Lezzetine doyum olmaz. Bol soslu nefis ıslak hamburger tarifi
Islak hamburger, Türk mutfağının sokak lezzetlerinden biri olup, özellikle gece hayatının vazgeçilmezlerindendir. Bu özel hamburger, adından da anlaşılacağı üzere ıslak bir sos ile servis edilmektedir. Peki, bu eşsiz lezzetin sırrı nedir? İsterseniz, Türkiye’nin en popüler sokak yemeklerinden biri olan ıslak hamburgerin detaylarına birlikte göz atalım.
Her sokak başında görülen büfelerde yemeye bayıldığımız leziz ıslak hamburgerlerin evde yapıldığında çok daha lezzetli olduğunu biliyor muydunuz? Cevabınız ne olursa olsun, sizler için müthiş bir ıslak hamburger tarifimiz var. Leziz ve gerçek etten yapılan köftesi, yumuşacık ve lezzetli hamburger ekmeği ile karşı konulmaz sos birleştiğinde ortaya lezzet bombası çıkıyor. Sizi daha fazla bekletmeden tarife geçelim. İşte nefis ıslak hamburger tarifi.
Islak hamburger için malzemeler
- Hamburger ekmeği
Köftesi için
- 500 gram kıyma
- 1 adet yumurta
- 1 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 diş sarımsak
- Yarım su bardağı galeta unu
Sosu için
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 tutam dağ kekiği
- 2 su bardağı domates sosu
- 2 yemek kaşığı ketçap
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker (isteğe bağlı)
Köfteleri kızartmak için
- Sıvı yağ
Islak hamburgerin hazırlanışı
- Islak hamburger için ilk olarak hamburger köftesini hazırlamanız gerekiyor. Hamburger köftesi için 500g kıyma, 1 adet yumurta, 1 adet soğan, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 diş sarımsak ve yarım su bardağı galeta ununu uygun bir kaba alın ve yoğurmaya başlayın.
- Tüm malzemeleri birbiriyle iyice harmanladıktan sonra streç film ile köftenin üzerini kapatın ve bir süre buzdolabına koyup dinlendirin.
- Daha sonra bir sos tenceresine 5 yemek kaşığı zeytinyağı dökün. Yağ kızdırın ve yağ kızdıktan sonra 2 diş sarımsak da ekleyip bir süre kavurun.
- 1 yemek kaşığı da domates salçası ilave edin ve salça ile yağ karışıp eriyene kadar kavurun.
- Daha sonra ise iki tutam kadar dağ kekiği ekleyin ve yine tüm malzemeleri karıştırmaya devam edin.
- 2 su bardağı domates sosu, 2 yemek kaşığı ketçap, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 tatlı kaşığı tuzu da tavaya ilave edip tekrar karıştırın. İyice iç içe geçen malzemeler bir bütün oluşturduğunda altını kapatın.
- İsteğe bağlı olarak da sosa 1 tatlı kaşığı şeker ilave edebilirsiniz.
- Buzdolabında dinlenmeye bıraktığınız köfte harcını alın ve mandalina büyüklüğünde bir parça koparıp köfte şeklini verin.
- Köfte harcı tamamen bitene kadar aynı şekilde şekillendirmeye devam edin.
- Bu ölçülerle 8 adet ıslak hamburger elde edeceksiniz.
- Sırada köfteleri pişirmek var.
- Tavaya sıvı yağı dökün ve yağ kızınca köfteleri aralıklı olacak şekilde tavaya dizin.
- Köfteler bir güzel pişene kadar arkalı önlü çevirerek kızartın.
- Köfteler piştiği zaman 2 adet pişirme kağıdı çıkarın ve kağıtları elinizle buruşturun. Pişirme kağıtlarını su dolu bir kabın içerisine alıp güzelce ıslatın.
- Daha sonra bu iki pişirme kağıdını açın ve hamburgerleri pişireceğiniz tencerenin tabanına dikkatli bir şekilde yerleştirin.
- İkiye parça halinde olan hamburger ekmeklerinin alt kısmını hazırladığınız sosa iyice ıslanacak gibi bulayın ve tencereye yerleştirin.
- İçine sığacak olan hamburger ekmekleri tencerenin boyutuna göre farklılık gösterir.
- Tavadaki hamburger ekmeklerinin üzerine köfteleri yine dikkatli bir biçimde yerleştirin. Daha sonra ise hamburger ekmeğinin üst kısımlarını da aynı şekilde sosa bulayıp köftelerin üzerine kapatın.
- Geride kalan sosu ise bir kaşık ile beraber ekmeklerin üzerinde gezdirin.
- Tencerenin kapağını kapatın ve hamburgerleri yaklaşık 10 dakika kadar pişirin.
- Sürenin sonunda ıslak hamburgerleri ocaktan alın. Nefis mi nefis, yumuşacık ıslak hamburgerler servise hazır. Sıcak sıcak tüketmeyi ve sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın. Şimdiden herkese afiyet olsun!