Lezzetin Doruk Noktası: Soslu Rosto Köfte Nasıl Yapılır?
Rosto köfte, Türk mutfağında kendine sağlam bir yer edinmiş, hem doyurucu hem de besleyici özellikleriyle ön plana çıkan bir köfte türüdür. Bir diliminde hem et hem sebze bulunması sayesinde et ve sebze yemeklerinden alınabilecek besin değerlerini bir arada sunar. Bu nedenle özellikle ev yemeklerinde ve davet sofralarında sıkça tercih edilen bir yemektir. Peki, rosto köfte nasıl yapılır? İşte tüm detaylarıyla rosto köfte tarifi…
Köfte Harcı için Gerekli Malzemeler
- 1 kilogram köftelik kıyma (soğuk kıyma tercih edilmesi önerilir)
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı ekmek içi (bayat ekmek kullanılabilir)
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 2 büyük soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
İçi için Malzemeler
- 2 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
- 1 kavanoz garnitür
Sosu için Gerekli Malzemeler
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 küçük çay kaşığı tuz
- 1 küçük çay kaşığı pul biber
- 1 küçük çay kaşığı karabiber
- 1 su bardağı su
Üzeri için Malzeme
- 1 yumurtanın beyazı
VİDEO: KÖFTE ROSTO TARİFİ,PÜF NOKTALARIYLA GERÇEK BİR TARİF
Rosto Köftenin Hazırlanışı
Köfte Harcının Hazırlanışı
Öncelikle 2 adet büyük soğan soyulup incecik doğranır ya da rendelenir. Derin bir kap içerisine alınan soğanların üzerine 1 kilogram köftelik kıyma ve 1 adet yumurta eklenir. Bu karışım güzelce yoğurulmaya başlanır. Ardından 1 su bardağı ekmek içi, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı karabiber ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilir. Harcın homojen bir kıvam alması için yaklaşık 10 dakika boyunca yoğurulması gerekmektedir.
İç Harcın Hazırlanışı
Rosto köftenin iç harcı için öncelikle 2 diş sarımsak ince doğranır. Ardından 2 yemek kaşığı zeytinyağı bir tavada ısıtılır ve sarımsaklar ilave edilerek hafifçe sotelenir. Kavrulan sarımsakların üzerine 1 kavanoz garnitür eklenir ve karıştırılır. Ardından 1 su bardağı dövülmüş ceviz, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber ilave edilip, birkaç dakika daha kavurulduktan sonra ocaktan alınır.
Köftenin Şekillendirilmesi ve Pişirilmesi
Hazırlanan köfte harcı, tezgaha serilen bir yağlı kâğıt üzerine yerleştirilir ve merdane yardımıyla dikdörtgen bir şekil verilerek açılır. Üzerine hazırlanan iç harç yayılır ve yağlı kâğıt yardımıyla rulo şeklinde sarılır. Rulo köftenin dağılmaması için üzerine yumurta beyazı sürülür. Köfte, yağlı kağıda sarıldıktan sonra bir de alüminyum folyoya sarılarak 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika boyunca pişirilir.
Sosun Hazırlanışı
Köfte pişerken, sos hazırlanır. Küçük bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağı ısıtılır ve 2 yemek kaşığı domates salçası eklenip kavrulur. Ardından 1 küçük çay kaşığı tuz, pul biber, karabiber eklenir ve 1 su bardağı su ilave edilerek sos kaynatılır. Kaynayan sos ocaktan alınır.
Son Dokunuş
Fırında 30 dakika pişirilen rosto köfte, yağlı kağıt ve alüminyum folyodan çıkarılarak üzeri açık şekilde 10 dakika daha fırında kızartılır. Fırından çıkarıldıktan sonra üzerine hazırlanan sos dökülerek servis edilir. İsterseniz yanına pilav veya patates püresi gibi garnitürlerle de servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!