez besinleri arasında yer almaktadır.

Yorgunluk, stres ve depresyon gibi pek çok olumsuzlukları yok etmekte ve vücuda enerji üretmektedir. Bu da daha iyi bir gün geçirmeyi sağlamaktadır. Kuru üzüm düzenli tüketildiğinde pek çok cilt sorununa da çare olabilmektedir. Egzama, sedef hastalığı ve kaşıntıyı da gidermektedir. Ayrıca tam bir damar dostu olduğundan damar sertleşmesini önüne geçmekte ve herhangi bir aksaklığın oluşmasını önlemektedir. Bunun yanından kuru üzümün en çok bilinen özelliklerinden biriside karaciğeri temizlemesidir. Karaciğerin zararlı olan toksin maddelerden arınmasını ve sağlıklı olarak çalışmasını sağlamaktadır.

Kuru üzüm çok fazla şeker oranına sahip olduğu için mutlaka düzenli tüketilmesi gerekmektedir. özellikle şeker hastalığı olanların mutlaka doktor kontrolünde bunu kullanmaları ve aşırıya kaçmamaları gerekmektedir. İçerisinde bulundurduğu şeker tamamen doğal olduğundan çok büyük sorunlara yol açmasa da mutlaka düzenli ve aşırıya kaçmadan tüketilmesi çok önemlidir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Bezelye saklarken bunlara nelere dikkat etmeli?

Sebze ve meyveleri mevsimi geçse bile hala tazesini tüketmek isteriz. Zamanı olmasa da bazı meyve ve sebzeleri tüketmek gibisi yok.
Beslenme

Hasta olmak istemiyor musunuz? Canan Karatay’dan özel tarif: Bunu için gerisine karışmayın

Yaz aylarının yerini kış aylarına bırakmasına son derece az bir zaman kalırken, mevsim geçişlerinde hasta olmamak ve daha güçlü bir