Sağlık

Lezzetiyle baş döndüren bu besine dikkat. Damar tıkanıklığına neden olan besinler nelerdir?

İnsan hayatı boyunca tüketilen bazı besinler biz farkında bile olmadan hayatlarımızı tehlikeye atabilirler. Her ne kadar tatlı güzel de olsa, bazı besinlerin tüketilmesi daha sağlıklı ve daha kaliteli bir hayat yaşamanın önünde engeldir. Bu besinler tüketildiği zaman başta kilo alma sorunu olmak üzere damar tıkanıklığına kadar ilerleyen pek çok hastalığa kapı aralanmış oluyor. Daha sağlıklı ve kaliteli bir hayat için tüketilmemesi gereken besinleri sizler için derledik.

Acilen yemeyi bırakmalısınız

Bazı ürünler diğerlerinden çok daha lezzetli olsa da, leziz oldukları kadar sağlıksız olabiliyorlar. Hızlı tüketimi ile hayatımızı hem kolaylaştıran hem de nefis bir öğün geçirmeyi mümkün kılan patates kızartması da ne yazık ki bu gıdalar içerisinde yer alıyor. Patatesin kızartılarak tüketilmesi derin yağ tekniğin pişirilmesi nedeni ile pek çok hastalığa kapı aralıyor. Hızlı bir hazırlama ve tüketme şekli olan patates kızartması pişene dek içerisindeki tüm vitamin ve mineral yapısını kaybediyor ve bunun yerine kızartmanın tüm yapısı trans yağ ile doluyor.

Patates kızartmasının içerisinin tamamen yağ ile dolması da trans yağların damar tıkanıklığına yol açması zararının patates için geçerli olmasına neden oluyor. Normal şartlarda oldukça sağlıklı bir besin olan patatesin haşlama ya da fırınlama yerine litrelerce yağ içerisinde kızartılması ve bu şekilde tüketilmesi kilo vermeyi zorlaştırıyor ve bu sağlıksız tüketim şekli arttırıldığı zaman ilerleyerek damarlarda yağ birikimine neden oluyor. Patates kızartmasının aşırı tüketimi damarlarda biriken yağların damar tıkanıklığına yol açmasına sebep oluyor.

Damar tıkanıklığına yol açan besinler nelerdir?

Damar tıkanıklığı, vücutta işlenmesi zor yağların ve zararlı serbest radikallerin damarlarda birikmesi ve kan akışını yavaşlatması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Damar tıkanıklığına yol açan besinler tüketildiği zaman insan vücudunda kan akışı zorlaşır ve bu durum damar tıkanıklığına neden oluyor. Sağlıksız yapıları ile bu besinlerin tüketimi ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. İşte damar tıkanıklığına yol açan besinler:

Katı yağlar

Katı yağlar ve daha çok margarin, bazı formları ile kahvaltılarda tüketilebilen ve sıvı yağ olmadığı zamanlarda kahvaltılarda tercih edilebilen bir ürün. Ancak katı yağların kullanımında biraz dahi olsa aşırıya kaçılması vücuda alınan katı formdaki yağın işlenmek yerine donması anlamına geliyor. İşlenemeyen yağ ise karaciğerde yağlanmaya yol açarak ilerleyen bir hastalığı tetikliyor. Karaciğer yağlanması vücutta yağların işlenmesini tamamen zorlaştırıyor ve damar tıkanıklığı sorununu ortaya çıkarıyor. Kalp ve damar sağlığı için kat yağlar yerine zeytinyağı gibi daha sağlıklı bitkisel yağları tercih etmek gerekiyor.

Unlu mamulleri

Beyaz undan yapılan ekmek gibi unlu mamulleri, özellikle kek ve poğaçalar damar tıkanıklığına yol açan bir diğer ürün kategorisini oluşturuyor. Damarlarda tıkanmaya neden lan bu karbonhidrat bazlı besinler vücutta yeteri kadar parçalanamadığı zaman yağ tutmaya başlıyor. Vücutta tutulan bu yağlar ise yine karaciğer yağlanmasına ve buna balı şekilde gelişen damar tıkanıklığına yol açıyor. Unlu mamulleri tüketileceği zaman tam buğday unundan yapılan ya da kepekli ekmeklerin tüketilmesi tavsiye ediliyor. İçlerinde daha fazla lif barındıran bu ürünlerin işlenmesi ve sindirilmesi daha kolay.

Çok tuzlu hazırlanan gıdalar

Tuz normal şartlarda vücuda alınması gereken bir besindir. Vücudun düzenli işleyişi için normalde gerekli olan tuzun vücuda fazla alınması durumunda ise tuz vücutta suyun ve yağı işlenmesinin önünde bir engel oluşturmaya başlıyor. Tuzun fazla tüketilmesi hem tansiyon hastalıklarına hem de damar tıkanıklığına yol açan bir durumdur. Bu nedenle günlük olarak belirli bir seviyede tuz alınası gerekir. Tuzun hiç tüketilmemesi de sorun olacağından, tuz kullanımını kısıtlamak daha sağlıklı olacaktır.

Kızartılan sebzeler

Sebzelerin insan vücudu için ne kadar sağlıklı olduğunu biliriz. Hemen hemen her sebzenin günlük beslenme alışkanlıkları içerisinde bulunması gerekir ki hem daha sağlıklı hem de daha kaliteli bir yaşam mümkün hale gelsin. Ancak sebzelerin tüketilmesi konusunda yapılan en büyük yanlış sebzeleri kızartarak tüketmektir. Kızartılan sebzeler tıpkı patates kızartması gibi sağlıklı yapılarını kaybedeceklerdir ve bunun yerine trans yağ ile dolacaklardır. İçlerindeki sağlıklı suyu ve mineral yapısını kaybeden sebzeler sağlık yerine tehlike saçacaktır. Sebze tüketirken en doğrusu haşlayarak tüketmektir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık Yaşam

Mikrodalga zararlı mı, mikrodalga nasıl kullanılır, mikrodalgada ne pişirilir?

Büyük fırınlarda yapılan yemeklerin tavalar ve tencerelerde yeniden ısıtılması sorununu ortadan kaldıran ve fırınlarda hazırlanan yemeklerin yine fırınlarda ısıtılabilmesi amacı
Sağlık

Duyunca inanamayacaksınız. Süpürge tohumunun faydaları nelerdir?

Bilimsel adı calluna vulgaris olan süpürge otu, tohumu ile insanlara şifa dağıtmaktadır. Halk arasında ise funda bitkisi olarak bilinen süpürge