Limonda şeker var mı?
Limon, yıl boyunca büyümeyi sürdüren bir ağaç ve aynı ağacın meyvesidir. Salatalardan ilaç sektörüne kadar her alanda kullandığımız kimileri için yüz ekşiten, kimilerinin ise keyifle tükettiği limon hakkında en çok merak edilen ise içerisindeki şeker miktarı diyebiliriz. Peki şehir efsaneleri doğru mu yoksa limon düşünüldüğü kadar şekerli olmayan bir besin mi?
Limon ve şeker
Kuzeydoğu Hindistan Güney Asya’ya özgü yaprak dökmeyen bir ağaç türü olan limon, turunçgil ailesine ait C vitamini bakımından ve karbonhidrat bakımından yüksek bir besindir. Kış aylarında grip soğuk algınlığı tedavilerinde de kullandığımız limon için ise son zamanlarda şeker hastalığı bulunan bireylerin kullanmasının sakıncalı olduğu iddiaları bulunmakta. Tabii meyve grubuna giren her gıda maddesi gibi limon da şeker barındırıyor. Fakat içerdiği asit sebebiyle limonun bahsedildiği kadar yüksek miktarda şeker barındırması bilimsel olarak imkansız. Hatta tansiyon ve şeker hastalığı olan bireylerin tüketmesi halinde dengeleyici rol oynayan limona suçlamaların tam tersine şeker değil sağlık deposu demek yanlış olmaz. Yetiştirildiği bölgeye göre nadiren de olsa limonun şeker miktarı yüzde üç gibi bir seviyeye çıkabilir. Yine de muz, karpuz ve elma gibi diğer meyveler ile kıyaslandığı takdirde bu oranın ne kadar düşük olduğu görülebilir.
Aynı zamanda vücutta şekeri dengelemek adına kullanılan limonun kan şekerini yükselttiği ise doğrudur. Fakat sadece hali hazırda düşmüş olan şeker miktarını normal seviyesine çıkaracak kadar. Bu da şekerin düşmesi ile birlikte gelen baş dönmesi, baş ağrısı ve halsizliği alarak kişinin daha iyi hissetmesini sağlar. İçerisindeki lifler sayesinde kan şekerini dengeler ve şeker emilim hızını yavaşlatarak ortalama seviyenize geriletir.
Aslında ekşiliğinden de anlaşılabileceği üzere, limon ve lime şeker oranı fazlasıyla düşük besinler. 100 gr kabuğu soyulmuş bir limonda 2.5 gr kadar şeker bulunuyor. Yani söylendiği gibi limon şeker yuvası değil aksine şeker oranı en düşük narenciye.
Limonun vücuda faydaları nelerdir?
Tüketimi halinde bir çok hastalık ve derdin çözümüdür limon. Sabahları 1 bardak suya damlatılan limon dinçlik sağlar ve uyku açar. Ihlamurla birlikte kaynatılması halinde ise öksürük keser, balgam attırır. Yüksek ya da düşük demir miktarı olan kişilerin kullanması halinde vücutta demir emiliminde de rol oynar. Hazımsızlığı giderir. Cilt bakımında ve diş sağlığında önemli rol oynayan limon bir çok yüz maskesinde etken olarak kullanılabilir. Pek bilinmese de küçük kanamaları durdurma özelliği de bulunmakta limonun. Ateş düşürücü, yanık gidericidir ve aynı zamanda dezenfektan olarak kullanılabilir. Ödem attırıcı özelliği bulunan limon detoks sularında kullanılınca ise kilo vermede yardımcı olur. 12 kase yoğurt ve 1 kaşık sumak ile birleştirerek yemek ise üst bacakta bulunan ödemleri atmada rol oynar.
Birçok sebepten faydası saymakla bitmez diyebileceğimiz limonu gün içerisinde tüketmeye dikkat ettiğimiz sürece sağlıklı günler yaşamak çok da zor olmayacaktır. Her ne kadar hepimiz ısıra ısıra yiyemiyor olsa da tüketiminin aksatılmaması gerektiğini hatırlamak en iyisi olacaktır.
Limon, C vitamini, potasyum ve flavonoidler gibi birçok besin ve mineraller içerir. Ayrıca limon, yüksek oranda C vitamini içeriğiyle ünlüdür ve bu nedenle sık sık güçlü bir bağışıklık sistemi için tavsiye edilir. Limon ayrıca yüksek oranda lif içeriği nedeniyle sindirim sistemini düzenler ve ayrıca diğer sağlık faydaları da vardır.