Gezi

Lahit mezarları nerelerde bulunur, lahit mezarları nedir?

Dünyamızda yaşamış bir çok antik topluluk kendi kurallarına göre belirli toplum ilerleyişleri ve ritüeller gerçekleştirirdi. Bu ritüellerden bazıları saygı, bazıları inanç üzerine kuruludur. Bu inançlar da gelmiş toplumlardan adeta birer tarihi eser olarak günümüze yansıyan bazı yapıların oluşmasının önünü açtı. Oluşturulan insan eli ile ortaya çıkmış bu yapılar günümüzde kullanılmasa da, kendi dönemleri için oldukça önemli yapılardı. Bu gibi insan yapımı yapılardan olan lahitlerin ne olduğu ve nerelerde bulunduğu merak ediliyor.

Lahit mezarları nedir?

Lahit mezatları, geçmiş dönemlerde yaşamış toplumların genel oalrka göze çarpan ortak bir kültürüdür. Daha ok Mısır ve Çin gibi topluluklarda görülseler de, Aztekler gibi Amerika2da yaşamış toplumlarda görüldükleri de olmuştur. Lahit mezarlar önemli kişilerin, zenginlerin, kral ve kraliçelerin ya da kraliyet ailesine mensup kişilerin onursal mezarlarıdır. Yani kendi toplumunda önemi bulunan kişileri onurlandırmak için bu kişilerin vefat etmesinden sonra halk bu kişileri toplum geleneklerine göre mumlayarak ya da mumyalamayarak bu mezarların içerisine koyarlardı ve şahsı onurlandırırlardı.

Lahit mezarlar nerelerde bulunur?

Lahit mezarlar dünyanın her yerinde bulunan yapılardırlar. Amerika’dan Çin’e ve Mısır’a kadar ulaşmış olan bu geleneksel gömme biçimi topraklarımızda yaşamış eski uygarlıklar tarafından da uygulanırdı. Bazı topluluklarda lahit mezarlar yapılan anma odalarında ya da özel mezarlıklarda bulunurdu. Mısır’da piramitlerde, Amerika’da ve Avrupa’da ise anıt mezat odalarında bulunan lahitler önemli kişiler için oluşturulan mezarlardı. Günümüzde bir lahit mezar görmek isteyenlerin ise Arkeoloji müzelerini ziyaret etmeleri gerekiyor. Çünkü farklı toplumlara ait olan lahit mezarlar tarihi eser olarak sayılıyor ve müzelerde sergileniyor.

Lahit mezarlar neden müzede sergilenir?

Lahit mezarlar müzelerde sergilenen mezar çeşitleridir. Çünkü lahit mezarlar normal kişiler için yan halkın tamamı için yapılan mezarlar değillerdi. Lahit mezarların içerisinde kendi toplumunda önemli kabul edilen kişiler yer alırdı. Tarih kitaplarında karşılaştığımız ya da ileride karşılaşma ihtimalimizin bulunduğu kişiler için yapılan bir mezar çeşidi olduğundan tarihi olarak değerleri olduğu düşünülmektedir. Aynı zamanda lahit mezarlar geçmiş toplumların mimari ya da el zanaatı konularında örneklendirmeler oldukları için bu ögelerin büyük bir tarihi değeri vardır. Bu nedenle lahit mezarlar arkeoloji müzelerinde sergilenirler.

Lahit mezarlarda ne bulunur?

Lahit mezarlarda gömülen kişilerin bedenleri bulunur. bunun yanına toplumun inanış biçimine göre gömülen kişi bazı eşyalar ile de gömülebilir. Örneğin Mısır’da karşılaşılan lahit mezarların içerisinde bedenin yanı sıra altın ve mücevher gibi değerli eşyalar da yer almaktadır. Bu inanış Mısır mitolojisinde yer alan öteki dünyaya geçiş için değerli eşyaların hayat terazisinde tartılması inanışı ile ortaya çıkmıştır. Bu nedenle öteki dünyada güzel bir yere gelebilmeleri adına bu önemli kişiler dünyada kazandıkları değerli eşyalar ile gömülürdü. Öte yandan, Avrupa’da bulunan lahit mezarlarda bedenin yanı sıra kişinin hayatını anlatan ve başarılarından bahseden parşömenler yer alıyordu. Bu gibi eşyalar ile gömülen kişinin gelecek toplumlar tarafından tanınması da sağlanmış oluyordu.

Lahit mezarlar hangi malzemeden yapılıyordu?

Lahit mezarlar genel olarak bölgede bulunan taşlardan ve eğer varsa özellikle mermer taşlarından yapılırdı. Mermer taşlar üzerine oyma ile desenler çizilir ve iç kısmında 2 kişinin üst üste durabileceği kadar boşluk bırakılarak yapılan bu mezarlar, bazı toplumlar tarafından yine değerli metaller kullanılarak yapılırdı. Bu da mezarın içindeki kişinin gücünü gösteren başka bir durumdu.

Lahit mezarlar nasıl ayırt edilir?

Lahit mezarların ayırt edilebilmesi için ait olduğu topluma göre bazı geleneksel yöntemler vardı. Ölülerini gömen toplumlarda normal biz mezar ve lahit mezar arasında fark oluşması için belirli düzenlemeler yapılırdı. Mısır toplumlarında lahit mezarların ayırt edilmesi için mezarın dış kısmına içinde bulunan kişilerin kabartma heykelleri yapılırdı. Yunan toplumlarında ise lahit mezarlar antik tapınaklara benzer biçimlerde yapılırdı. Daha Batı Avrupa’da ise lahit mezarların üst kapak kısmına içerisinde yatan kişinin bir heykeli direkt olarak inşa edilirdi. Daha güney topluluklarda ise lahit mezarlarda mezarın yan kısımlarında kişiyi tasvir eden bazı oymalar bulunuyordu.

Lahit mezarları görmek için nereye gitmelisiniz?

Ülkemizde bulunan bazı lahit mezarlar bu topraklarda yaşamış antik toplumların izlerini bizlere sunmaya devam etmek adına müzelere sergileniyorlar. Türkiye’de bulunan müzeleri ziyaret ederek lahit mezarları görebilirsiniz. Ülkemizde sergilenen lahit mezarlar ve yer aldıkları müzeler şu şekilde karşımıza çıkıyor:

  • Altıkulaç Lahdi – Troya Müzesi
  • İskender Lahdi – İstanbul Arkeoloji Müzesi
  • Herakles Lahdi – Konya Arkeoloji Müzesi
  • Ağlayan Kadınlar Lahdi – İstanbul Arkeoloji Müzesi
  • Akhilleus Lahdi – Adana Müzesi
  • Sidamara Lahdi – İstanbul Arkeoloji Müzesi
  • Aurelia Botiane Demetria Lahdi – Antalya Müzesi
  • Likya Lahdi – İstanbul Arkeoloji Müzesi
  • Eroslu Lahit – Side Müzesi
  • Dionysiak Lahdi – Antalya Müzesi
  • Polyksena Lahdi – Troya Müzesi

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Gezi

Karayip Adaları nerede, Karayip Adaları hangi ülkeye bağlı?

Filmlere konu olmuş ve geçmiş dönemlerde bazı efsanelerin çıkış noktası olarak da kabul edilen Karayip Adaları, görmek isteyenlerin nerede olduğunu
Gezi

Anadolu yakasında gezilecek yerler nerelerdir?

İstanbul, 8 bin yıllık geçmişe sahip eşsiz bir şehir. Üzerinde kurulan sayısız medeniyetler, onun sahibi olmak için çeşitli mücadeleler vermiştir.