Lezzeti sosunda olan peynirli tepsi böreği nasıl yapılır?
Misafirler geldiğinde en çok ikram edilen yemekleden biri olan börek, birçok farklı çeşidi ile insanların en sevdiği yemeklerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Farklı pişirme yöntemleri ve farklı iç harçları ile insanların beğenisini kazanan böreklerin yapımı da sanıldığı kadar zor değil. BU yazımızda sizlere, pratik bir şekilde yapılabilen peynirli tepsi böreği tarifini verdik. Peynirli tepsi böreği yapabilmek için şu malzemelere ihtiyaç duyacaksınız:
- 6 adet yufka
İçi için
- Peynir
- Maydanoz
Böreğin sosu için
- Yarım su bardağı tereyağı
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 1 yumurta
Peynirli tepsi böreği nasıl yapılır?
Videolu anlatım: Peynirli Tepsi Böreği | Nefis Yemek Tarifleri
Peynirli tepsi böreği yapabilmek için öncelikle fırın tepsimizi yağlayalı ve üzerine bir adet yufkayı serelim. Daha sonra ise tereyağı, sıvı yağ, süt ve yumurtayı bir kap içerisine atalım ve güzelce karıştıralım. Hazırladığımız bu karışım ile fırın tepsisine yerleştirdiğimiz yufkayı ıslatalım. Yufkamızı güzel bir şekilde ıslattıktan sonra ise ayırdığımız maydanoz ve peynirler ile bir iç harç oluşturalım ve bu iç harcı da yufkamıza serelim. Daha sonra ise birkaç parça yufkayı serelim ve güzelce bu katı soslayalım. Daha sonra bir adet daha yufka serelim ve bu kata da sadece peynirli iç harcımızdan koyalım. Bu şekilde devam edelim ve peynirli olan katlara sostan süremeyelim. Bütün yufkalar bitene kadar bu şekilde devam edelim.
Son yufkamızı da serdikten sonra ise tepsinin kenarlarından taşmış olan yufkamızı içeri doğru katlayalım. Daha sonra böreğimizi güzel bir şekilde dilimleyelim ve ardından da kalan sosumuzu da böreği üzerinde güzelce gezdirelim. Böreğimizi hazırladıktan sonra ise üzerini bir streç film ile kapatalım ve yaklaşık 2 saat kadar buzdolabında dinlendirelim. Dinlenme süresinin ardından ise böreğimizi önceden ısıtmış olduğumuz 170 derecelik fırına atalım. Böreğin alt ve üst tarafı güzel bir şekilde kızarana dek pişirelim. Şimdiden afiyet olsun.